CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Eveniment > Cronici >  

VIORICA RĂDUŢĂ - „ORAŞUL ÎNCHIS”, LANSARE DE CARTE
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
VIORICA RĂDUŢĂ – „ORAŞUL ÎNCHIS”, LANSARE DE CARTE  
 
Sâmbătă, 8 iulie 2017, la Librăria „Cărtureşti” din Ploieşti, scriitoarea Viorica Răduţă şi-a lansat o nouă carte, romanul „Oraşul închis,” apărut la Editura Polirom, în 2017.  
 
Printre participanţi s-au aflat scriitori şi profesori, foşti colegi de-ai profesoarei Viorica Răduţă.  
 
Invitaţi speciali au fost scriitorul Dan Gulea, prof.dr. Diana Rânciog, scriitorul şi criticul literar Dan Grădinaru, care au făcut şi aprecieri la adresa cărţii.  
 
Dan Gulea a apreciat-o pe Viorica Răduţă ca fiind o autoare complexă, cunoscută în lumea scriitorilor şi a poeţilor contemporani.  
 
În ceea ce priveşte volumul „Oraşul închis”, l-a considerat un roman existenţial, cu o mare valoare documentară, în care autoarea pendulează între două lumi: una reală şi una ficţională.  
 
„Oraşul închis” este Râmnicu Sărat care în anii 50 aparţinea de regiunea Ploieşti, ceea ce l-a îndreptăţit pe Dan Gulea să afirme că acţiunea se petrece în 2 locuri care provoacă modificări, schimbări, reconfigurări de identitate.  
 
Prof.dr. Diana Rânciog a apreciat romanul ca fiind o carte despre neuitare, despre suferinţa şi calvarul comunismului, un poem în proză cu refigurări poetice, care schiţează un univers al personajelor, locurilor, documentelor care sunt foarte numeroase.  
 
A fost impresionată, în primul rând, de stilul aparte, care frapează la nivel de limbaj, de construcţie şi configurare a personajelor, cât şi prin bogăţia de simboluri care fac să reverbereze altă epocă. Metafora este prezentă la nivelul subcapitolelor. A apreciat stilul modern, indirect liber, de colaborare cu cititorii pe care îi provoacă şi cărora le solicită o mare putere de concentrare pentru o bună înţelegere a textului.  
 
A stabilit, de asemenea, asemănări ale romanului „Oraşul închis” cu opera lui Balzac, Eliade şi cu romanul istoric. Printre elementele balzaciene prezente în roman a amintit corelaţia dintre străzi şi cei care le locuiesc şi între clădiri şi locuitorii lor.  
 
A concluzionat că impresia finală este de vertij, de carusel, volumul invitând la meditaţie, la reflecţii multiple.  
 
Dan Grădinaru a afirmat că Viorica Răduţă ocupă un loc de cinste printre autorii din ultimii 27 de ani şi că puţine dintre autoarele de azi s-ar fi putut apropia de un univers atât de dur ca cel prezentat de aceasta.  
 
A identificat „Oraşul închis” cu Râmnicu Sărat unde după 1944 a existat o puşcărie politică în care au fost închişi şi Ion Mihalache, George Coposu, Ion Diaconescu etc.  
 
Dintre toţi cei care au fost supuşi regimului dur din această închisoare, atenţia lui Dan Grădinaru s-a oprit asupra lui Ion Mihalache. A prezentat viaţa politică a acestuia, cât şi suferinţele la care a fost supus, insistând asupra pedepselor inumane care i s-au aplicat, a bolilor de care a suferit şi asupra felului în care a fost înmormântat.  
 
A considerat volumul lansat un roman antisadovenian, în sensul că Râmnicu Sărat nu este un oraş de provincie în care nu se întâmplă nimic, ci este epicentrul unui timp îngrozitor.  
 
A remarcat, de asemenea, prezenţa în roman a personajului Mihăiţă, nebunul oraşului, fost condamnat, din perspectiva căruia sunt prezentate faptele şi prin intermediul căruia se asigură simetria romanului, care accentuează ideea de univers închis.  
 
Viorica Răduţă a menţionat că prin acest roman a vrut să recupereze trecutul unui oraş care era o hartă a suferinţei şi a tăcerii, un mic rai în care s-a strecurat şerpăria zdrobitoare.  
 
A atras atenţia că Râmnicu Sărat nu este numai magie neagră, ci şi locuri frumoase care au fost prezentate în carte.  
 
A evidenţiat şi calitatea ei de martor ocular al unor fapte şi personaje din roman al căror sâmbure l-a topit în amplul univers ficţional.  
 
A consemnat Elena TRIFAN  
 
Referinţă Bibliografică:
VIORICA RĂDUŢĂ - „ORAŞUL ÎNCHIS”, LANSARE DE CARTE / Elena Trifan : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2384, Anul VII, 11 iulie 2017.

Drepturi de Autor: Copyright © 2017 Elena Trifan : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Elena Trifan
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!