CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Eveniment > Actualitate >  

GEORGETA POPESCU: LANSAREA CĂRŢII ŞI VERNISAJUL EXPOZIŢIEI „OPREŞTE-TE!”
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
GEORGETA POPESCU: LANSAREA CĂRŢII ŞI VERNISAJUL EXPOZIŢIEI „OPREŞTE-TE!” 
  
Joi, 12 mai 2016, la Sala “Marii Uniri” a Palatului Culturii Ploieşti, Goergeta Popescu, inginer chimist de profesie, le-a oferit o adevărată surpriză ploieştenilor prin lansarea volumului de poezii, de debut „Opreşte-te!” şi vernisajul primei expoziţii proprii de pictură. 
  
La activitate au participat colegi de breaslă, prieteni, scriitori, profesori etc. 
  
Atât cartea album realizată la Editura Karta Graphic, Ploieşti, cât şi activitatea în sine au fost concepute sub forma unui paralelism perfect între poezie şi pictură. 
  
În carte fiecărei poezii îi corespunde câte o pictură reprezentativă. 
  
Autoarea, cel mai bun cunoscător al propriei creaţii, a vorbit cu mult patos despre propria creaţie şi a recitat din propriile poezii. 
  
După cum afirmă în “Cuvântul înainte,” finalitatea artei sale se conturează într-un îndemn vizual şi versificat de a ne armoniza viaţa pe frecvenţele lucrurilor ce ne înconjoară, oprindu-ne asupra fiecărui aspect, meditând profund şi descoperind esenţa, rolul său în angrenajul universal…toate cu scopul de a şti să protejăm planeta, aceasta fiind “copilul viu în marea de tăceri (TERRA), implicit, să ocrotim fiinţa umană cu toate trăirile ei.” 
  
Tematica operei este indisolubil legată de momente din viaţa autoarei, de propria ei viziune despre lume şi viaţă. 
  
Un loc drag autoarei, Cisnădia natală, cu peisajul, monumentele, jocurile copilăriei ocupă un loc central în creaţia acesteia: “Panorama Cisnădiei”, “Turnul Bisericii Evanghelice din Cisnădie”, “Cisnădie – prima rază după soare”, “Cetatea Cisnădioara”, “Toamna la Cetatea Cisnădioara”, “Cetatea Cisnădioara – dinspre lac”, “Cetatea Cisnădioara – dinspre sat”, “Lacul din Cisnădie”, “Cireşul şi bunica”. 
  
Firea reflexivă şi sensibilitatea puternică a autoarei o fac să se oprească şi asupra unor teme precum: geneza Universului “De ce?”, 
  
naşterea “Primul pas”, “Maternitate”, “Suflet nenăscut”, iubirea, sentiment universal, care se manifestă deopotrivă în lumea oamenilor, a plantelor şi a animalelor “Prima îmbrăţişare”, “Duioşie”, “Tandreţea lebedelor”, “Şoapta perlelor”, “Mâinile tale”. 
  
Soare, păsări, lună, apă, pădure sub penelul şi sub condeiul autoarei creează un univers natural pur şi luminos, încărcat de semnificaţii profunde: “Apus de soare”, “Sub vraja lunii”, “Pădure însorită de toamnă”, “Pădure de mesteceni”, “În luminiş”,” Dans de cocori”, “Vara”, “Tunel de pomi înfloriţi”etc. 
  
Frumuseţea fragedă, parfumată şi multicoloră a florilor de magnolii, irişi, crizanteme, liliac, brânduşe, maci este şi ea prezentă într-un mare număr de poezii şi de tablouri. 
  
Georgeta Popescu le-a transmis personajelor sale propria plăcere de a visa şi a medita în faţa tainelor Universului: “Meditaţie”, “Visare”, “Introspecţie”, “Visând la malul mării”, “Pe gânduri” etc. 
  
Un sentiment religios sincer şi emoţionant, credinţa în dreapta judecată şi dreapta mântuire aduc o notă de sacralitate, înnobilând deopotrivă fiinţa şi Universul prezentat. 
  
Dr. ing. Daniela Marcu e evocat anii petrecuţi împreună cu Georgeta Popescu în studiile de cercetare ştiinţifică, a menţionat că şi ei, cercetătorii au o latură sensibilă care, la prima vedere e în totală contradicţie cu tenacitatea, curiozitatea, exactitatea şi rigurozitatea profesiei, şi-a exprimat admiraţia faţă de creaţiile colegei sale “Personal ţi-am admirat în tăcere expoziţia de pictură şi am fost impresionată de florile tale care zâmbesc pe pânză, de natura care vorbeşte şi tresaltă odată cu anotimpurile, de marea-oglindă pentru lună şi pentru soare, de portretele mamelor care privesc duioase şi de cele ale copiilor cu priviri de un albastru pătrunzător.” A sfătuit-o pe autoare să nu se oprească, deoarece are talent. 
  
La final, autoarea, un artist de o sensibitate profundă şi emoţionantă, s-a adresat cu căldură sufletească, modestie şi sinceritate cititorilor săi pentru a-i invita în lumea operei sale: 
  
“Acordă-ţi timp, iubitorule de frumos, care vei pătrunde în lumea mea, să îţi împărtăşesc frânturi din sufletul meu, pentru a-mi fi prietenul de încredere căruia să îi pot destăinui trăirile, emoţiile, sensibilitatea mea… tot ceea ce m-a condus spre realizarea acestor opere.” 
  
A consemnat: Elena TRIFAN 
  
Referinţă Bibliografică:
GEORGETA POPESCU: LANSAREA CĂRŢII ŞI VERNISAJUL EXPOZIŢIEI „OPREŞTE-TE!” / Elena Trifan : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1963, Anul VI, 16 mai 2016.

Drepturi de Autor: Copyright © 2016 Elena Trifan : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Elena Trifan
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!