CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Eveniment > Actualitate >  

SERATA ”EMINESCU, JURNALISTUL”, APRILIE 2019
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
SERATA ”EMINESCU, JURNALISTUL”, APRILIE 2019  
 
Luni, 15 aprilie 2019, la Centrul Cultural ”Mihai Eminescu” din București din inițiativa și sub coordonarea Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România și a Centrului Cultural ”Mihai Eminescu” s-a desfășurat o nouă Serată ”Mihai Eminescu, jurnalistul”, care a constat din expuneri și interpretarea de scenete dramatice.  
 
Moderatorul festivității a fost Rodica Subțirelu.  
 
Medicul-scriitor Corneliu Zeana a făcut o expunere despre legătura dintre Eminescu și aromâni, evidențiind respectul reciproc dintre aceștia.  
 
Eminescu era foarte bun cunoscător al aromânilor și îi aprecia pentru caracterul lor dârz, harnic, sobru. La rândul lor aromânii erau buni cunoscători ai operei lui Mihai Eminescu al cărui volum de poezii nu le lipsea din casă.  
 
De asemenea, Corneliu Zeana a menționat aspecte ale istoricului aromânilor și al diferitelor accepțiuni cu privire la statutul lor.  
 
Livia Ciupercă, poet, scriitor, critic, istoric literar și publicist, a susținut o prelegere cu tema ”Femeia, trandafir de Jericho”, în care a evidențiat succint și esențializat personalitatea câtorva femei celebre cu care se mândrește România: Anna Golăiasa, Elena Rosetti Cuza, Dora d-Istria, regina Maria a României, Elena Densușianu, Alice Voinescu, Elisa Leonida Zamfirescu, Aurora Gruescu, Cella Delavrancea, Olga Greceanu, Ioana Cantacuzino, Smaranda Brăescu, Elisabeta Rizea, Sanda Tătărescu, Lena Constante, Michaela (Șeșewski) Ghițescu.  
 
Actrița Doina Ghițescu a citit din poeziile Liviei Ciupercă, inclusiv poezia ”Femeia, trandafir de Jericho.”  
 
Elena Armenescu, îmbinând cunoștințele medicului cu cele ale scriitorului, și-a propus să creeze o stare de bine în rândul celor prezenți prin intermediul expunerii ”Râsul - cale de echilibrare și deschidere socială” în care a prezentat un istoric al părerilor cu privire la rolul râsului, relația inimă-creier de-a lungul timpului, de la antichitate și până astăzi, evidențiind justețea și injustețea unora dintre ele.  
 
Astfel, cei prezenți au putut afla că în ”Pildele lui Solomon”, cap. XVII se afirmă că ”Inima este un leac minunat, pe când un duh fără curaj usucă oasele”, egiptenii considerau că în inimă este lăcașul gândirii și al sentimentelor, Alcmeon din Cotrona - Gândurile, senzațiile, inteligența au sălașul în creieri, nu în inimă- , ajungându-se până la teoriile moderne despre rolul râsului pentru reducerea stresului, întărirea sistemului imunitar, activarea circulației, prevenirea și combaterea depresiei, deschiderea spre socializare.  
 
A fost evidențiat, de asemenea, rolul pe care l-a avut Ion Creangă cu anecdotele sale în destinderea atmosferei de la ”Junimea.”  
 
Membri ai Teatrului Nostrum: Rodica Subțirelu, Elena Armenescu, Daniela Bădescu, Alice Bărănescu, Corneliu Zeana, Viorel Speteanu, Alexandru Dănilă, au interpretat scenete umoristice, creații proprii.  
 
A consemnat Elena TRIFAN  
 
Referinţă Bibliografică:
SERATA ”EMINESCU, JURNALISTUL”, APRILIE 2019 / Elena Trifan : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 3028, Anul IX, 16 aprilie 2019.

Drepturi de Autor: Copyright © 2019 Elena Trifan : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Elena Trifan
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondator: George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!