CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593Acasa > Impact > Fantezie >  

Găina (Scheci a la nea Mărin)
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
27.01.2016 
  
Găina 
  
(Scheci a la nea Mărin) 
  
Elena Agiu-Neacşu 
  
Mă, fraţâlor, ascultaţi la mine păţanie! Mă pomenesc anu’ trecut, aşa pe primăvară cu Ion a lu’ Fleaşcă la poartă. Nea Mărine, zâce, vino pân’ la mine că am o treabă cu ’mneata! Ce treabă, mă? îl întrebai. Ce treabă ai tu cu mine? Vino, zâce, şi o să vezi! Bine, zâc eu, da’ nu stau mult, că vezi că nu e de stat. Nu, zâce el. Te aştept. Şi dacă tot promisăi omului, cum terminai trebile, ştii cum e dimineaţa, vacă, porci, una, alta, mă repezâi la el. Aşa, printre stropi, mă strecurai! Că eu când promit, ştiţi cum e... Ia zâ-i, mă, care e treaba? O, nea Mărine, zâce, ce bine că venişi! Bă, îi zâsăi eu, doar am stabilit... Vorba e vorbă... Veni cu treabă, nu!? Da, zâce el cam fâstâcit, cu treabă... Ia asculă, mă, nu mă chemaşi tu pentru nu ştiu ce? Acuma ce dai îndărăt! Ei... Să făcusă mic de tot de să nu-i mai scoţi vorba nici cu cleştele din gură, auz’. Ia ascultă, bă, eu bătui drumu’ pin ploaie de pomană!? – mi ţi-l luai tare. Ia vezi! Ce zâce!? Şi mă apucară mii de draci când auzâi comedie. Auz’ să îl învăţ io cum să pună cloţa pe oauă. Da’ sângură nu s-aşază, zâc? Ce-are dacă s-aşază singură? Tuşeşte!? Ei... Şi plecai de-l lăsai cu gura căscată, cu gura căscată, ce mai... 
  
Abia cam la vreo săptămână, aşa, o văzui pe Veta că alege oauăle la lambă, că ne căzusă şi nouă găina a porumbacă. Treburi muiereşti... 
  
Cum-necum, Ion a lu’ Fleaşcă până în toamnă îşi pusă pirostriile, şi le pusă, ce mai... Să mai zâcă cineva că găina nu are minte. Ba uite că are, zâc, da’ nu şi-o pune la contribuţie... Face iconomie... Şi-o pune la bătaie, bag’samă, atunci când trebuie. Şi cred că n-ar fi rău dacă ne-ar servi de izemplu. Aia e! Să fiţi iubiţi şi la bună vedere! 
  
Referinţă Bibliografică:
Găina (Scheci a la nea Mărin) / Elena Neacşu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1853, Anul VI, 27 ianuarie 2016.

Drepturi de Autor: Copyright © 2016 Elena Neacşu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Elena Neacşu
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!