CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Eveniment > Aparitii >  

CONFLUENŢA ARTELOR LA CENACLUL LITERAR „AMURG SENTIMENTAL”, BUCUREŞTI
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
CONFLUENŢA ARTELOR LA CENACLUL LITERAR „AMURG SENTIMENTAL”, BUCUREŞTI  
 
Miercuri, 29 aprilie 2015, Mediateca „George Enescu” din Bucureşti a fost gazda unui eveniment cultural inedit, organizat de Cenaclul „Amurg sentimental”, sub coordonarea scriitorului Ion Machidon.  
 
Activitatea la care au participat scriitori, artişti plastici, interpreţi vocali, elevi, bibliotecari s-a remarcat în primul rând prin promovarea sincretică a unor creatori/interpreţi talentaţi care s-au manifestat în arta cuvântului, muzică şi pictură.  
 
Pe fundalul luminos al expoziţiei pictoriţei Ecaterina Mihai şi-au lansat cărţile scriitorii: Iulia Pârvu „Poeziile sufletului meu”, George Militaru „Pamflete vesele şi triste”, Costea Dragne „Poeziile bunicului”.  
 
Pictoriţa Ecaterina Mihai are o activitate foarte bogată care a fost prezentată de doctor Marian Nencescu. Acesta o consideră un pictor complex şi fascinant, implicat în viaţa publică şi cu deschideri foarte mari de tehnici: pictură, papier-mache, tapiserie, mozaic, imprimeu textil, ceramică, decoraţiuni, icoane pe sticlă, colaj textil, măşti populare, vitralii, pictură pe sticlă. Acelaşi obiect este realizat uneori în mai multe tehnici. Din numeroasele realizări ale Ecaterinei Mihai au fost menţionate cele mai reprezentative: membru al UAP, preşedinte Departament, Strategie, Comunicare, Parteneriat UAP cu instituţiile statului şi Administraţia Publică Locală, membru al Cenaclului "I.D. Negulici", Câmpulung, custode al Galeriei de Artă "Cora Alexandriei", sectorul 2, Bucureşti, număr mare de expoziţii în ţară şi în străinătate, participarea la un număr de 34 de tabere de pictură dintre care 21 organizate de ea însăşi, peste 100 de numere de revistă ilustrate, peste 50 de coperte de carte, călătorii de studii etc.  
 
Picturile Ecaterinei Mihai s-au bucurat de aprecierea tuturor celor prezenţi ale căror păreri le vom reproduce în continuare: „Picturile parcă nu sunt făcute de o mână omenească, ci de o pană de înger.” (Iulia Pârvu); „paleta de culori este imensă, sursa de inspiraţie foarte vastă de la cer la valurile mării” (Cleopatra Luca); „a avut o evoluţie fantastică, de la ea ai de învăţat corectitudinea, profesionalismul” (Sava Regăţeanu); „o mare iubitoare de natură, de istorie, are foarte multe clădiri vechi, nu face abuz de culoare” (Ion Machidon); „Pictura este o poezie, un poem, o desăvârşire fără litere, fără cuvinte, plină şi de muzică.” (Florin Anghel Vedeanu); „Picturile fac dovada unui clasicism omologat, par a aparţine dintotdeauna acestui spaţiu, nimic nu e strident, degajă energii pozitive, optimism.” (Daniel Prallea Blaga); „Picturile sunt o adevărată feerie. Tablourile sunt la înălţime nu numai ca loc în expoziţie, ci şi ca realizare artistică.” (Dana Gheorghe); „O pictură vorbitoare, în care sufletul vieţii se scaldă în culori luminoase şi discrete, reuşind să învingă patina timpului. În general, iarna nu îmi place, dar tabloul de iarnă al Ecaterinei Mihai mă face să o îndrăgesc, deoarece transmite căldură şi lumină.” (Elena Trifan)  
 
Scriitoarea Iulia Pârvu afirmă că se simte fericită că a ajuns aici, şi-a prezentat propriul volum "Poeziile sufletului meu", alcătuit din două părţi. Prima parte este dedicată omului care ţine la satul lui, casa lui, bisericile lui, în partea a doua sunt incluse poeziile copilăriei, autoarea însăşi, în calitate de dascăl, timp de 45 de ani fiind un slujitor al copiilor pe care i-a iubit şi respectat. Pe un ton convingător, duios sau solemn a recitat din propriile creaţii.  
 
Ion Machidon, Cleopatra Luca, Florin Anghel Vedeanu au apreciat sensibilitatea autoarei, dragostea ei pentru lumea copilăriei în al cărei suflet a reuşit să pătrundă, latura patriotică a creaţiei, definirea patriei prin elementele naţionale durabile.  
 
George Militaru, profesor de limba română şi scriitor, şi-a prezentat volumul în proză „Pamflete vesele şi triste” pe care îl intitulează „protest şi strigăt de revoltă” faţă de realităţile atroce pe care le trăim. Ion Machidon a evidenţiat incisivitatea cu care sunt abordate probleme ale vieţii româneşti contemporane şi inteligenţa şi spiritul de observaţie ale autorului.  
 
Florin Anghel Vedeanu a considerat cartea o lecţie de civism, apreciind în mod deosebit răbdarea, curajul, patriotismul, obiectivitatea cu care autorul a dat la iveală avatarul poporului român.  
 
Costea Dragne, scriitor ajuns la respectabila vârstă de 92 de ani, dezamăgit de problemele vieţii contemporane, s-a aplecat cu duioşie şi înţelegere spre lumea nevinovată a copilăriei, reuşind să lanseze acum cel de-al doilea volum al Domniei Sale : „Poeziile bunicului” care oferă o imagine originală asupra felului în care copilul receptează natura şi îşi manifestă iubirea faţă de fiinţele din jur: părinţi, bunici etc. Pe bună dreptate Dana Gheorghe îl numeşte „un creator de frumos la nivelul copilăriei.”  
 
Au mai citit din propriile poezii şi scriitorii: Elena Trifan, Ionel Grecu, Florin Anghel Vedeanu, Daniel Prallea Blaga.  
 
Din când în când glasul literaturii a alternat cu cel al muzicii interpretate de soliştii Sava Regăţeanu, Ioan Trifan, eleva Elena Costache, Şcoala „Tăriceni”, jud. Prahova, care în ritmuri dulci, melancolice sau cadenţate şi-au încântat auditoriul prin cântece aparţinând mai multor genuri muzicale.  
 
Privită în ansamblul său activitatea de la Mediateca „George Enescu” s-a înscris într-un cerc luminos în care maeştri ai artei cuvântului, sunetului şi penelului au oferit din preaplinul lor sufletesc, într-o atmosferă generală de prietenie, dragoste faţă de valori, încredere în triumful artei şi al binelui indiferent de timp şi loc.  
 
A consemnat Elena TRIFAN  
 
Referinţă Bibliografică:
CONFLUENŢA ARTELOR LA CENACLUL LITERAR „AMURG SENTIMENTAL”, BUCUREŞTI / Elena Trifan : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1598, Anul V, 17 mai 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Elena Trifan : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Elena Trifan
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!