CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Eveniment > Actualitate >  

VIORICA RĂDUȚĂ - ARSURA UMBLĂ DUPĂ TRUP, LANSARE DE CARTE
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
VIORICA RĂDUȚĂ – ARSURA UMBLĂ DUPĂ TRUP, LANSARE DE CARTE  
 
Vineri, 23 noiembrie, la Librăria Humanitas din Ploiești, Viorica Răduță a lansat o nouă carte, volumul de poezii ”Arsura umblă după trup.”  
 
Cartea a fost publicată recent la Editura Next Page din București.  
 
Viorica Răduță este profesor de limba română, poet, prozator și eseist.  
 
Debutează cu volumul de versuri Patimi după mine in 1998. Urmează: lipsă la psalmi (2000), Al 13-lea Iov (2003), Când amintirile, corpuri subtile (2007), Viaţă de apă de uscat (2008), Cam toţi murim (2010), Mama întreabă dacă stau până seara (2013).  
 
Publică romanele: Înainte de exod (1998), Irozi (2001), Hidrapulper (2007), În exod (2008), Mama mea moarte (2008), În două lumi (Cartea Românească) (2013), Vremea Moroiului (Cartea Românească) (2015), Oraşul închis (Polirom) şi volumele de eseuri: Graalul fără Graal (2002), Interpolări şi Interpolări (2007). Are colaborări cu poezie, proză, cronici la diverse reviste literare.  
 
Scrierile Vioricăi Răduță s-au bucurat de aprecierea criticilor literari: Gheorghe Grigurcu, Christian Crăciun, Ștefan Borbely, Cornel Ungureanu, Gelu Negrea, Gabriela Gheorghisor, Tudorel Urian, Iulian Boldea, Dana Parvan, Mioara Bahna s.a.  
 
Volumul de poezii ”Arsura după trup” a fost inspirat de tragedia tinerilor care au murit în incendiul de la Colectiv.  
 
În timpul lansării de la Ploiești cartea a fost prezentată de Christian Crăciun, prof.dr. Niculina Bercea, Ciprian Măceșaru, Alina Pavelescu.  
 
Christian Crăciun, care a făcut aprecieri și pe coperta a IV-a a cărții, a apreciat curajul etic și estetic al autoarei de a aborda o temă adecvată, mai degrabă, reportajului sau romanului, puterea de a restitui un sens al poeziei sociale. A asemănat cartea cu un pomelnic al sufletelor nevinovate, un strigăt de revoltă și a evidențiat senzorialitatea puternică a acesteia.  
 
Prof.dr. Niculina Bercea a făcut refiriri la structura cărții, numind prima parte ”un lanț de micropoeme al unei experiențe atroce” și partea a doua ”un amplu poem al experiențelor individuale transformate în destin colectiv”. A apreciat tonul liturgic, forța tensiunii și a stabilit asemănări și deosebiri cu psalmii lui Tudor Arghezi.  
  
 
Ciprian Măceșaru a apreciat forța autoarei de a selecta cuvintele adecvate, puterea metaforei, mai ales, în romanul ”Vremea Moroiului”, a felicitat-o pe Viorica Răduță pentru premiul primit în anul 2018 de la USR pentru romanul ”Orașul închis”.  
 
Alina Pavelescu a considerat volumul povestea victimelor și a accidentului revoltător, felul în care poți să depășești revolta, disperarea. A evidențiat unitatea de stil dintre scrierile în proză și cele în poezie ale autoarei, felul crud in care aceasta se adresează minții și sufletului cititorului, a citit versuri din carte.  
 
Viorica Răduță a menționat că a scris cartea ca o developare târzie a unor imagini dure pe care le-a văzut la fața locului imediat după producerea accidentului.  
 
După părerea ei, ușa-container este o gură de mântuire, o catapeteasmă a purificării și sfințirii sufletelor. Le-a recomandat cititorilor să citească volumul sincer și cu pauze, dacă va fi necesar, deoarece ea însăși a făcut uneori pauze în scrierea acestuia.  
 
A citit din propriile poezii.  
 
Activitatea s-a încheiat cu un dialog între autoare și participanți.  
 
A consemnat Elena Trifan  
 
Referinţă Bibliografică:
VIORICA RĂDUȚĂ - ARSURA UMBLĂ DUPĂ TRUP, LANSARE DE CARTE / Elena Trifan : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2885, Anul VIII, 24 noiembrie 2018.

Drepturi de Autor: Copyright © 2018 Elena Trifan : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Elena Trifan
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!