CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Literatura > Recenzii >  

ELENA TRIFAN - INSEMNARI DE CALATORIE - RECENZIE DE LIVIA CIUPERCA
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Călătoria este o binecuvântare pentru ochi şi pentru suflet, deopotrivă. Fericit cel ce-şi face timp să se hrănească spiritual!  
 
De-a lungul vieţii am parcurs şi eu Ţara aceasta sfântă a noastră, numită România, şi recunosc, nu m-am aşternut la scris, nu mi-am făcut notaţii de suflet, deşi păstrez un jurnal, dar, deh!... mintea-mi fuge spre alte subiecte.  
 
Tocmai din acest motiv, însemnările de călătorie sub pana distinsei doamne profesor Elena Trifan m-au captivat şi le-am perceput ca pe nişte notaţii de inimă, înflorind din iubire pentru acest pământ binecuvântat de Bunul Dumnezeu. Pentru noi, cunoaşterea spaţiului românesc s-ar cuveni sfântă datorie. Privind retrospectiv, aş zice (sper să nici nu greşesc), pentru autoarea noastră, vara şi toamna rămân, în genere, două anotimpuri care hrănesc această dorinţă de cunoaştere.  
 
În viziunea d-sale, fiecare popas devine lecţie de viaţă, deopotrivă, traiect istoric. Şi pentru a fi şi convingătoare, mă voi referi la popasul în staţiunea Olăneşti. O certă invitaţie de a traversa – nu exagerez deloc – mai multe secole… Iată! Bisericuţa de lemn din Albac, ctitorie de la 1752, ne zguduie amintirea, gândind la Horea, Cloşca şi Crişan, precum şi la tovarăşii lor de arme, iobagi, ca şi ei, ucişi, prin înfrângerea răscoalei de la 1784-1785.  
 
Frumoasa „perspectivă” asupra staţiunii, pe care vizitatoarea o are de la balconul hotelului „Tisa”, pe mine, personal, m-a făcut să tresalt… înfiorându-mi sufletul… De ce? Simplu. Pentru că mi-am amintit de un amplu poem, „Tisa”, creat de Aron Cotruş, pe când era elev de gimnaziu la Blaj…(poem descoperit de mine, întâmplător, tot răsfoind ziare şi reviste vechi… vechi de când lumea)… şi asupra căruia… au meditat Românii… la 1918!  
 
Şi uite-aşa, de la Blajul sfinţit de… însângerata Câmpie a Libertăţii…a anului 1848… ne înfloreşte amintirea moţilor cu Iancu-n frunte!  
 
Iar când apare şi numele lui I.I.C. Brătianu, ce-mi tresaltă-n minte? Dinastia Brătienilor, cu un prim-ministru Dumitru Brătianu, născut exact acum 200 de ani? Sau la acel Brătianu, fără de care n-am fi vorbit de… România Mare?!  
 
Iată de ce este captivantă această recentă carte a doamnei profesor Elena Trifan! Între copertele ei sunt condensate emoţii trăite, nu culese din diverse documentaţii.  
 
Soarele de dimineaţă, cel de la prânz sau din amurg au încurajat-o să traverseze cu ochiul şi cu pasul tot ceea ce merită cunoscut şi admirat.  
 
Clipe, ore, zile binecuvântate în România, în Republica Moldova şi Transnistria – unde-i tot pământ românesc, dar şi în Bulgaria, Italia, Cehoslovacia, locuri minunate… demne de a fi cunoscute. Dar până ce paşii ne vor purta prin toate aceste locuri… şi altele, nenumărate, lectura Însemnărilor de călătorie (Editura Betta, București, 2018), ne-ar putea deveni un preţios ghid şi-un partener în orele de tainică meditaţie.  
 
Livia Ciupercă  
 
Referinţă Bibliografică:
ELENA TRIFAN - INSEMNARI DE CALATORIE - RECENZIE DE LIVIA CIUPERCA / Elena Trifan : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2926, Anul IX, 04 ianuarie 2019.

Drepturi de Autor: Copyright © 2019 Elena Trifan : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Elena Trifan
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!