CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Literatura > Carti >  

VICTOR GH. STAN Floare cu parfum de meridiane
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

Floare cu parfum de meridiane  

 

O antologie este o carte. O carte muncită. Meritul prim, după ce apare o antologie, este al antologului. Autorii sunt prinşi la mijlocul cercului dintre antolog şi editor. După cum antologul acestei cărţi este cunoscutul om de cultură, doamna Elisabeta Iosif, rezultă că meritul i se cuvine pe măsură, remarcându-se şi rigurozitatea jurnalistului aflat în elita profesională a Uniunii Ziariştilor Profesionişti din care face parte, volumul cuprinzând şi ziarişti-scriitori.  

Această antologie este ca o pasăre cu aripile de lumină. O aripă este din gânduri de vers, cea de-a doua din drumul lung al frazelor. Pasărea aceasta, în zborul său lin, duce de pe un meridian pe altul legătura cuvântului de lumină al Limbii Române între ziditorii de literatură.  

În Călător în visare, prefaţa volumului de versuri Spiralele Adolescenţei, spuneam:,,Bun scormonitor în carnea visului/gândului, poeta Elisabeta Iosif a strâns într-un fagure de miere pentru buzele de lumină ale cititorului”...  

Iată, acum, aş putea spune că: Doamna Elisabeta Iosif a parcurs globul pământesc imaginar şi acolo unde a găsit un poet sau prozator de stirpe românească, a pus ca semn, o petală. Adunând toate petalele a realizat o floare cu parfum de meridiane şi pentru că trebuia să aibă un nume, i-a dat un titlu gravat în Timp: Antologia scriitorilor români contemporani de pe toate continentele.  

Din această lucrare densă şi bogată în conţinut, reiese că aproape toţi antologaţii de pretutindeni, care îşi au volume proprii sunt editaţi în România, ceea ce concluzionează că oriunde ne-am afla în această lume, cordonul ombilical ne ţine binelegat de rădăcina Limbii Române.  

Selecţia lucrărilor introduse în antologie, atât a celor de pe ochiul genului liric, cât şi a celor de sub sprânceana genului epic s-a făcut riguros de către antolog.  

O carte de valoare şi mai voluminoasă, fiind vorba de 270 de pagini, format mare, cum este cea de faţă, implică şi trecerea în revistă a numelor celor antologaţi, zeci de poeţi şi prozatori, cu toţii cunoscuţi de cititorul român şi nu numai.  

Conform structurii antologiei, să începem cu poeţii: Adrian Botez, Adrian Erbiceanu (Montreal, Canada), Al. Florin Ţene, Anca Florentina Popescu, Camelia Ioniţă Mikesch (Elveţia), Cristina Ştefan, Elena Angheluţă Buzatu (SUA), Elena Trifan, Elisabeta Iosif, Emil Bucureşteanu, George Ioniţă, George Roca (Australia), Ioan Adrian Tufan, Lia Ruse, (Montreal, Canada), Liliana Petcu, Livia Ciupercă, Melania Cuc, Mihaela Oancea, Mihai Niculiţă, Nicoleta Milea, Titina Nica, Raveca Vlasin, Sebastian Golomoz, Theodor Răpan, Victor Gh. Stan, Victoriţa Duţu şi Virgil Ciucă (N. Zork, USA).  

Partea de proza e semnată de: Berthold Aberman, (Nazaret, Israel), Camelia Păun, Dumitru K. Negoiţă, Elena Buică, (Toronto, Canada), Elena Adriana Răducan, Elisabeta Iosif, Eliza Roha, Emil Bucureşteanu, Gabriela Căluţiu Sonnenberg (Spania), George Roca (Australia), Ion Adrian Trifan, Madeleine Davidsohn (Haifa, Israel), Magdalena Albu, Muguraş Maria Petrescu, Petru Ilie Birău, Tudor Petcu şi Veronica Balaj.  

Am avut onoarea şi plăcerea ca unora dintre aceşti poeţi şi prozatori, în diverse locuri şi momente, să le vorbesc sau să scriu despre volumele domniilor lor.  

Dacă în poezie găsim structuri de formă fixă:sonet, haiku, ritm şi rimă sau vers liber, proza are în conţinut de la nararea amintirilor la povestiri şi până la compoziţia eseului filozofic. Toate acestea sunt îmbrăcate în haina creatorului matur, a profesionistului în modelarea cuvântului liric sau epic pentru lectorul de azi şi de mâine.  

Totdeauna o antologie colectivă este liantul care uneşte timpul, spaţiul şi creatorul printr-o muncă de migală pentru trăinicie. Din această ecuaţie de succes nu lipsesc: editorul Constantin Vlaicu şi graficianul, cel ce a gândit coperta, scriitorul George Roca.  

Prin această lucrare cu parfum de meridiane ANTOLOGIA SCRIITORILOR ROMÂNI DE PE TOATE CONTINENTELE, doamna Elisabeta Iosif reliefează încă o dată că limba noastră românească ajută la păstrarea identităţii naţionale, fapt ce mă determină în a-i mulţumi şi a o felicita pentru ce a strâns în lada de zestre pentru cei care vin în urma noastră.  

Victor Gh. STAN  

Referinţă Bibliografică:
VICTOR GH. STAN Floare cu parfum de meridiane / Elisabeta Iosif : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1172, Anul IV, 17 martie 2014.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Elisabeta Iosif : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Elisabeta Iosif
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!