CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Eveniment > Actualitate >  





MOMENT PATRIOTICO-ANIVERSAR, BISERICA ”SFINȚII VOIEVOZI”, PLOIEȘTI
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
MOMENT PATRIOTICO-ANIVERSAR, BISERICA ”SFINȚII VOIEVOZI”, PLOIEȘTI  
 
Sâmbătă, 30 noiembrie 2019, la Biserica ”Sfinții Voievozi” Ploiești a avut loc un spectacol aniversar dedicat Zilei Naționale a României și Anului Omagial al Satului Românesc.  
 
Festivitatea a fost inițiată și coordonată de către preotul paroh Răzvan Negoescu și diaconul Silviu Andrei Neacșu.  
 
Momente istorice remarcabile, aspecte ale vieții țăranului român de-a lungul timpului au fost prezentate de către actorul Florin Nan, fiu al parohiei, într-un macrorecital original, denumit ”Povestea lui Gheorghe Moț”, un personaj fictiv, reprezentant al celor mai alese însușiri ale poporului român: credință în Dumnezeu, dragoste de țară, hărnicie, spirit de sacrificiu, asumarea crucii, rezistență în suferință.  
 
În amplul monolog al Domniei Sale, prezentat cu o memorie și un patos extraordinare, actorul Florin Nan a inserat și a recitat poezii aparținând poeților români: Octavian Goga, George Coșbuc, Alexei Mateevici, Vasile Alecsandri, Mihai Eminescu,Tudor Arghezi, Vasile Voiculescu, Adrian Păunescu și a interpretat cântece populare românești, din care nu au lipsit doinele.  
 
Corul de copii ”Micii voievozi” al Parohiei ”Sfinții Voievozi”, coordonat de diaconița Mihaela Cecilia Neacșu, a interpretat cântece populare românești și Nectaria Negoescu, elevă în clasa a IX-a la Colegiul Național ”Carmen Sylva” Ploiești, a interpretat la flaut melodia ”Cântec vechi” de Paul Constantinescu.  
 
Invitatul special al festivității a fost un erou în viață, Dumitru Nedelcu, în vârstă de 95 de ani, fost participant la cel de-al Doilea Război Mondial și fost dascăl al Bisericii ”Sfinții Voievozi.” A menționat că aparține unei generații de sacrificiu căreia i s-a cerut să muncească foarte mult, să renunțe la viața spirituală și la credința în Dumnezeu. Ceea ce l-au menținut printre altele au fost tocmai credința în Dumnezeu și nădejdea pe care nu și le-a pierdut nicio clipă.  
 
Le-a adresat românilor îndemnul de a fi uniți și de a petrece Sfintele Sărbători în iubire familială.  
 
În final, părintele Răzvan Negoescu a concluzionat că o astfel de activitate ete dovada a ceea ce înseamnă, ce a fost și ce va fi România, chiar dacă asupra ei cad pietre. De asemenea, le-a adresat celor prezenți propunerea de a contribui la colecta pe care biserica a inițiat-o pentru întrajutorarea sinistraților din Albania.  
 
Elena TRIFAN  
 
Referinţă Bibliografică:
MOMENT PATRIOTICO-ANIVERSAR, BISERICA ”SFINȚII VOIEVOZI”, PLOIEȘTI / Elena Trifan : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 3256, Anul IX, 30 noiembrie 2019.

Drepturi de Autor: Copyright © 2019 Elena Trifan : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Elena Trifan
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTOR



FLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!