CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Eveniment > Actualitate >  

DAN TIPURIŢĂ, VASILE SZOLGA - DUBLĂ PREZENTARE DE CARTE LA CENTRUL SOCIO-CULTURAL „JEAN-LOUIS CALDERON” - BUCUREŞTI
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
DAN TIPURIŢĂ, VASILE SZOLGA - DUBLĂ PREZENTARE DE CARTE LA CENTRUL SOCIO-CULTURAL „JEAN-LOUIS CALDERON” - BUCUREŞTI  
 
Miercuri, 18 X 2017, la Centrul Socio-Cultural „Jean-Louis Calderon” din Bucureşti a avut loc în cadrul Cenaclului "Cetatea lui Bucur" o dublă prezentare de carte: Dan Tipuriţă – „Dreptul de a fi neuitaţi”, Vasile Szolga – „Cerul într-un bob de rouă.”  
 
Moderatorul activităţii a fost Elisabeta Iosif, preşedinta Cenaclului „Cetatea lui Bucur” care a organizat această manifestare culturală.  
 
Invitaţi speciali au fost: Victoria Milescu, Ion Dodu Bălan, Geo Călugăru, Vali Iancu, Maria Niculescu, Ion Andreiţă, artiştii plastici: Lia Andreiţă şi Liviu Stelian, care au făcut şi aprecieri la adresa cărţilor prezentate.  
 
Au fost expuse picturi ale arhitectului-pictor Liviu Stelian, care i-a încântat pe cei prezenţi cu expoziţia sa care se distinge, mai ales, „prin genul peisagistic”, prin „articularea arhitecturală”, peisajele descoperind privitorului „fie colţuri citadine, fie spaţii răzleţe, uitate parcă de oameni şi timp.” (dr. Roxana Păsculescu).  
 
Activitatea celor doi scriitori a fost prezentată de Elena Scurtu, directorul Centrului Socio-Cultural „Jean-Louis Calderon.”  
 
Vasile Szolga este absolvent cu diplomă de merit al Facultăţii de Construcţii Civile, Industriale şi Agricole din Institutul de Construcţii Bucureşti (ICB), a fost asistent, şef de lucrări, conferenţiar, profesor la Catedra de Mecanică, Statică şi Dinamica Construcţiilor (Acum Departamentul de Mecanica Structurilor) din ICB (acum UTCB), doctor în ştiinţe tehnice, profesor asociat la Departamentul de Mecanica Structurilor din Universitatea Tehnică de Construcţii din Bucureşti cu contract pe termen determinat, profesor emerit al Universităţii de Construcţii Bucureşti.  
 
A publicat până în prezent numeroase lucrări ştiinţifice: 25 de cursuri universitare, culegeri de probleme, tratate de specialitate în limba română şi în limba engleză (singur şi în colaborare). S-a remarct în activitatea literară şi publicistică prin câteva cărţi pentru copii, scriind proză scurtă.  
 
Dan Tipuriţă s-a născut la 8 decembrie 1843 într-o familie de intelectuali. În adolescenţă a frecventat cenaclul Theodor Neculuţă, fiind coleg de cenaclu cu Adrian Păunescu. A debutat la 16 ani cu poezia „Zugravul” în revista „Luceafărul”. A urmat Liceul „I.L. Caragiale”, fiind considerat poetul liceului, îşi recita propriile poezii la serbări. A absolvit Facultatea de Medicină Veterinară şi a activat ca medic veterinar, ceea ce l-a îndepărtat de lumea literară, deşi nu a încetat să scrie.  
 
A publicat până în prezent mai multe volume de poezii: „Versuri de demult”, „Diamante pe coroana albă”, „Goodbye, Florica!”, „Vânzătorul de iluzii”, „Heterozis”, „Plecaţi, pământul se mută!,” „Cromozomi din genunchi de femeie”, „Magia eredităţii”, „Genetica îngerilor”, „A.D.N-ul fericirii”, „Să ne iubim deşertăciunile”, „La sărbătoarea genei cu dragoste”.  
 
A fost evidenţiată originalitatea viziunii biogenetice asupra modului de a gândi şi a scrie poezie.  
 
Vom prezenta selectiv din aprecierile la adresa cărţii lui Vasile Szolga în timpul activităţii de la „Calderon”.  
 
Victoria Milescu – „Cărţile pe care dl. Vasile Szolga le-a scris până acum, fie pentru adulţi, fie pentru copii, cuprind, în majoritate, povestiri scurte, concentrate, cu valoare etic-morală, în care o fiinţă obişnuită, un obiect banal ori o faptă comună capătă valori semnificative, devenind prilej de meditaţie asupra vieţii, cu ale ei faţete comic-ilare, tragice, ori paradoxale. [...] Nu altfel e construită noua sa carte, Cerul într-un bob de rouă (Editura RAWEXCOMS, 2017), cu parfum de haiku şi provocări, chiar de poezie. În mai puţin de 100 de pagini, sunt zugrăvite succint, cu nerv şi siguranţă o mare varietate de medii sociale, de tipologii, de experienţe reale sau imaginare.” (Victoria Milescu)  
 
Nicolae Dan Fruntelată a numit scrierile autorului „szolgane fantastice” şi le-a asemănat cu scrierile lui Mircea Eliade şi Oscar Wilde. Ion Andreiţă – „Vasile Szolga este un prozator talentat, prozele scurte sunt nişte fişe dintr-un posibil roman; romanul „Revelion 60” atinge treapta de sus a formării lui ca prozator”; „Un fior tragic e prezent în toată cartea lui Vasile Szolga.”  
 
Maria Niculescu – „Înzestrat cu har, fin umor, dar şi cu dexteritate, autorul ne spune multe, în puţine cuvinte;”, creează „opere de valoare, cu idei interesante, pline de umor şi eroi în ipostaze diverse, mai mult sau mai puţin ciudaţi, relevând realul şi irealul, timpul în cele trei ipostaze, subiecte şi subiecţi ce trec pe neaşteptate din lumea obişnuitului în cea a miracolelor. Personajele domniei sale transcend în timp şi în situaţii mai mult sau mai puţin comice.  
 
În continuare au fost făcute aprecieri la adresa poeziilor lui Dan Tipuriţă:  
 
Elisabeta Iosif a evidenţiat noutatea metaforelor şi vocabularul cu multe cuvinte noi.  
 
Ion Dodu Bălan – „Poetul Dan Tipuriţă, prin nota sa biogenetică pune în mod surprinzător de original anatomia gândurilor şi a sentimentelor în relaţie cu anatomia corpului uman. Medicul ajută să inoveze în poezie prin viziuni neaşteptate, printr-un vocabular preponderent din domeniul medicinei. Cu termenii de specialitate din profesia lui, Dan Tipuriţă înnoieşte limbajul poetic, păstrând nuanţele şi proporţiile, cum marele poet Ion Barbu a adus din matematică şi astronomie termeni care-i disting expresia originalităţii.”  
 
Vali Iancu l-a numit „un ucigaş al tristeţii, al rutinei, al plictisului”, a stabilit ca trăsături reprezentative ale poeziilor sale: luciditatea, fantezia, sensibilitatea, diversitatea metaforică şi a amintit faptul că a fost încadrat de criticii literare în curente diferite: modernism, neomodernism, postmodernism.  
 
Maria Niculescu – [...] domnul Dan Tipuriţă a studiat cu minuţiozitatea care îl caracterizează genetica, această ştiinţă a eredităţii şi a început de la moleculă, componentele aparatului genetic, a A.D.N.-ul, înnobilat cu acele două lanţuri, A.R.N-ul, până la creaţia finită, documentându-se perfect în ceea ce priveşte procesul de apariţie a fiinţelor. Într-o blândă şi gingaşă îngemănare a cunoştintelor domniei sale cu divinul cuvânt, stimatul domn a dat naştere unei creaţii deosebite, pe care o numeşte biogenetică, o creaţie ce merită evidenţiată, părând a fi unică.”  
 
Maria Niuclescu le-a dedicat acrostihuri celor doi autori si operelor lor.  
 
Din creaţiile acestora au citit Lidia Lazu şi Vali Iancu.  
 
Ştiinţă şi artă şi-au arătat încă odată îngemănarea, înscriind noi pagini în palmaresul literaturii române, în tradiţia deschisă de Lucian Blaga, Ion Barbu, Vasile Voiculescu etc.  
 
A consemnat Elena Trifan  
 
Referinţă Bibliografică:
DAN TIPURIŢĂ, VASILE SZOLGA - DUBLĂ PREZENTARE DE CARTE LA CENTRUL SOCIO-CULTURAL „JEAN-LOUIS CALDERON” - BUCUREŞTI / Elena Trifan : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2492, Anul VII, 27 octombrie 2017.

Drepturi de Autor: Copyright © 2017 Elena Trifan : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Elena Trifan
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!