CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Eveniment > Actualitate >  

FESTIVALUL INTERNAŢIONAL “ŢINTEA MUZICALĂ”, EDIŢIA A VIII-a, 1-5 iulie 2016
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
FESTIVALUL INTERNAŢIONAL “ŢINTEA MUZICALĂ”, EDIŢIA A VIII-a, 1-5 iulie 2016  
 
În perioada 1-5 iulie 2016, în localităţile Bucureşti, Lilieşti – Băicoi, judeţul Prahova şi Ploieşti s-a desfăşurat cea de-a VIII-a ediţie a Festivalul Internaţional “Ţintea Muzicală”, care şi-a propus o introducere in spaţiul cultural spaniol, prin interpretarea de creaţii muzicale célèbre ale unor renumiţi compozitori spanioli din epoci diferite, o întâlnire a unor artişti din România şi din alte ţări, a unor persoane de confesiuni diferite, a unor suflete care trăiesc separat.  
 
Festivalul s-a desfăşurat pe mai multe secţiuni: “Sărbători spaniole”, “Culori spaniole”, “Călătorii spaniole”,” Întâlniri spaniole”.  
 
Vom face o scurtă prezentare a ultimei secţiuni a Festivalului “Întâlniri spaniole”, care a avut loc, marţi, 5 iulie, ora 19, la Biserica “Cristos, Regele Universului” din Ploieşti.  
 
În cuvântul de deschidere părintele Iosif Imbrişcă, parohul Bisericii “Cristos, Regele Universului”, a mulţumit celor prezenţi şi organizatorilor, a considerat că pentru Biserica Catolică din Ploieşti este o onoare faptul că găzduieşte cea de-a VIII-e ediţie a acestui festival şi că îl are printre invitaţi pe nunţiul apostolic, originar din Spania, o personalitate culturală cu studii de muzică, istoria artei, religie, filozofie.  
 
Alexandru Bădiulescu, muzicolog dr. ploieştean, a considerat, de asemenea, că este o onoare pentru oraşul Ploieşti că partea finală a celei de-a VIII-a ediţii a acestui festival se desfăşoară aici, a mulţumit organizatorilor şi a făcut o scurtă trecere în revistă a compozitorilor, interpreţilor şi a instrumentelor muzicale la care au fost interpretate creaţiile.  
 
Cei prezenţi au trăit bucuria de a audia creaţii muzicale célèbre scrise de renumiţi compozitori spanioli: Antonio Soler (1729-1783) – Allegro din Concertul Nr. 6 în Re minor pentru clavecin şi orchestră, aranjament pentru clavecin şi acordeon: Duo Ovocutters; Francisco Tarrega (1852 – 1909) – Capricho arabe pentru chitară solo, Jesus Guridi (1886 -1961) – nr. 1 Alla arriba, en aquella Montana, nr. 3 Llamale con el panuelo, nr. 4 No wuiro tus avellanas şi nr. 6 Mananita de San Juan din Seis Canciones castellanas pentru voce şi pian (1941); Sebastian Dumitrescu (1989) – Ritualul liniştii pentru bas electric şi electronică (2016); Isaac Albeniz (1860 – 1909) – Tango din Suita Espana (1890), aranjament pentru duo chitară; Federico Chucca (1846 – 1908) & Joaquin Valverde (1846 – 1910) – Tango de la Menegilda pentru soprană şi pian, din zarzuela La Gran Via (1886); El galan incognito, cântec popular spaniol, aranjament pentru patru viori de Adina Dumitrescu; Anonim din sec. XI – Menuet, Martin Ratz - Habanera, Anonim – Vals pentru chitară solo; Joaquin Rodrigo (1901 – 1999) – De donde venis, amore? şi De los alamos vengo, madre din Cuatro madrigales amatorios (1848) pentru soprană şi pian; Joaquin Turina – (1882 – 1949)- Sacro Monte din Danzas Gitanas pentru duo chitară; Heitor Villa Lobos (1887 – 1959) – Aria din Bachianas brasileiras (1938) pentru voce şi chitară; Manuel de Falla (1976 – 1946) – Danza ritual del fuego din baletul El Amor brujo (1915), aranjament pentru violoncel şi pian; Antonio Soler (11729 – 1783) – Sonata nr. 84 în Re major, aranjament pentru acordeon solo; Manuel de Falla (1876 – 1946) – fragmente din Siete canciones populares espanolas pentru voce şi pian; Marianna Martines (1744 – 1812) – fragment din Sonata pentru clavecin solo în La major op. 5 (1765); Anonim din sec. XVI – Tres morillas Villancico a 3, aranjament pentru două voci şi violoncel.  
 
Piesele menţionate au fost interpretate cu patos şi rafinament de artişti români şi străini cu renume internaţional, cât şi de grupuri muzicale: Costin Soare, Ariadna Mihai, Carolina Astanei, Otto Probst, Sebastian Dumitrescu, Mihail Petre, Maria Veronica Stoian, Maria Magdalena Probst, Christoph Hofer, cvartetul Alegria, Duo Ovocutters.  
 
Lucrările interpretate cu modestie şi naturaleţe vocal sau la o diversitate de instrumente: pian, chitară, violoncel, vioară, clavecin şi acordeon au creat în spaţiul sacru al Bisericii „Cristos Regele Universului”, cât şi în sufletele spectatorilor o atmosferă blândă, relaxantă, mângâietoare şi revigorantă.  
 
A consemnat Elena TRIFAN  
 
 
Referinţă Bibliografică:
FESTIVALUL INTERNAŢIONAL “ŢINTEA MUZICALĂ”, EDIŢIA A VIII-a, 1-5 iulie 2016 / Elena Trifan : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2020, Anul VI, 12 iulie 2016.

Drepturi de Autor: Copyright © 2016 Elena Trifan : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Elena Trifan
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!