CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Manuscris > Umoristic >  

Peruca
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Ieşi PERUCA la plimbare. Cum? Aşa sângură? Ei, sângură. Zgherda o scoasă, da’ aşa am poreclit-o noi pe Zgherda – Peruca. Zgherda, ce e aia Zgherda? Peruca? Claie de păr de toată frumuşeaţa! O ţine la naftalină toată vara şi cum dă frigu’, o scoate. Când e ger, ştii, şi trebuie să meargă la vreo sindrofie, la un ceai, la o cafea, că şi-a făcut pretene aci în sat pe potriva ei. Ce să ştie Mariţa lu’ Făsui ce e aia distracţie boierească? Stă cu nasu-n război sau în tigaie pe când Zgherda să reşpectă. Da... Are şi căciuli multe, numai eu am numărat freo cinci, asortate, cu haina, se înţelege. Da, că are şi hainele asortate, şi genţile: pe verde, pe roşu, pe bleumarin are două: una mai deschisă şi alta mai închisă, bate cam spre negru, i-a rămas de la bărba’-său că uitai să vă spui, a murit bietu’ de el acu’ freo trei ani. Da’ la jelit, da, în genunchi a stat la capu’ lui în biserică de ne-au trecut fiori pe toţi, da’ ce zic, l-am jelit şi noi. Că ne-am dus toţi şi la priveghi şi la pomană, adică toţi din Ciocănari. I-am mâncat coliva, nu să cădea să nu-l conducem pe ultimu’ drum. Zgherda? A, după înmormântare a dispărut o vreme. Am înţeles di la Măria lu’ Florină că s-ar fi fost la mă-sa, da’ nu plec eu urechea la tot ce băsmesc muierile pe buza şanţului. Şi-a încărcat bateriile, cum s-ar zice, da’ tot în doliu a venit, da. Veselă, plină de viaţă, de parcă nu murisă Conrad, tot neamţ ca şi ea, adică amândoi sunt nemţi di pi la Jimbolia, am înţeles, da’ poţi să ştii? Să pripăşiră aci când cu cutremuru’ din ’77. Stătură o vreme, văzură că e bine, că oaminii sunt de cinste şi omenie şi nu măi plecară, nu. Vezi? De-aia să zice că cine bea apă din Dunăre nu măi pleacă. Ai dreacu’ olteni! Cum te prind în laţ, nu-ţi măi dau drumul.  
  
 
  
 
  
 
  
 
  
 
  
 
  
 
  
 
  
 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
Peruca / Elena Neacşu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2252, Anul VII, 01 martie 2017.

Drepturi de Autor: Copyright © 2017 Elena Neacşu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Elena Neacşu
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!