CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593Acasa > Eveniment > Actualitate >  

NICOLAE MANOLESCU, TRIPLĂ LANSARE DE CARTE LA PLOIEŞTI
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
NICOLAE MANOLESCU, TRIPLĂ LANSARE DE CARTE LA PLOIEŞTI  
 
Marţi, 15 martie 2016, din iniţiativa inspectorilor de limba română, Maria Cristina Ionescu şi Mihai Morar, ai Inspectoratului Şcolar Judeţean Prahova şi a Catedrei de Limba Română de la Colegiul Naţional „Mihai Viteazul”, Ploieşti, la Sala Europa a Palatului Administrativ Ploieşti a avut loc o întâlnire a profesorilor de limba română şi a elevilor din judeţul Prahova cu Domnul Nicolae Manolescu: profesor universitar, critic şi istoric literar, membru titular al Academiei Române, preşedintele Uniunii Scriitorilor din România.  
 
Printre invitaţi s-au aflat şi Călin Vlasie, poet, directorul Editurii Paralela 45 şi Daniel Cristea Enache, critic literar şi cronicar.  
 
Moderatorul activităţii a fost Dan Gulea.  
 
Activitatea a constat din lansarea celor trei cărţi ale criticului literar Nicolae Manolescu: „Istoria critică a literaturii române”, „Istoria literaturii române pe înţelesul celor care citesc” şi „Viaţă şi cărţi. Amintirile unui cititor de cursă lungă,” întrebări , darea de autografe, discuţii despre probleme actuale ale învăţământului românesc.  
 
Despre cele trei cărţi, în special, şi despre activitatea de critic literar a Domnului Profesor Nicolae Manolescu, în general, au vorbit Călin Vlasie, Daniel Cristea Enache şi autorul însuşi.  
 
Călin Vlasie a evidenţiat aspecte ale editării cărţilor şi ale colaborării cu Domnul Nicolae Manolescu, calităţi ale cărţilor şi felul în care au fost receptate acestea de scriitori.  
 
Consideră „Istoria critică a literaturii române” ca fiind una din cele mai bune cărţi pe care le-a editat dumnealui vreodată, care se remarcă nu numai prin valoare spirituală, ci şi prin volumul foarte mari, reuşind să cântărească aproximativ 5 kg.  
 
În ceea priveşte „Istoria literaturii române pe înţelesul tuturor” a remarcat spiritul critic ascuţit, ironia subtilă, selecţia riguroasă a valorilor, ceea ce a atras nemulţumirea multor scriitori.  
 
Daniel Cristea Enache a apreciat importanţa editorilor şi a editurilor în publicarea unei cărţi, ţinuta grafică ireproşabilă a celor 3 cărţi realizate de Editura Paralela 45, obiectivitatea criticului literar Nicolae Manolescu, curajul de a lucra cu un bisturiu tăios în orgoliul fierbinte al scriitorilor, parcursul critic de 30 de ani al autorului care a reuşit să structureze din interior literatura română, care mai întâi a făcut analizele şi după aceea sintezele. După părerea criticului Daniel Cristea Enache, „Istoria literaturii române pe înţelesul celor care citesc” „debordează de inteligenţă critică, de umor intelectual, subtil, strălucitor, impune un canon critic şi unul didactic, cititorii înţelegând cu ce scriitori se merită să îşi bată capul.”  
 
Nicolae Manolescu, vorbind despre propria carieră de critic literar, a menţionat că "Istoria critică a literaturii române" a fost scrisă în 25 de ani, că scrierea unei istorii necesită citirea de literatură română, literatură universală şi studii critice care s-au scris despre autorii studiaţi şi operele lor, plăcere de a citi şi de a scrie. A apreciat frumuseţea limbii în care au fost scrise operele studiate. Şi-a exprimat puncte de vedere cu privire la traducerea literaturii române în alte limbi.  
 
Întâlnirea cu profesorul şi criticul literar Nicolae Manolescu, pe lângă valoarea ştiinţifică şi literară pe care a avut-o, s-a dovedit foarte utilă şi din punct de vedere educativ, cei prezenţi, din care foarte mulţi erau elevi, au avut posibilitatea de a cunoaşte una din personalităţile culturale actuale, un model de muncă, pasiune, inteligenţă, rigoare, perseverenţă, de a înţelege că valorile sunt vii, trăiesc printre noi, gândesc şi simt la un nivel superior.  
 
A consemnat Elena TRIFAN  
 
Referinţă Bibliografică:
NICOLAE MANOLESCU, TRIPLĂ LANSARE DE CARTE LA PLOIEŞTI / Elena Trifan : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1902, Anul VI, 16 martie 2016.

Drepturi de Autor: Copyright © 2016 Elena Trifan : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Elena Trifan
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!