CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593Acasa > Orizont > Reportaj >  

FLORILE CREDINŢEI, MÂNĂSTIREA
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
FLORILE CREDINŢEI, MÂNĂSTIREA „SFÂNTUL NICOLAE”,  
 
VALEA ORLEI, JUD. PRAHOVA  
 
Luni, 13 aprilie 2015, a doua zi de Paşti simţim nevoia să respirăm aerul proaspăt al primăverii şi, ca de obicei, ne propunem să ne deplasăm în zona deluroasă de la nord sau nord-est de Ploieşti.  
 
Auzisem că în localitatea Vârfurile, comuna Valea Călugărească există un schit şi ne propunem să îl vizităm.  
 
Ne îndreptăm către Valea Călugărescă, cotim la stânga, pe un drum de ţară, ajungem în vârful dealului, dar întâmplarea a făcut să nu ajungem la Schitul Vârfuri despre care a doua zi am aflat că nici nu mai există, ci la Mânăstirea „Sfântul Nicolae” din localitatea Valea Orlei, comuna Bucov. În direcţia noastră de mers, mânăstirea se află pe partea dreaptă a drumului, pe o culme de deal. Ne este greu să ne dăm seama dacă este biserică sau mânăstire, deoarece nu se văd chiliile nelipsite de la mânăstiri.  
 
Cu multă amabilitate nişte tinere din localitate ne spun că este mânăstire veche de peste 500 de ani şi că este slujită de un singur preot călugăr care locuieşte în sat, deoarece casa monahală care a fost în curtea mânăstirii a fost distrusă.  
 
Mânăstirea este înconjurată de un gard de lemn cu două porţi, cu acoperiş în formă de V răsturnat, construite după model maramureşean.  
 
Soarele străluceşte, biserica, cimitirul, pomii înfloriţi, dealurile din jur sunt cuprinse de o lumină blândă şi binefăcătoare.  
 
Suntem impresionaţi de ordinea, curăţenia şi prospeţimea din curtea bisericii.  
 
Deşi cimitirul se află aici, situat de-a lungul aleii care leagă poarta cea mică de mânăstire nu simţim nimic apăsător, nimic mohorât, ci dimpotrivă îţi creează impresia că până şi moartea are chip de lumină. Crucile sunt albe. Pe mormintele bine îngrijite flori galbene strălucesc în lumina soarelui.  
 
Verdele fraged al ierbii este pigmentat de florile mov ale unor plante de câmp. Pomi fructiferi ne încântă cu florile lor albe şi roz. O fântână ne aminteşte de fântâna Meşterului Manole.  
 
Ne atrage atenţia, în mod deosebit, imaginea unui măr ce îşi răsfaţă în soare coroana lui bogată cu flori în nuanţe de roz din care iradiază lumină, frăgezime, puritate.  
 
Mugurii lui înfloriţi par a ascunde o mare taină, acolo pare a sălăşlui misterul sacralităţii, al vieţii, al frumuseţii.  
 
Ne cheamă spre el cu o forţă nevăzută, nu ne mai săturăm privindu-l, admirând-l, îl fotografiem din toate părţile, ne minunăm de miracolul florilor lui, simţim nevoia să inspirăm bogăţia de viaţă roz ce înfloreşte în coroana lui.  
 
La colţul bisericii, în drept cu altarul peri cu flori albe completează puritatea şi rodnicia peisajului.  
 
Plopi cu trunchiurile alb şi frunze de un verde deschis se înalţă spre cer, protejând şi delimitând acest loc binecuvântat de Dumnezeu.  
 
Privită din exterior mânăstirea este de mărime potrivită, nu prea înaltă, cu pereţii albi, având la mijloc un brâu de lemn, în formă de frânghie răsucită.  
 
Biserica a fost construită în anul 1396 de către coana Tinca Mărăcineanca, din bârne de stejar.  
 
Lăcaşul are formă de navă, grinzile sunt îmbinate în forma cozii de rândunică, fapt mai puţin obişnuit în zonă.  
 
Când în localitate au avut loc alunecări de teren, biserica a rezistat în mod miraculos.  
 
A fost renovată ultima dată între anii 2000-2007, sub oblăduirea părintelui stareţ Cassian Gheorghe care slujeşte şi astăzi aici şi a preafericitului părinte patriarh Teoctist.  
 
A fost resfinţită la data de 1 iulie, 2007, având două hramuri „Sfântul Nicolae” şi „Sfinţii Petru şi Pavel”.  
 
Acoperişul actual este acoperit cu şindrilă de fag şi de stejar, pereţii exteriori sunt tencuiţi. Pictura a fost executată în frescă de către o singură persoană, Mişcă Alexandru din localitatea Bucov.  
 
În faţa bisericii separată de aceasta se află o turlă din lemn. Intrarea în biserică se face pe o scară de piatră păstrată încă de la construirea acesteia, un pridvor cu pereţii din lemn, cu stâlpi bine finisaţi şi arcade, o uşă masivă construită dintr-un singur lemn pe care sunt încrustate o funie împletită şi patru cruci la baza cărora se află câte un cerc ce simbolizează perfecţiunea.  
 
Peretele dintre pridvor şi pronaos este construit din bârne de stejar, netencuite.  
 
Din pridvor pot fi admirate împrejurimile înverzite.  
 
În pronaos este mormântul protosinghelului Macarie, ctitor şi slujitor al bisericii, 1524. Pe peretele din stânga sunt pictate chipurile stareţului Cassian, al sfinţilor cuvioşi: Dimitrie Basarabov, Daniel Sihastru, Eftimie cel Mare.  
 
Peretele dintre pronaos şi naos este din lemn, cu arcade şi stâlpi, făcând vizibile naosul şi altarul şi facilitând audierea în condiţii foarte bune a slujbei.  
 
Aici este expusă o copie după testamentul mânăstirii care este zidit sub piciorul mesei din altar, oferind celor interesaţi informaţii despre istoricul acesteia.  
 
Am participat la slujba religioasă din a doua zi de Paşti.  
 
În interior biserica străluceşte de lumină, curăţenie şi credinţă.  
 
Aspectul bisericii nu prea înalte, grinzile tăiate în formă de coadă de rândunică, pictura realizată în culori dulci, creează o atmosferă intimă şi plăcută.  
 
Culoarea albă a feţelor de masă, a perdelelor de la uşile altarului şi a straielor preoţeşti sporeşte impresia de puritate şi lumină.  
 
Slujba este oficiată de un singur preot, părintele stareţ Cassian şi de un cântăreţ.  
 
Credincioşi cu lumânări aprinse în mâini participă la slujbă.  
 
Întreaga slujbă este un elogiu adus Creatorului şi Fiului Său, Iisus Hristos, a cărui Înviere se sărbătoreşte în bisericile ortodoxe până la Înălţare.  
 
Se cântă Imnul „Hristos a înviat:”  
 
„Hristos din morţi a înviat.  
 
Hristos a înviat, Hristos a înviat!  
 
Şi lumea întreagă a luminat.  
 
Adevărat a înviat, adevărat a înviat!  
 
Şi dacă el n-ar fi venit,  
 
Hristos a înviat, Hristos a înviat!  
 
Lumea nu s-ar fi luminat.  
 
Adevărat a înviat, adevărat a înviat!  
 
Dar pentru că a înviat,  
 
Hristos a înviat, Hristos a înviat!  
 
În veci să fie lăudat!  
 
Adevărat a înviat, adevărat a înviat!  
 
O, Doamne al lumii Împărat,  
 
Hristos a înviat, Hristos a înviat!  
 
Ne izbăveşte de păcat.  
 
Adevărat a înviat, adevărat a înviat!  
 
Fă ca din moarte să înviem,  
 
Hristos a înviat, Hristos a înviat!  
 
De tine să ne-apropiem.  
 
Adevărat a înviat, adevărat a înviat!  
 
Trimite, Doamne, mila ta,  
 
Hristos a înviat, Hristos a înviat!  
 
La cei ce-ţi cântă neîncetat.  
 
Adevărat a înviat, adevărat a înviat!  
 
Dar noi cei care ne închinăm,  
 
Hristos a înviat, Hristos a înviat!  
 
Ajută-ne să ne întărim!  
 
Adevărat a înviat, adevărat a înviat!  
 
Şi numai ţie să-ţi slujim,  
 
Hristos a înviat, Hristos a înviat!  
 
În vecii vecilor, amin!  
 
Adevărat a înviat, adevărat a înviat!  
 
Părintele stareţ merge prin biserică şi îl binecuvintează pe fiecare credincios cu Sfintele Daruri. În afară de rugăciunile care se rostesc la astfel de slujbe, două fetiţe spun „Tatăl nostru” în faţa altarului.  
 
Ca un laitmotiv sunt cântate versurile:  
 
„Hristos a înviat din morţi,  
 
Cu moartea pre moarte călcând  
 
Şi celor din morminte viaţă dăruindu-le.”  
 
Se rosteşte repetat salutul pascal „Hristos a înviat!/Adevărat a înviat!”.  
 
La sfârşitul slujbei ni se oferă paşti „pâine sfinţită stropită cu vin” şi suntem serviţi cu ouă roşii, prăjituri, suc şi vin.  
 
Rugăciuni, cântece, suflete curate conduc la esenţa Învierii Universale, în jurul axului central sau a trunchiului veşnic tânăr care este Iisus Hristos.  
 
Biserica şi împrejurimile ne apar ca un un loc sfânt, unde florile creaţiei se împletesc cu cele ale sufletului, ale iubirii şi ale credinţei.  
 
Călătorim prin satele din comuna Bucov: Valea Orlei, Bighilin, Chiţorani şi ochiul ne este încântat de un peisaj colinar, o alternanţă de dealuri şi văi, acoperite cu plantaţii de viţă-de-vie, arbuşti, sălcii pletoase, pomi fructiferi ale căror coroane sunt pline de flori albe şi roz.  
 
Case tradiţionale coexistă cu cele moderne, grădinile sunt înviorate de ghiocei galbeni şi lalele multicolore. Spiritul gospodăresc, hărnicia şi dragostea de frumos ale locuitorilor completează darurile date de Dumnezeu acestor locuri.  
 
Spre asfinţit lumina aurie a soarelui de primăvară învăluie întregul peisaj cu aura ei mângâietoare.  
 
La întoarcerea spre casă înainte de a intra în oraşul Ploieşti, ni se dezvăluie o nouă minune cromatică, fascinantă şi relaxantă. Asfinţitul soarelui a colorat bolta cerească într-o mare de rubin, presărată cu nori bleu-cenuşii şi fâşii de lumină strălucitoare.  
 
Ziua aceasta ne-a confirmat părerea că raiul există în orice loc, totul este să vrem şi să ştim să îl descoperim.  
 
Elena TRIFAN  
 
Referinţă Bibliografică:
FLORILE CREDINŢEI, MÂNĂSTIREA SFÂNTUL NICOLAE , VALEA ORLEI, JUD. PRAHOVA / Elena Trifan : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1572, Anul V, 21 aprilie 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Elena Trifan : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Elena Trifan
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!