CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Eveniment > Actualitate >  

MUZEUL JUDEŢEAN DE ARTĂ „ION IONESCU QUINTUS” DIN PLOIEŞTI, GAZDA UNEI NOI MANIFESTĂRI CULTURALE
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
MUZEUL JUDEŢEAN DE ARTĂ „ION IONESCU QUINTUS” DIN PLOIEŞTI, GAZDA UNEI NOI MANIFESTĂRI CULTURALE  
 
Marţi, 24 XI 2015, din iniţiativa Casei de Cultură „I.L. Caragiale” la Muzeul de Artă "Ion Ionescu Quintus" din Ploieşti, s-a desfăşurat o nouă seară culturală, al cărei coordonator şi moderator a fost scriitorul Gelu N. Ionescu.  
 
Concepută după o logică a succesiunii temelor şi a alternanţei artelor, festivitatea a avut un program complex în care au fost lansate cărţile: „Ce scrii tu azi, eu am citit ieri” de Constantin Tudorache, „Tu, care ştii că te iubesc”de Iulia Dragomir, au fost ţinute prelegeri, recitate poezii şi interpretate piese muzicale.  
 
Invitatul de onoare al acestei seri a fost criticul şi istoricul literar, Alex Ştefănescu.  
 
Festivitatea a început în acordurile muzicii clasice interpretate de elevi de la Colegiul de Artă „Carmen Silva” din Ploieşti, coordonaţi de către prof.insp. Magda Georgescu.  
 
Cartea autorului Constantin Tudorache „Ce scrii tu azi, eu am citit ieri” a fost publicată la Editura Amanda Edit, în 2015, are un „Cuvânt de întâmpinare” semnat de Mircea Ionescu-Quintus, preşedinte de Onoare al Uniunii Epigramiştilor din România şi „Postfaţă” scrisă de Corin Bianu, scriitor, preşedintele Clubului Epigramiştilor „Cincinat Pavelescu”, din Bucureşti.  
 
Constantin Tudorache, inginer de profesie, este membru al Clubului Epigramiştilor „Cincinat Pavelescu”, membru fondator al Uniunii Epigramiştilor din România, membru al Asociaţiei Caricaturiştilor, autorul volumelor individuale: „Antidot pentru tristeţe”, „Acorduri şi ritornele”, apare în mai multe volume colective de epigrame, caricatură, umor, s-a bucurat de aprecieri primind mai multe diplome şi premii.  
 
La această activitate a recitat epigrame şi a vorbit despre originalitatea epigramei.  
 
După părerea scriitorului Corin Bianu, Constantin Tudorache „este unul din cei mai buni epigramişti din ţară, iar cartea lansată acum este o dovadă a erudiţiei autorului, a profunzimii cunoaşterii fenomenului epigramistic, a îndrăznelii autorului de a arăta şi părţile mai slabe ale acestei specii literare.”  
 
Gelu N. Ionescu a citit „Cuvântul de întâmpinare” scris de Mircea Ionescu- Quintus „[...] domnul Constantin Tudorache este unul dintre cei mai înzestraţi epigramişti români şi, totodată, avizaţi contributori ai dezvoltării actuale a speciei.  
 
Cultura sa bogată, consolidată pe un talent exploziv şi pe o memorie colosală, la care se adaugă spiritul său critic, iscoditor, mereu ironic şi imprevizibil, conferă, cred, argumentele unei lecturi folositoare celor care au harul epigramei [...].”  
 
Membri ai Cenaclului „Atitudini” din Ploieşti: Marian Dumitru, Vlad Anton, Alin Niţă, Denisa Pantazi au recitat din poeziile lui Mihai Eminescu.  
 
Florin Sicoe, directorul Muzeului de Artă „Ion Ionescu Quintus” din Ploieşti, a ţinut o prelegere despre Bienala Internaţională de Gravură Contemporană „Iosif Eser”, ajunsă anul acesta la cea de-a XI-a ediţie, al cărei vernisaj va avea loc joi, 26 XI, 2015.  
 
A menţionat faptul că a fost înfiinţată în 1993, unicitatea ei în ţară, caracterul internaţional, numărul mare de autori şi de lucrări expuse, diversitatea tehnicilor de lucru. Numai în acest an sunt expuse 400 de lucrări aparţinând a 246 de pictori din 40 de ţări.  
 
Mădălina Paula Drăgănuţă, profesor de limba română la Liceul Pedagogic, Ploieşti, membră a Cenaclului „Atitudini”, Ploieşti, a ţinut o prelegere despre expresionism, amintind începutul acestuia, trăsăturile, direcţiile de manifestare, etapele din evoluţia curentului.  
 
Ca o completare şi o exemplificare a celor spuse de profesoara Mădălina Drăgănuţă, elevi de la Colegiul Economic „Virgil Madgearu” din Ploieşti au recitat din poeziile lui Lucian Blaga.  
 
Am fost plăcut impresionată să îl regăsesc printre ei şi pe fostul meu elev, Mihai Ionuţ.  
 
Grupul „The Best”, de la Colegiul de Artă din Ploieşti, clasa profesor Botmariuk Geanina, ne-a încântat cu un recital de muzică clasică.  
 
Gabriela Teodorescu, profesoară de limba română, a făcut o scurtă expunere despre motivul demonului în literatura universală, de la antichitate până în romantism, insistând asupra trăsăturilor acestuia în operele lui Lermontov, Mihai Eminescu şi Nichita Stănescu.  
 
Eleva Stănescu Bianca Florentina, clasa profesor Boiovici Ana-Luisa, a interpretat la pian o piesă muzicală de Chopin.  
 
Nelu Stan, om de cultură prahovean, a recitat poezii dedicate toamnei.  
 
Acordurile muzicale s-au auzit iarăşi, de data aceasta interpretate de membrii Grupului „Anche Musica”, elevi ai Colegiului de Artă „Carmen Silva”, reprezentanţi ai Casei de Cultură „I.L.Caragiale”, Ploieşti, pregătiţi de profesor Amalia Secreţeanu.  
 
A fost prezentată cartea de debut a Iuliei Dragomir, „Tu, care ştii că te iubesc”, care a apărut în 2015 la Editura Karta-Graphic, Ploieşti, fiind prefaţată de criticul literar Alex. Ştefănescu.  
 
Autoarea este profesoară de limba română la Colegiul Economic „Virgil Madgearu”, Ploieşti, poetă, a debutat cu versuri în revista „Voci feminine” din Satu Mare.  
 
Activează în cadrul Cenaclului „Atitudini”, Ploieşti, este redactor al revistei „Atitudini”.  
 
Cartea este purtătoarea mesajului „Să ne iubim unii pe alţii, să lăsăm în urma noastră lucruri care să construiască un univers frumos, benefic.”  
 
Vorbind despre propria carte a numit-o „o parte din sufletul ei, un dar al inimii, al dragostei pe care o are faţă de semeni.”  
 
Spirit artistic complex, pasionată şi de dans şi de muzică, poeta Iulia Dragomir a recitat din propriile poezii şi a cântat muzică folk pe versurile ei, acompaniată la chitară de elevul Casian Dohanov, cls. a X-a, Colegiul Economic „Virgil Madgearu”.  
 
Elevi de la Colegiul Economic au recitat din poeziile autoarei.  
 
Criticul literar Alex. Ştefănescu, cetăţean de onoare al Ploieştiului, a vorbit despre legătura Domniei Sale cu Ploieştiul, a apreciat activitatea culturală a Muzeului de Artă din Ploieşti şi a domnului Florin Sicoe, directorul acestuia, cât şi interesul elevilor pentru poezie într-o vreme în care cultura este desconsiderată.  
 
A menţionat că seara aceasta i-a provocat un sentiment de dragoste, de duioşie.  
 
Vorbind despre cartea Iuliei Dragomir a afirmat că aceasta impresionează prin bucuria de a trăi, exuberanţă, generozitatea scrisului, pe care le exprimă printr-o sarabandă a cuvintelor, versuri lungi, rime interioare.  
 
O numeşte pe autoare „un fel de Ciuleandră a cuvintelor”, care îl cuprinde şi pe cititor în acest vârtej luminos de cuvinte, iar poezia ei „un mod de a sărbători viaţa prin cuvinte.”  
 
Timp de aproape trei ore am reuşit să trăim cu toţii într-o atmosferă de înalt nivel artistic, divers şi ingenios agrementată cu muzică, poezie, teorie literară, pictură, în care autorii au reuşit să ne transmită propria lor bucurie de a trăi, a crea, a valorifica harul dat de Dumnezeu şi a dărui roadele lui.  
 
A consemnat Elena TRIFAN  
 
Referinţă Bibliografică:
MUZEUL JUDEŢEAN DE ARTĂ „ION IONESCU QUINTUS” DIN PLOIEŞTI, GAZDA UNEI NOI MANIFESTĂRI CULTURALE / Elena Trifan : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1791, Anul V, 26 noiembrie 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Elena Trifan : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Elena Trifan
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!