CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Eveniment > Actualitate >  

CLARA MĂRGINEANU - IN MEMORIAM
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
CLARA MĂRGINEANU – IN MEMORIAM  
 
26 aprilie 2020, zi de doliu în cultura românească, generată de încetarea din viața pământeană o poetei și jurnalistei Clara Mărgineanu, născută la data de 4 iulie 1972, la București, absolventă a Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică ”Ion Luca Caragiale” din București, autoare a peste 10 volume de poezii, a două volume de reportaje literare, realizatoare de emisiuni TV, membră a Uniunii Scriitorilor din România, a Uniunii Cineaștilor din România și a Uniunii Artiștilor și Realizatorilor de Film.  
 
Pe lângă calitățile și realizările ei artistice, Clara a lăsat în urmă și un puternic cult al prieteniei, ceea ce a făcut ca numai la câteva luni de la dispariția de pe scena vieții să îi fie dedicate activități comemorative.  
 
Astfel, pe data de 4 august 2020, pe esplanada Bisericii ”Sfântul Andrei” din Ploiești, la ora 18, s-a desfășurat evenimentul cultural ”Din poemele Clarei”, organizat de Martha Maria Mocanu, director general ”Bes România”, Vlad Mateescu, director Filarmonica ”Paul Constantinescu” Ploiești, Gelu Nicolae Ionescu, director Casa de Cultură ”I.L. Caragiale” Ploiești.  
 
Prieteni ai Clarei Mărgineanu, iubitori ai poeziei, ai artei dramatice, ai muzicii au realizat un adevărat recviem artistic, inspirat de personalitatea complexă a poetei și jurnalistei a cărei amintire pulsează încă vie în sufletele lor. Astfel, actorii: Lamia Beligan, Florin Nan, Alexandru Turcu au recitat din poeziile Clarei. Muzicalitatea versurilor ei, care i-au inspirat pe mulți interpreți de muzică, mai ales, folk, a făcut ca pe scena în aer liber din fața Bisericii ”Sfântul Andrei” din Ploiești să evolueze interpreți, precum: Dana Florian, Radu Crăciunescu, Walter Ghicolescu, Ovidiu Mihăilescu. Chitara acestora a fost completată de armonica lui Vanghelie Gogu care, pe lângă versurile Clarei, i-a încântat pe spectatori și cu insolitul muzicii populare aromâne.  
 
Un moment important în desfășurarea spectacolului l-a constituit festivitatea de premiere a Concursului de Poezie ”Poemele Clarei”, ediția I, susținut online, în memoria Clarei Mărgineanu, din inițativa și sub coordonarea scriitorului Gelu Nicolae Ionescu, care a înmânat și premiile: Mențiuni Speciale: Ionescu Diana, Iancu Anastasia, Jugăstreanu Gruia Petru, Stoian Maria Ioana, Igret Alexia Maria, Marin Maria Emilia, Marin Tatiana Nicoleta, Budai Ioana Eva; Mențiune III: Scorțaru Adela Adriana, Radu Luiza; Mențiune II: Carp Andreea Georgiana, Simionescu Teodora; Mențiune I: Horobet Ștefan Cătălin, Salcie Ana-Maria; Premiul III: Popa Jessyca, Ioniță Andreea; Premiul II: Asofiei Elena, Veveriță Maria; Premiul I: Nițu Mara Teodora, Șulea Adela; Trofeul Evenimentului Cultural: Marele Premiu Junior: Popoiu Teodora, Băzăvan Horia Matei; Marele Premiu Senior: Bostiog Melania.  
 
Elevii premiați au recitat din versurile Clarei Mărgineanu.  
 
Personalitatea Clarei a fost prezentată nu numai din punct de vedere artistic, ci și uman, prin intermediul scurtelor dialoguri intitulate ”Fațete de viață”, susținute de: Maria Gheorghiu, Dana Florian, Vanghelie Gogu, Walter Ghicolescu, Alexandru Turcu, Ovidiu Mihăilescu, Luminița Tucă, Sorin Duduială.  
 
Prezența ei vie în atmosfera creată de evocările calde și prietenoase, versurile ei revelatoare pentru lumea ei interioară și pentru relația ei cu semenii, a fost sporită de posibilitatea spectatorilor de a o asculta recitând din propriile creații, chiar și în variantă înregistrată.  
 
Desfășurată la interferența a două planuri sacru și profan, în aer liber, sub privirea protectoare a monumentalei Biserici ”Sfântul Andrei” din Ploiești, în ritmul cadențat al glasului de toacă, manifestarea culturală dedicată Clarei Mărgineanu este o dovadă a încrederii și puterii omului de a învinge moartea și răul prin artă, un elogiu adus dragostei și prieteniei.  
 
Elena TRIFAN  
 
Referinţă Bibliografică:
CLARA MĂRGINEANU - IN MEMORIAM / Elena Trifan : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 3505, Anul X, 05 august 2020.

Drepturi de Autor: Copyright © 2020 Elena Trifan : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Elena Trifan
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!