CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Eveniment > Actualitate >  

ZIUA CULTURII NAŢIONALE, PLOIEŞTI, 2017
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
ZIUA CULTURII NAŢIONALE, PLOIEŞTI, 2017  
 
Miercuri, 18 I 2017, din iniţiativa Consiliului Judeţean Prahova, a Primăriei Ploieşti şi a Centrului Judeţean de Cultură Prahova, prin intermediul Bibliotecii Judeţene „Nicolae Iorga” din Ploieşti, a fost sărbătorită Ziua Culturii Naţionale.  
 
Prima parte a activităţii a fost dedicată împlinirii a 167 de ani de la naşterea poetului naţional Mihai Eminescu şi s-a desfăşurat în Rotonda Bibliotecii „Nicolae Iorga”.  
 
Cu această ocazie profesor Daniela Burlacu de la Şcoala „Mihai Eminescu” din Ploieşti a rostit o alocuţiune în care şi-a exprimat câteva gânduri despre poetul naţional: „Într-o societate scindată în care valorile autentice sunt anulate, iar miturile naţionale dezrădăcinate, într-o societate în care kitsch-ul şi nonvaloarea primează, în detrimentul culturii şi al educaţiei, ne simţim datori să-l redescoperim pe Eminescu – scânteia divină care ne-a înnobilat identitatea naţională. Sacralitatea lui Eminescu rezidă în fiecare suflet încolţit de dor, în fiecare crâmpei de stea ce-şi scaldă faţa în undele lacului albastru. Aflat „pretutindeni şi nicăieri”, Din valurile vremii..., suntem cu toţii conştienţi că Numai poetul ne luminează calea. De aceea, Prin nopţi tăcute, Când amintirile... ne dau târcoale, renaşte Speranţa că Eminescu rămâne viu în sufletele şi conştiinţele noastre de români, căci, aşa cum însuşi poetul afirma: Patriotismul... nu este iubirea ţărânei, ci iubirea trecutului. Fără cultul trecutului, nu există iubire de ţară. Noi ne aflăm astăzi aici pentru a le aminti tuturor că Eminescu rămâne pentru cultura românească şi pentru sufletul poporului său ceea ce este Cervantes pentru spanioli, Victor Hugo pentru francezi, Shakespeare pentru englezi şi Dante pentru italieni.”  
 
De asemenea, profesor Daniela Burlacu a citit poezia „Plopii fără el” de Adrian Păunescu.  
 
Elevi de la Şcoala Gimnazială „Mihai Eminescu” din Ploieşti au interpretat cântece pe versuri de Mihai Eminescu.  
 
Nicolae Ioniţă, grafician şi animator cultural ploieştean, preşedintele Departamentului pentru Europa de Est al Organizaţiei Internaţionale a Caricaturiştilor, a vorbit despre Proiectul Cultural pe care l-a iniţiat cu ani în urmă prin care a atras artişti plastici din toată lumea pentru a ilustra grafic portrete şi aspecte al operei unor mari personalităţi româneşti „un experiment artistic fără precedent la noi”. Proiectul s-a bucurat de succes în lumea culturală planetară, până în prezent fiind realizate albume dedicate lui I.L. Caragiale, Nichita Stănescu, Emil Cioran, Eugen Ionescu, Mihai Eminescu.  
 
La activitatea din Rotonda Bibliotecii „Nicolae Iorga” din Ploieşti au fost prezentate cele două albume dedicate lui Mihai Eminescu:” Eminescu, ziaristul” şi „Luceafărul”, în viziunea artiştilor plastici din lumea largă. Ambele volume, cu o realizare grafică de excepţie, au fost editate le Editura Karta-Graphic din Ploieşti, în anul 2016.  
 
Albumul „Eminescu, ziaristul” a apărut sub Egida Uniunii Ziariştilor Profesionişti din România şi conţine citate din articolele publicate de Eminescu în ziarul „Timpul”, însoţite de imagini plastice a 94 de artişti din 93 de ţări ale lumii.  
 
Volumul „Luceafărul”, realizat în cadrul Proiectului unic „Luceafărul în grafica mondială”, conţine Cuvântul înainte „Luceafărul sau dimensiunea Eminescu în cheie post-modernă”, scris de Marian Nencescu, versiunea română a poeziei „Luceafărul”, pe cea tradusă în limba germană de Mite Kremnitz în anul 1885 şi un număr de 52 de ilustraţii, dintr-un total de peste 500 de planşe, „toate inspirate de trecerea prin lume îndrăzneţ în numele ideii, sfios şi blazat în numele său, a celui pentru care cumpăna sorţii a ţinut în echilibru ostilitatea realului cu puterea compensatorie a imaginarului.” (Marian Nencescu). După cum afirmă acelaşi autor, ,Eminescu este „reprezentat fie ca rege ale poeziei, cu nelipsitele elemente definitorii: pană (cu tricolor!), călimara, ori aripile de Pegas, poetul e, fie veşnic tânăr, aspirând la steaua singurătăţii, fie de o maturitate tragică păstrându-i vie doar privirea cutezătoare. Nu lipsesc din album nici contemporanii poetului, Veronica mai cu insistenţă, în chip de Venus, inocentă, cu falduri tricolore în jurul şoldurilor, ori ca de damă de cupă, trădătoare şi indiferentă. E un semn că cei mai mulţi dintre autorii planşelor sunt familiarizaţi nu doar cu universul spiritual al poetului, cât şi cu slăbiciunile unei vieţi consumate în idee.”  
 
Cele 2 cărţi au fost oferite gratis participanţilor la sărbătoare.  
 
Insp. şc. gen. Nicolae Angelescu şi-a exprimat bucuria de a participa la această sărbătoare şi că activităţile din această săptămână ne ajută să înţelegem că suntem români, că ştim să ne apreciem valorile. A remarcat, de asemenea, participarea elevilor la astfel de activităţi.  
 
Ana Raicu, elevă la Colegiul Naţional „Carmen Sylva” din Ploieşti, colaboratoare a Centrului Judeţean de Cultură Prahova, a interpretat la vioară câteva piese muzicale.  
 
În holul Bibliotecii „Nicolae Iorga” au fost vernisate două expoziţii: „Eminescu în grafica mondială” şi „Poezia eminesciană în cărţi poştale ilustrate.”  
 
În continuare au fost depuse buchete de flori la statuia poetului Mihai Eminescu din Ploieşti.  
 
Şi dacă vorbim de omagierea poetului naţional la Ploieşti, nu putem să nu amintim şi cel două activităţi organizate în zilele de 15 şi 16 I 2017 de Casa de Cultură „I.L. Caragiale” din Ploieşti: Concursul Judeţean de Recitări „Ca un Luceafăr am trecut prin lume” şi Proiectul Educaţional „Aproape de Eminescu” care a constat din desfăşurarea de activităţi dedicate lui Mihai Eminescu în şcoli din judeţul Prahova.  
 
Cea de-a doua parte a evenimentelor dedicate Zilei Culturii Naţionale în data de 18 I 2017 s-a desfăşurat in Sala „Orion” a Palatului Culturii din Ploieşti, din iniţiativa Consiliului Judeţean Prahova şi a Centrului Judeţean de Cultură Prahova şi a constat dintr-o activitate cu tema „Patrimoniul cultural – perspective şi priorităţi – Colocviu privind îndrumarea metodologică a activităţii aşezămintelor culturale”, înscrisă în cadrul Programului Repere Culturale, Proiectul Ethnos.  
 
La aceasta au participat oameni de cultură prahoveni, sub coordonarea doamnei Anişoara Ştefănucă, manager al Centrului Judeţean de Cultură Prahova.  
 
Dumitru Codiţă, preşedinte al Asociaţiei Române de Drept Umanitar, care are ca scop protecţia persoanelor şi bunurilor în situaţii de criză, catastrofe, conflicte armate, a prezentat câteva obiective şi realizări ale acesteia: Proiectul „Protecţia bunurilor culturale în caz de conflict armat”, ajuns la ediţia a IV-a, Concurs cu creaţii ale copiilor, cu tema „Noi, generaţiile viitoare, cerem păstrarea patrimoniului cultural al omenirii”. Concursul s-a desfăşurat în colaborare cu ISJ Prahova şi cu Biblioteca „Nicolae Iorga”. Cu cele mai reuşite creaţii s-a realizat o carte alcătuită din 3 părţi: aspecte ştiinţifice ale patrimoniului cultural, situaţii concrete din diferite zone ale lumii care au dus la distrugerea valorilor culturale, printre care se află şi valul de refugiaţi, cele mai reuşite creaţii ale elevilor. O altă realizare o constituie Concursul de Pictură pe tema refugiaţilor la care au participat copii din România şi din Republica Moldova şi a cărei premiere a cuprins două secţiuni, una pentru elevii de gimnaziu şi una pentru elevii de liceu.  
 
Prof.univ. conf. dr. Dragoş Grigorescu, director al Centrului Judeţean de Cultură Prahova, a prezentat două cărţi: „Starchiojd – moştenirea culturală – Locuire, ocupaţii, meşteşuguri” a autorilor Ioana Ruxandra Fruntelată şi Cristian Muşa şi „Folclor muzical din Muntenia” a compozitorului, dirijorului, folcloristului Constantin Arvinte.  
 
Cea de-a doua carte se înscrie într-un proiect mai amplu al autorului din care până în prezent au fost publicate cărţile: „Folclor muzical din Moldova”, „Folclor muzical din Transilvania”, „Folclor muzical din Oltenia”, urmând să apară „Folclor muzical din Banat” şi „Folclor muzical din Dobrogea.”  
 
Între copertele volumului „Folclor muzical din Muntenia” sunt cuprinse „Prefaţa” scrisă de dr. Constantin Secară, etnomuzicolog, „Cuvântul autorului”, aprecieri aparţinând unor specialişti în domeniu: prof.dr. Al.I. Bădiulescu - „Constantin Arvinte – O viaţă dedicată marei şi adevăratei muzici”, Ştefan Cărăpănceanu, etnomuzicolog – „Constantin Arvinte. Compozitor, dirijor şi folclorist. Cuceritorul ultimei redute spirituale româneşti – Muntenia”, Anişoara Ştefănucă, manager – Centrul Judeţean de Cultură Prahova - „Argument” şi 254 de piese muzicale folclorice din judeţele Argeş, Brăila, Buzău, Călăraşi, Dâmboviţa, Giurgiu, Ialomiţa, Ilfov, Olt, Prahova.  
 
Piesele pot fi grupate în mai multe categorii „repertoriu ocazional – cântece şi jocuri de nuntă -, obiceiuri tradiţionale, jocul căluşarilor, balade, doine, cântece propriu-zise, melodii de jocuri şi muzică lăutărească”. (Anişoara Ştefănucă)  
 
Cartea „Folclor muzical din Muntenia” a fost oferită gratis participanţilor la activitate.  
 
Dragoş Grigorescu consideră cele două cărţi o invitaţie şi un model de atenţie acordată patrimoniului cultural, de cercetare şi conservare a elementelor de patrimoniu.  
 
Anişoara Ştefănucă a prezentat planul de activităţi al Centrului Judeţean de Cultură Prahova pentru recuperarea şi conservarea patrimoniului cultural prahovean în anul 2017: Proiectele „Rădăcini”, „Valori de patrimoniu”, „Ethnos”, „Coregrafia, dansul cultural” în cadrul căruia la fiecare ediţie a fost prezentat şi un dans prahovean şi la care au fost invitaţi rapsozi din zonele din care au venit coregrafii, Simpozionul „Dragoste, opinii, reflecţii, ipostaze”, Expoziţia cu vânzare de Mărţişor, târguri ale meşteşugarilor, ateliere cu elevii.  
 
Finalizarea unor proiecte se va face prin realizarea unei expoziţii cu obiecte de patrimoniu la Centrul Judeţean de Cultură Prahova.  
 
Petre Ghiţeanu, profesor pensionar, preocupat de pictură, sculptură în lemn, muzică folk, a interpretat câteve piese muzicale din care nelipsit a fost Mihai Eminescu.  
 
A consemnat Elena Trifan  
 
Referinţă Bibliografică:
ZIUA CULTURII NAŢIONALE, PLOIEŞTI, 2017 / Elena Trifan : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2211, Anul VII, 19 ianuarie 2017.

Drepturi de Autor: Copyright © 2017 Elena Trifan : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Elena Trifan
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!