CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Eveniment > Actualitate >  

ELIS RÂPEANU – LANSARE DE CARTE “NEMURITORII ŞI EPIGRAMA. ANTOLOGIE ŞI OPINII PRIViND EPIGRAMA”
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
ELIS RÂPEANU – LANSARE DE CARTE “NEMURITORII ŞI EPIGRAMA. ANTOLOGIE ŞI OPINII PRIViND EPIGRAMA”  
 
Marţi, 22 noiembrie 2016, la Biblioteca Judeţeană Nicolae Iorga, Ploieşti, Elis Râpeanu şi-a lansat cartea “Nemuritorii şi epigrama. Antologie şi opinii privind epigrama,” publicată în 2016 la Editura Semne din Bucureşti.  
 
Activitatea a fost deschisă de Mădălina Radu, director al Bibliotecii “Nicolae Iorga”, care a făcut o scurtă prezentare a vieţii şi activităţii autoarei.  
 
Elis Râpeanu, pe numele adevărat Râpeanu V. Elena Elisabeta, s-a născut în localitatea Valea Călugărească din judeţul Prahova şi şi-a petrecut copilăria şi tinereţea la Ploieşti.  
 
Este absolventă a Facultăţii de Limba şi Literatura Română a Universităţii din Bucureşti, a Facultăţii de Limbi Clasice, Romanice şi Orientale, Secţia Franceză a Universităţii Bucureşti, a Şcolii Populare de Artă din Bucureşti, specialitatea Canto – muzică populară şi romanţe, a Universităţii Ştiinţifice, Bucureşti, Secţia Spaniolă, a Universităţii Politice şi de Conducere. A fost profesor universitar la Catedra de Limbi Moderne din Universitatea Politehnică, profesor de limba română pentru studenţii străini în Cadrul Facultăţilor de Metalurgie, Transporturi, Chimie Industrială.  
 
În 1999 şi-a obinut doctoratul cu teza “Epigrama în literatura română”, avându-l coord.şt. pe prof.univ. Ştefan Cazimir. Este membru lal Societăţii Române de Filologie Romanică, membru de onoare al Uniunii Scriitorilor din Moldova, membru fondator al Uniunii Epigramiştilor din România, membru al Societăţii Scriitorilor Olteni, deţinătoare a nenumărate premii la concursuri de epigrame şi poezie.  
 
Până în prezent Elis Râpeanu a semnat peste 70 de lucrări ştiinţifice (manuale, culegeri, dicţionare, comunicări ştiinţifice etc.).  
 
A colaborat cu peste 30 de publicaţii, în care a semnat articole epigrame, poezii.  
 
Volumul “Nemuritorii şi epigrama. Antologie şi opinii privind epigrama” este un omagiu adus Academiei Române, cu ocazia împlinirii a 150 de ani de existenţă, fiind dedicat academicienilor care sunt epigramişti sau critici literari interesaţi de epigramă, precum şi academicienilor aflaţi în vizorul creatorilor de texte aparţinând acestui gen literar.  
 
Cartea alcătuită din 645 de pagini este structurată în mai multe părţi: Cuvânt înainte, Academia în vizorul epigramei, Academicieni, Alte personalităţi, Omagiu Nemuritorilor, Addenda, Epigrame, Epitafuri, Catrene cu tâlc, Madrigaluri, Indice de nume, Sumar biobibliografic.  
 
În “Cuvântul înainte” autoarea menţionează că a avut în vedere numai creaţiile valoroase şi face câteva aprecieri asupra epigramei în ansamblul ei. Epigrama are tradiţie de peste un secol şi jumătate în cultura românească, principala formă de manifestare a epigramei este catrenul, printre primii epigramişti se află Nicolaus Olahus, secolul al XVI-lea, în anii 60 ai secolului al XIX-lea au apărut volume de epigrame, epigrama politică a apărut imediat după plecarea lui Al.I. Cuza, epigrama cultă românească şi profesia de epigramist s-au impus în anii 80 ai secolului al XIX-lea, primele antologii de epigrame au apărut în secolul al XX-lea. Epigrama a înflorit în secolul al XIX-lea, în actualitate a luat amploare datorită rolului pe care îl are umorul în societatea românească, devenind “o punte între oameni, între suflete şi spirite”, “stimulent al gândirii”, “cumpănă dreaptă a bunului simţ” (p.11).  
 
În capitolul “Academia în vizorul epigramei” Elis Râpeanu afirmă că a dedicat această carte academicienilor, datorită rolului lor în societatea românească şi datorită faptului că în afara pregătirii şi realizărilor profesionale şi ei sunt oameni care ştiu să se bucure de o glumă şi să facă o glumă.  
 
Demersul privind relaţia epigramă/Academie/Academicieni tratează fenomenul din trei perspective: Academia şi academicienii văzuţi de epigramişti, cum văd academicienii epigrama, cum se implică Domniile lor în scrierea de epigrame.  
 
Aprecieri la adresa activităţii autoarei, în general, şi a cărţii “Nemuritorii şi epigrama. Antologie şi opinii privind epigrama”, în special, au făcut prof.dr.univ. Gheorghe Doca şi George Corbu, epigramist, traducător, biobibliolog, preşedintele Uniunii Epigramiştilor din România.  
 
Gheorghe Doca a afirmat că Elis Râpeanu este un nume de referinţă în lumea epigramei, un deschizător de drumuri, o bună cunoscătoare atât a domeniului european al epigramei, cât şi al celui particular, românesc, că îmbină studiul epigramei cu practica ei, că lucrările ei despre epigramă se caracterizează prin cuprindere şi interpretare, trăsături care duc la sinteze.  
 
De asemenea, Doca a apreciat cartea „Nemuritorii şi epigrama. Antologie şi opinii privind epigrama” ca fiind substanţială şi atractivă, în paginile ei fiind prezente nu mai puţin de 600 de nume.  
 
Un catren de-al lui Eminescu în care acesta îşi face un autoportret este un bun prilej pentru Gheorghe Doca pentru a face o trecere în revistă a felului în care se prezintă ochii lui Eminescu în viziunea mai multor scriitori. Doca a citit din epigramele autoarei.  
 
George Corbu a prezentat aspecte ale activităţii Academiei Române şi şi-a exprimat părerea de rău că personalităţi ştiinţifice şi culturale de valoare nu sunt membre ale acestui for, a apreciat activitatea directorilor Bibliotecii “Nicolae Iorga” din Ploieşti, Mihaela Radu şi Nicolae Boaru, a scos în evidenţă principalale aspecte ale activităţii lui Elis Râpeanu în lumea epigramei şi i-a dedicat un catren celei pe care o consideră “un monument de erudiţie în domeniul genului":  
 
“Ce mai atâta tevatură?  
 
Aşa se-ntâmplă în cultură.  
 
Avem o Biblie vulgata  
 
Şi-o Doamnă Elis-Cincinata.”  
 
A consemnat Elena TRIFAN  
 
Referinţă Bibliografică:
ELIS RÂPEANU – LANSARE DE CARTE “NEMURITORII ŞI EPIGRAMA. ANTOLOGIE ŞI OPINII PRIViND EPIGRAMA” / Elena Trifan : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2155, Anul VI, 24 noiembrie 2016.

Drepturi de Autor: Copyright © 2016 Elena Trifan : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Elena Trifan
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!