CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Literatura > Comentarii >  

ELENA TRIFAN - ITINERARII SENTIMENTALE, CULTURALE ŞI LIRICE, DE VICTOR RUSU
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
ELENA TRIFAN - ITINERARII SENTIMENTALE, CULTURALE ŞI LIRICE, DE VICTOR RUSU  
 
Prestigioasa Editură „Napoca Nova” a făcut să apară nu cu mult timp în urmă, în condiţii grafice sărbătoreşti, ireproşabile, substanţiala antologie „literar-artistică”, „Roşu aprins în câmpul de mătase”, „îngrijită” de Voichiţa Pălăceanu-Vereş. Masivul volum, de aproape 600 p., reuneşte între coperţile sale scrierile a 103 autori care bat la porţile consacrării cu o încă discutabilă îndreptăţire.  
 
Având în vedere condiţia estetică precară a celor mai multe dintre lucrările incluse în mult prea voluminoasa tipăritură, am fost surprinşi întâlnind printre numele autorilor antologaţi şi pe cel al doamnei Elena Trifan, intelectuală de marcă, profesoară de limba şi literatura română, cu un doctorat obţinut cu strălucire, autoare a unor cărţi de lingvistică de referinţă, a numeroase studii şi contribuţii ştiinţifice remarcabile, a unui volum de versuri menţionabil etc. etc. etc. Toate acestea dublate de o intensă, prodigioasă activitate publicistică, Elena Trifan fiind, de ani buni, tot mai frecvent întâlnită în diferite reviste de cultură, artă şi literatură, în care a publicat şi continuă să publice recenzii, note de călătorie, însemnări, poezii. Noi am remarcat-o şi am urmărit-o cu viu, justificat interes, mai ales în paginile prestigioasei reviste de cultură şi literatură „ATITUDINI” din Ploieşti, unde susţine cu aplomb şi sensibil talent literar rubrica permanentă „Note de călătorie”. Adică exact specia de „literatură de frontieră” (Savin Bratu) cu care este prezentă în antologia „Roşu aprins în câmpul de mătase” Elena Trifan, care semnează cu acest prilej trei secvenţe substanţiale şi reprezentative pentru evidentul ei talent literar, dintr-un amplu jurnal de călătorie deja anunţat, „Balcicul inimilor noastre”, „În Bulgaria, pe urmele domnitorilor români, ale ţarilor şi ale sfinţilor” şi „Nessebar, un cuib de piatră în mare” sunt titlurile sugestive, inspirate, ale celor trei texte ce încorporează armonios, poematic, notele de călătorie ale unei scriitoare pentru care excursiile, mai mult decât un pasionant mijloc de cunoaştere, se constituie în fermecătoare, emoţionante momente al deplinei regăsiri de sine, ale unei înfiorate raportări la importante, emblematice vestigii şi romanticele, mereu incitantele lor implicaţii, la spiritul şi încărcătura de majore semnificaţii ale unor vârste istorice revolute, zidite în aceste vestigii, la specificul modului de a fi al altor popoare, la dimensiunile şi tendinţele profund înnoitoare, ale contemporaneităţii.  
 
Structură sufletească funciar lirică, protagonista admirabilelor note de călătorie percepe totul cu o genuină uimire, spirit cultivat şi o sensibilitate aparte, fapt ce conferă pasajelor descriptive ale textelor, în special amplelor, panoramicelor stampe naturiste propuse, o rafinată, pregnantă plasticitate, concreteţe şi expresivitate imagistică, plurale virtuţi sugestive.  
 
Avem, deci, toate motivele să aşteptăm cu viu interes apariţia volumului de „note de călătorie” anunţat.  
 
VICTOR RUSU  
 
Referinţă Bibliografică:
ELENA TRIFAN - ITINERARII SENTIMENTALE, CULTURALE ŞI LIRICE, DE VICTOR RUSU / Elena Trifan : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1751, Anul V, 17 octombrie 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Elena Trifan : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Elena Trifan
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!