CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Cultural > Spiritual >  

REVISTA ”SIAMO DI NUOVO INSIEME”
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
REVISTA ”SIAMO DI NUOVO INSIEME”  
 
A apărut nr. 89-90 al revistei ”Siamo di nuovo insieme,” editată de Asociația Italienilor din România (RO.AS.IT), cu sprijinul financiar al Guvernului României, prin Departamentul pentru Relații Interetnice.  
 
Este o revistă-album, bilingvă română-italiană, de înaltă ținută culturală și grafică, ale cărei existență și reușită se datorează atât membrilor fondatori: Mircea Grosaru, Ioana Grosaru, colectivului de redacție alcătuit din: director - Gabriela Tarabega, redactori - Clara Mitola, Dan Comarnescu, Roxana Comarnescu, Mihaela Profiriu Mateescu, Olivia Simion, Victor Partan, cât și colaboratorilor.  
 
De-a lungul celor 12 ani de existență aceștia au scotocit prin cotloanele patriei și prin arhivele istoriei române și italiene pentru a da la iveală aspecte inedite ale comunității italiene din România, îndeosebi din secolul al XIX-lea și până astăzi, ale conviețuirii lor cu românii și ale colaborărilor româno-italiene.  
 
Au fost evidențiate printre altele rolul avut de etnicii italieni la realizarea unei Românii moderne, personalități marcante ridicate din rândurile lor, manifestări culturale, rețete gastronomice etc.  
 
După cum se menționează în prezentul număr, pag. 4, ”Printre obiectivele particulare ale Asociației Italienilor din România – RO.AS.IT se află și acela de a conserva, dezvolta, și perpetua identitatea etnică prin difuzarea și promovarea limbii, obiceiurilor, istoriei și culturii grație activităților organizate la nivel central, cât și în filialele asociației și susținând activități culturale organziate de membrii săi. ”  
 
Articolele din sumarul acestui număr semnate de autori italieni și români sunt structurate în 3 secțiuni:  
 
I Actualitate/Attualità : Andi-Gabriel Grosaru ”Vizita de lucru în Republica Italiană;” Olivia Simion – ”Bambini della comunità italiana ”Gli apprendisti dei maestri” a Brezoi” și ”Un Bel Di” (o zi dedicată minorității italiene din Banat, Timișoara); ”Europolis Olimpic, o tabără cu activități foarte bine alese”; Nonna Alba – ”Diario di una settimana a Tulcea.”  
 
II Cultură/Cultura: Mihaela Profiriu Mateescu - ”Știute și neștiute despre Leonardo da Vinci”; Oana Maria Dan - ”Expoziție Fellini la Paris”; Roxana Comarnescu - ”Italieni în orașe de pe malul românesc al Dunării (I) – Italiani nella città sulla sponda romena del Danubio (I); Elena Trifan – ”Departe de țară. Aspecte din viața diasporei românești în Italia – Lontano dalla patria. Aspetti di vita della diaspora romena in Italia”.  
 
III Societate/Società: Victor Partan – ”Diaspora română din Italia, o istorie care trebuie citită printre rânduri”; Rodica Mixich - ”O zi de vară cu friulanii din Craiova”; Mihaela Profiriu Mateescu – ”Sfântul Francisc de Assisi”; Modesto Gino Ferrarini - Gest prietenesc de la Câmpina. Mi-au fost trimiși cadou...niște italieni. Un gesto amichevole da Câmpina. Mi e stato inviato un regalo...degli italiani”; Ioana Grosaru – ”Italia.Terra delle nostre radici; Îndreptar turistic italian”; ”Primul traseu: Ascoli Piceno”; Rețete – Ricette semnate de: Roberta Tassinari și Alexandra Socea.  
 
Fiind redactată atât în limba română, cât și în limba italiană și difuzată atât în țară, cât și în străinătate, în variantă tradițională, cât și online, revista este accesibilă unui număr mare de cititori români și străini cărora le oferă o lectură plăcută și inedită.  
 
Elena TRIFAN  
 
Referinţă Bibliografică:
REVISTA ”SIAMO DI NUOVO INSIEME” / Elena Trifan : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 3274, Anul IX, 18 decembrie 2019.

Drepturi de Autor: Copyright © 2019 Elena Trifan : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Elena Trifan
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!