CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Eveniment > Aparitii >  

JURNAL DE LECTURĂ – VICTOR RUSU - Nori în soare de Elena Trifan
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
JURNAL DE LECTURĂ – VICTOR RUSU  
 
Nori în soare de Elena Trifan  
 
Elena Trifan, autoarea volumului de versuri “Nori în soare”, recent apărut la Editura “Singur” din Târgovişte, este o eminentă profesoară de limba şi literatura română, cu doctorat în filologie, care şi-a pus în valoare, cu strălucire, câştigurile de cunoaştere şi înţelegere ale atâtor ani de studii aprofundate în domeniu de-a lungul bogatei, prodigioasei sale cariere didactice în învăţământul preuniversitar. Nimic mai firesc, deci ca un mare pasionat, iubitor şi avizat cunoscător de literatură să se lase sedus, de tainicul, fascinantul ritual al creaţiei lirice.  
 
Substanţiala selecţie din poeziile sale, ce se constituie în sumarul volumului “Nori în soare”, poate fi citită ca o succesiune de secvenţe semnificative şi reprezentative ale unui jurnal liric, scris în ritm susţinut, poate cotidian, de autoarea lui.  
 
Cu o asemenea miză de intimă rezonanţă nu ambiţionează la o pregnantă originalitate în planul mijloacelor de expresie, imagistic, ci vizează “o defulare, un mod de manifestare a unor sentimente interioare” (prof.dr. Aldo Cuneo, Universitatea din Pisa) a “multitudinii de emoţii care o copleşesc”, după observaţia partenerului din succinta prefaţă a volumului, semnată de doamna Livia Ciupercă.  
 
Apelând la un imaginar lipsit de o forţă de sugestie şi revelatoare aparte şi cu un limbaj poetic destul de comun, Elena Trifan, spirit cultivat şi sensibil, izbuteşte totuşi să scrie “în dulce stil clasic” poezii notabile, la un nivel estetic cel puţin onorabil, care sunt salvate în cele mai multe cazuri de la platitudine şi prozaism de sinceritatea şi intensitatea, de autenticitatea şi generozitatea unor trăiri, gesturi şi atitudini lirice de o reală elevaţie.  
 
Poeziile de inspiraţie religioasă, biblică, reunite în primul ciclu al volumului “Infinitul iubirii” au, într-adevăr, nu de puţine ori “profunzimea unei rugăciuni” (Aldo Cuneo), sunt “adevărate flori duhovniceşti, care preaslăvesc jertfa Mântuitorului nostru Iisus Hristos” (Livia Ciupercă)şi infinita lui iubire de oameni. Cu valoare de psalmi şi “imne” de slavă pentru jertfa Mântuitorului, “infinita iubire” şi Sfânta Sa lucrare duhovnicească, poeziile din acest ciclu au un timbru solemn, ritualic şi un limbaj intens, substanţial sacralizat, ce se mulează armonios în matricea silistică a unei prozodii îngrijite atent, cu ştiinţa şi arta cuvântului ce prezidează/guvernează o rostire poetică de o fineţe şi puritate melodică, liturgică, învestită cu sensibile sugestii de ordinul trăirilor şi fiorilor de factură metafizică: “În seva florilor e sânge/Şi-n lemnul crucii e pământ”./În sufletul Măicuţii curg doar lacrimi/Şi-n miezul pâinii e trup sfânt” (“Iubire însângerată”, p. 11) sau “Din flori de grâu şi-n flori de crin/Se-nalţă chipul Lui cel Sfânt, /Izvorât din matca Lumii/Şi din taina înţelepciunii…” (“Chipul sfânt”, p. 10)Şi în sfârşit “S-a născut din vis de dor şi din taină călătoare/El în lume aşteptat ca o mare sărbătoare./Este viu şi e-n- trupat din iubire şi iertare,/Este-al lumii Împărat răsărit în loc de soare…/Este viaţa fără moarte, este glas de-nţelepciune,/Este alfa şi omega a ce-a fost şi o să vină,/Este visul omenirii de iubire şi lumină.” (Întruparea iubirii”), p. 10)  
 
În ciclurile “Natura, farmec şi suferinţă” şi “Fascinaţia ţărmurilor, de la Marea Neagră la Marea Adriatică” autoarea practică o poezie peisagistică de o anume expresivitate, o bună parte din poemele de această factură relevând convingător virtuţile plasticizante ale unui discurs liric ce se finalizează în stampe naturiste ce se reţin graţie “desenului” şi cromaticii lor sugestive şi, mai ales, datorită simplităţii, firescului şi sensibilităţii cu care sunt încorporate în tuşele descriptive cu relief expresiv-pregnant trăirile şi stările de spirit definitorii, dominante ale eului/eroului liric: “Nessebar, un cuib de piatră/Şi un gând de pescăruşi,/Eşti lumina dintre ape/Şi izvorul de virtuţi…/Te-ai născut zâmbind pe ape,/Ai visat numai la sfinţi./Ai pus piatră peste piatră/Şi-ai clădit altarul sfânt.” (Nessebar, p. 55)sau această delicată, ingenuă “Invocaţie” ce se înalţă la puritatea şi vraja incantatorie a folclorului pentru copii sau a unui seducător, fascinant descântec “Soare, soare, sfinte soare,/Fii iar aur pe răzoare!/Dă-ne raze aurii/Pavăză pentru copii!/Dă-ne holde pe ogor,/Dă-ne pâine în cuptor/Mângâiere pentru flori/Apă rece în izvor!…” (“Invocaţie”, p. 33)  
 
Mai declarative, mai prozaice, mai reanimate de undele unui autentic lirism mi se par unele poeme din ciclurile “Pământul veşniciei” şi “Dedicaţii”.  
 
Tipărind volumul de versuri “Nori în soare”, distinsa profesoară Elena Trifan ne-a deschis larg cu emoţie şi bucurie, o fereastră luminoasă către labirintul afectiv al unui suflet frumos şi curat.  
 
Referinţă Bibliografică:
JURNAL DE LECTURĂ – VICTOR RUSU - Nori în soare de Elena Trifan / Elena Trifan : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1589, Anul V, 08 mai 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Elena Trifan : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Elena Trifan
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!