CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Eveniment > Actualitate >  

SERATA LITERARĂ „ATITUDINI”, PLOIEŞTI, DECEMBRIE 2015
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
SERATA LITERARĂ „ATITUDINI”, PLOIEŞTI, DECEMBRIE 2015  
 
Marţi, 15 XII 2015, la Muzeul de Artă „Ion Ionescu-Quintus”, din Ploieşti s-a desfăşurat o nouă serată literară „Atitudini”, coordonată de scriitorii Gelu N. Ionescu şi Mădălina Paula Drăgănuţă.  
 
Serata s-a constituit într-un moment de sărbătoare prilejuit de încheierea anului calendaristic 2015, apropierea Naşterii Domnului, aniversarea poetului ploieştean Nichita Stănescu, născut la data de 13 decembrie 1933, comemorarea scriitorului Ion Creangă, şi, ca de obicei, a reunit manifestări specifice mai multor arte: literatură, teatru, muzică, pictură.  
 
Serata a început în acordurile muzicii clasice interpretate la chitară de profesorul Bogdan Găzdac.  
 
Nelu Stan, cu talentu-i actoricesc inegalabil, ne-a introdus în atmosfera invernală a lunii decembrie recitând poezia „Decembre” de George Bacovia, fiind acompaniat la chitară de Bogdan Găzdac.  
 
Naşterea Mântuitorului a fost sărbătorită prin interpretarea de colinde de către Iulia Dragomir, poetă, profesor de limba română la Colegiul Naţional „Virgil Madgearu”, Ploieşti, recitarea de către Nelu Stan a poeziei „Colind” de Nichita Stănescu, a poemului „Crenguţă verde de brad”, scris de un rapsod popular din comuna Vadul Părului şi recitarea de poezii proprii de către poeta Emilia Dragomir.  
 
Profesori, poeţi, instrumentişti, membri ai trupelor de teatru ne-au oferit o incursiune literară de la mitologie/folclor, scriitori clasici până la cei moderni.  
 
Sub coordonarea profesoarei Mădălina Paula Drăgănuţă elevi de la Colegiul Economic „Virgil Madgearu”, din Ploieşti au reînviat personaje mitologice româneşti, precum Muma Pădurii, Norocul, Sorbul, Spiriduşul.  
 
Având în vedere că pe data de 31 decembrie 2015 se împlinesc 126 de ani de la moartea scriitorului Ion Creangă, Gabriela Teodorescu, profesoară de limba română, a ţinut o prelegere despre particularităţi ale basmului cult „Povestea lui Harap Alb” de Ion Creangă.  
 
În memoria poetului Nichita Stănescu care, dacă ar fi trăit pe data de 13 decembrie 2015 ar fi împlinit vârsta de 82 de ani, epigramistul Constantin Tudorache a recitat dileme nichitastănesciene şi „Parabola călugărului” care îi plăcea foarte mult lui Nichita, poeta Iulia Dragomir a interpretat melodia „Emoţie de toamnă”, pe versuri de Nichita Stănescu.  
 
Au mai recitat/citit din creaţiile proprii Iulia Dragomir, Emilia Dragomir care a impresionat auditoriul, în mod deosebit, prin scrierea în proză „În memoria bunicului, Stan Petre, erou în cel de-al doilea război mondial” şi Sara Drăgănuţă.  
 
Membri ai trupei de teatru „Atitudini” a Casei de Cultură „I.L. Caragiale”, Ploieşti, coordonator Gelu N. Ionescu, au interpretat fragmente din piesele de teatru „O anecdotă provincială” de Alexandr Vampilov şi „Iona” de Marin Sorescu.  
 
Epigramistul Constantin Tudorache a înveselit atmosfera prin recitarea de epigrame proprii şi parodii.  
 
Pictura a fost prezentă prin prelegerea despre pictorul Florin Şuţu, susţinută de Florin Sicoie, directorul Muzeului de Artă, Ploieşti.  
 
Timp de 2 ore, săgeţi de lumină au incendiat atmosfera Sălii de Festivităţi a Muzeului de Artă din Ploieşti, într-un dialog al artelor, al vârstelor biologice şi literare, al speciilor artistice, al dihotomiei arhaic şi modern, naţional şi universal.  
 
A consemnat Elena Trifan  
 
Referinţă Bibliografică:
SERATA LITERARĂ „ATITUDINI”, PLOIEŞTI, DECEMBRIE 2015 / Elena Trifan : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1812, Anul V, 17 decembrie 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Elena Trifan : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Elena Trifan
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!