CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Eveniment > Actualitate >  

MARILENA GHIORGHIŢĂ - VERNISAJUL EXPOZIŢIEI “COPACUL”
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
MARILENA GHIORGHIŢĂ - VERNISAJUL EXPOZIŢIEI “COPACUL”  
 
Joi, 7 aprilie 2016, la Galeriile de Artă Ploieşti a avut loc vernisajul Expoziţiei de pictură “Copacul”, autor Marilena Ghiorghiţă, membru al Asociaţiei Artiştilor Plastici, Ploieşti.  
 
La festivitate au participat artişti plastici prahoveni, ziarişti, persoane pasionate de pictură şi, în mod deosebit, de pictura Marilenei Ghiorghiţă.  
 
Expoziţia conţine o diversitate de perspective asupra copacului imortalizate în 29 de tablouri cu nume sugestive: “Măr”, “Răsărit şi apus”, “Scoarţa copacului”, “Frunziş”, “Brumă”, “Măr bătrân”, “Cuplu”, “Copac flacără”, “Contrast”, “Copac în lumină”, “Acoperişul roşu”, “Tinereţe”, “Păr”, “Crepuscul”, “Curte interioară”, “Copac poveste”, “Zi şi noapte”, “Primăvara”, “Prima ninsoare”, “Crâng”, “Toamnă”, “Apus”, “Doi plopi”.  
 
Aşa cum este reprezentat de Marilena Ghiorghiţă, copacul este un simbol al cunoştinţei binelui şi răului, al rodirii, al pasiunii creatoare, al vieţii, al verticalităţii, al devenirii, al statorniciei, al rezistenţei în faţa trecerii timpului şi al intemperiilor naturii.  
 
El întruchipează, totodată, principii cosmice fundamentale, lumină şi întuneric, noapte şi zi, răsărit şi asfinţit, tinereţe şi bătrâneţe.  
 
Se poate vorbi de un animism al naturii, cu puternice nuanţe de reflexivitate şi de un paralelism perfect om –natură, sau, după cum afirmă autoarea însăşi, “copacul creşte şi se dezvoltă în noi, copacii înrădăcinaţi înseamnă întoarcere la rădăcini, casa părintească, coloana vertebrală pe care o avem şi noi.”  
 
El reprezintă, totodată, individul, perechea sau specia.  
 
Natură şi om sunt două entităţi care se suprapun în sufletul unui copac, se contopesc, îşi dau mâna, îşi întrepătrund sentimentele şi ies victorioase la suprafaţă, netemătoare în faţa trecerii timpului.  
 
Din tablouri se degajă impresia generală de viaţă, de vigoare, de seninătate, de bucurie, sugerată, în mod deosebit, de cromatica luminoasă ce acoperă părţi importante din tablou sau pigmentează culorile mai întunecate cărora le revin totuşi spaţii restrânse.  
 
Deşi fiecare tablou este o reuşită artistică, ne reţin totuşi atenţia câteva dintre ele.  
 
Frunzişul din tabloul cu acelaşi nume pare a avea forma unui plămân uriaş cu care respiră întreaga lume.  
 
Copacul flacără simbolizează viaţa şi creaţia în gradul cel mai înalt, pare a fi o floare gânditoare, aminteşte de arterele unei inimi în care pulsează sângele planetei, de nervurile unui creier care gândeşte şi creează, de degetele unei mâini care munceşte şi dirijează, de focul veşnic care, după părerea anticilor, alimentează viaţa Universului.  
 
Mărul cu roade bogate, din tabloul intitulat simplu “Măr” trimite la grădina raiului, dar şi la o poveste, poate chiar la grădina cu mere de aur, care cad pe pământ fie de prea mult rod, fie în semn de mulţumire pentru pământul care le-a dat viaţă, fie de bucurie că nu au mai fost furate.  
 
O regăsesc pe autoare în orice tablou, dar, în mod deosebit, în tabloul “Răsărit şi asfinţit”, două ipostaze ale macro şi microsmosului legate de verticalitatea unui copac, care rămâne nemişcat şi viguros, calm şi senin în “marea trecere”, cu rădăcinile adânc înfipte în pământul-mamă şi vârful către cerul la care aspiră, din al cărui trunchi de culoare maronie se degajă o lumină pură şi vie.  
 
Copacul separă şi totodată uneşte două entităţi, două ipostaze, două moduri de a fi care par a se contopi, anulând sentimentul de tristeţe şi de frică în faţa asfinţitului şi a întunericului.  
 
Lumina care triumfă ocupă cea mai mare parte din tablou.  
 
Omul, o mare fărâmă din marele Tot, se bucură sincer şi modest de tot raiul pământesc concetrat într-un copac, ce se zbate între realitate şi legendă, între o adiere de vânt şi haină rece de brumă, între o mângâiere de raze aurii şi umbrele din amurg.  
 
Privind această expoziţie mi-o imaginez pe autoare cu zâmbetul pe buze, gândind luminos, reflectând înţelept asupra rosturilor lumii, vieţuind în armonie cu natura şi cu timpul, savurând prospeţimea şi aromele naturii, cromatica ei plină de viaţă.  
 
Elena TRIFAN  
 
Referinţă Bibliografică:
MARILENA GHIORGHIŢĂ - VERNISAJUL EXPOZIŢIEI “COPACUL” / Elena Trifan : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1928, Anul VI, 11 aprilie 2016.

Drepturi de Autor: Copyright © 2016 Elena Trifan : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Elena Trifan
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!