CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Eveniment > Actualitate >  

FESTIVALUL TURCESC - FESTIVALUL MULTICULTURALITĂŢII, EDIŢIA A III-A
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
FESTIVALUL TURCESC – FESTIVALUL MULTICULTURALITĂŢII, EDIŢIA A III-A  
 
În zilele de 21-23 iulie 2017, la Ploieşti, s-a desfăşurat cea de-a III-a ediţie a Festivalului Turcesc intitulat şi Festivalul Multiculturalităţii.  
 
Scopul acestuia a fost ca prin promovarea valorilor culturale ale mai multor popoare să se obţină o stare de pace, de iubire, fără discriminare în lume, după cum a afirmat Güner Nuri, unul din realizatorii festivalului.  
 
Prin spectacole, standuri şi expoziţii au fost evidenţiate aspecte ale vieţii culturale a popoarelor turc, român, turkmenistan şi bulgar. Cum muzica este limba universală a popoarelor şi unele melodii au fost interpretate în limba engleză, se poate spune că spectrul multiculturalităţii a cuprins şi poporul englez. Aspectele vieţii materiale şi spirituale promovate au fost muzica, pictura, dansul, teatrul, artizanatul, gastronomia.  
 
Pe scena în aer liber din parcarea Griviţei din Ploieşti timp de 3 zile s-au desfăşurat spectacole de înalt nivel artistic, susţinute de copii şi tineri din Ploieşti şi din Bucureşti, care au interpretat melodii şi dansuri româneşti şi turceşti, tradiţionale şi moderne, piese de teatru.  
 
Prezentatorul spectacolului a fost John Cristea, realizator al emisiunii "Generaţia lui John", Prahova TV, cea mai populară emisiune dedicată tineretului din judeţul Prahova.  
 
Un adevărat leitmotiv şi o mare revelaţie a spectacolului a fost dansul „Dervişul rotitor,” interpretat de Nurettin care s-a format în Anatolia.  
 
Acesta este un dans tradiţional turcesc, vechi de peste 800 de ani care prin vestimentaţie, cromatică şi gesturi simbolice comunică o profundă şi originală concepţie despre relaţia pământ-cer, om-divinitate, despre milostenie.  
 
Dervişul, un călugăr, este îmbrăcat cu o bluză şi o fustă lungă albe, centură neagră, o pelerină de culoare neagră şi pe cap poartă o căciulă înaltă, din blană de cămilă. Se învârteşte în sens invers acelor de ceasornic şi cu braţele încrucişate sau întinse în lateral.  
 
Căciula simbolizează piatra de mormânt, pelerina neagră, pământul, cămaşa albă, cerul, spiritualitatea, mâna dreaptă ridicată în sus, ajutorul cerut de la Dumnezeu, iar cea stângă lăsată spre pământ semnifică dăruirea acestui ajutor oamenilor.  
 
Dervişul părea a fi un axis mundi simplu şi modest în faţa măreţiei cerului, un fluture rotitor, o pasăre de culoare albă ce plutea neîncetat, ce reuşise să se sustragă complet lumii obişnuite, inclusiv trecerii timpului şi să se conecteze desăvărşit, prin rugăciune şi concentrare maximă la lumea cerului.  
 
Elevi ai Şcolii Gimnaziale din comuna Tomşani, judeţul Prahova, îmbrăcaţi în costume populare, purtând pe cap coroniţe şi la brâu crengi de salcie au adus în faţa spectatorilor vechi obiceiuri româneşti pentru invocarea ploii: „Paparudele” şi „Caloianul”.  
 
Surorile Denisa şi Ilona Amieroaie din Bucureşti, Băjinaru şi Bianca Voicu din Ploieşti i-au încântat pe spectatori cu melodii populare româneşti.  
 
Muzica uşoară a fost reprezentată de bucureştenii: Luca Marinescu, David Adrian Ştefan care au cântat în limba engleză şi Ioana Neagu atât în limba română, cât şi în limba engleză.  
 
De asemenea, Selin Ozer a interpretat cântece in limbile română, turcă şi engleză.  
 
Deşi au vârste cuprinse între 5 şi 16 ani, majoritatea interpreţilor amintiţi se bucură deja de apreciere românească şi internaţională, obţinând până în prezent un număr mare de premii la spectacolele din ţară şi din străinătate la care au participat.  
 
Astfel, Denisa Amieroaie în vârstă de 5 ani şi sora ei Ilona în vârstă de 12 ani au fost premiate la Festivalul Internaţional „Mărul de Aur” de la Bacău, „Sound Festival” de la Piteşti, Festivalul „Ciuleandra”, Festivalul „Ca pe Vlaşca” de la Giurgiu, „Conil Fest”, cât şi în Serbia. Denisa interpretează şi pricesne şi a obţinut Premiul I la Festivalul „Blândul Păstor”, iar Ilonei la Festivalul „Suflet Românesc”, pe lângă Premiul III pentru muzică, i-a fost decernat şi Premiul pentru cel mai frumos şi autentic costum.  
 
Luca Marinescu în vârstă de 16 ani şi Ioana Neagu în vârstă de 12 ani au obţinut premii la numeroase competiţii vocal-instrumentale şi participă la emisiunile: Next Star, "Românii au talent", „Televiziunea copiilor” la TVR1, realizator Titus Munteanu.  
 
Adela Ancuţa, studentă la Conservatorul Ciprian Porumbescu din Bucureşti, a susţinut un minirecital la vioară.  
 
Trupa de teatru „Ancuţa” din Ploieşti a interpretat spectacolul „Scufiţa roşie – cu lupul magician”.  
 
O suită de dansuri populare româneşti din Muntenia, Dobrogea şi din zona Munţilor Apuseni a fost oferită de ansamblul „Prahova Junior” al Casei de Cultură „I.L. Caragiale” din Ploieşti, coregraf George Grama. Un miniansamblu de fete alcătuit din Pinar Şeyma Şahin, Sara Hilal Yilmaz, Şura Tug, eleve la Liceul Internaţional de Informatică din Bucureşti, au executat dansul turcesc „Akcaabat” şi „Hora din Moldova”. Au participat la Festivalul Internaţional de Limbă şi Cultură la care au obţinut Premiul II în Germania şi Premiul I în România.  
 
Dansul modern a fost reprezentat de trupa „The Best Dance” din Bucureşti.  
 
Nico Fitness şi trupa sa care activează în cadrul Asociaţiei Sportive „Întoarce-te la dans!” din Ploieşti au dansat pe ritmuri de muzică turcească şi românească.  
 
Prin intermediul interpreţilor de muzică populară şi de obiceiuri şi dansuri tradiţionale, spectacolul a fost şi o formă de mediatizare a costumelor populare româneşti şi turceşti din zona Mării Negre.  
 
După cum se ştie, costumele româneşti de fată sunt alcătuite din ie, fotă, cele de băieţi din cămaşă şi pantaloni (iţari), iar cele turceşti de fată din ciorapi, şalvari, cămaşă, covoraş.  
 
O surpriză pentru spectatori au oferit vânzătorii de la standul de îngheţată, Altun Nihat şi fiii săi, care s-au îmbrăcat în costume turceşti de sultan, cele de iarnă alcătuite din haină de catifea şi turban şi cele de vară din haine de mătase şi fes.  
 
Standurile le-au oferit vizitatorilor şi alte aspecte ale multiculturalităţii.  
 
Cultura turcească a fost reprezentată printr-o expoziţie de pictură pe apă, „ebru”, obiecte de îmbrăcăminte: eşarfe pentru dansatori, fesuri şi o bogată ofertă culinară.  
 
Akbenli Bustafa, profesor de limba turcă la Liceul Internaţional de Informatică din Bucureşti, autorul expoziţiei de pictură pe apă, a oferit şi o demonstraţie de pictură.  
 
Într-o tavă, a pus apă uleioasă şi vopseluri speciale obţinute din culori naturale de pământ şi din plante, pe care cu ajutorul unui instrument le-a modelat sub diferite forme. Peste ele a tras o coală de hârtie pe care s-au imprimat imaginile respective. Pictura pe apă are atât un rol creativ, cât şi terapeutic.  
 
Dintre mâncărurile tradiţionale turceşti care s-au bucurat de un mare succes în rândul ploieştenilor pot fi amintite: tantuni „kebab cu origini în Mesopotamia, pregătit rapid din pulpă de vită tocată, călită în ulei de măsline, învăluită în mirodenii”, turkmenian lule kebab „un fel de frigărui din carne de vită tocată, ardei roşu, piper negru, ulei de floarea-soarelui, pesmet, ceapă, cumin, amidon, usturoi uscat, bicarbonat de sodiu, apă”, shish kebab „mâncare cu origini în Orientul Mijlociu, din carne de miel, mirodenii şi legume delicioase”, sac Kebab din carne de miel, pide „un fel de minipizze turceşti, din aluat, în formă de corăbioare, cu carne de vită tocată, ceapă, roşii, ardei”.  
 
O mare atracţie pentru vizitatori au fost şi dulciurile şi băuturile turceşti: baclava, rahat, halva, suberek „plăcintă din carne tocată de oaie sau vită”, gözleme „plăcintă tradiţională cu brânză şi carne”, devani „prăjitură cu griş, lapte, unt şi sirop”, tsigara, cafea, ceai, răcoritoare din citrice şi rodii, aydar „lapte bătut”, îngheţată cu lapte de capră şi de oaie şi diverse arome.  
 
Bucătarii au pregătit majoritatea mâncărurilor în faţa cumpărătorilor şi le-au destăinuit reţetele cu multă amabilitate.  
 
Doi tineri din Turkmenistan, Myrat Veluazarov, inginer chimist care şi-a făcut studiile în România, şi Berdimyrat Gochmyradov, student în anul I la Politehnică, în România, au prezentat obiecte specifice ţării lor: tahya „obiecte de pus pe cap”, gapjyk „portofel din pânză cu motive florale”, ciokay „tălpici tricotaţi”, alaja „brăţară împletită”, koinek „rochii de mătase”, saciak „faţă de masă ţesută din lână de cămilă, în care se păstrează pâinea şi cu care sunt primiţi musafirii.” Saciak este un obiect sacru, nu se calcă, nu au voie să pună mâinile murdare pe el.  
 
Pe un alt stand obiecte reprezentative româneşti: sculptură în lemn, fluiere, ii, opinci, brelocuri şi magneţi înfăţişând harta României, costume populare, castele şi personalităţi, au fost expuse alături de obiecte reprezentative bulgăreşti: cosmetice, dulceţuri etc.  
 
Festivalul s-a desfăşurat în regim de voluntariat şi profitul obţinut din vânzarea produselor va fi donat Şcolii Gimnaziale Internaţionale „Spectrum” din Ploieşti pentru intrajutorarea copiilor nevoiaşi şi cu dizabilităţi.  
 
La final, un reprezentant al Fundaţiei Lumina a făcut o scurtă prezentare a acestei fundaţii şi a Fundaţiei Tuna care au organizat festivalul, le-a mulţumit realizatorilor festivalului, Primăriei oraşului Ploieşti şi Şcolii Internaţionale „Spectrum” din Ploieşti pentu sprijinul acordat.  
 
I-a sfătuit pe cei prezenţi, români şi turci, să se prindă într-o horă românească.  
 
A consemnat Elena TRIFAN  
 
Referinţă Bibliografică:
FESTIVALUL TURCESC - FESTIVALUL MULTICULTURALITĂŢII, EDIŢIA A III-A / Elena Trifan : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2397, Anul VII, 24 iulie 2017.

Drepturi de Autor: Copyright © 2017 Elena Trifan : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Elena Trifan
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!