CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Literatura > Recenzii >  

O PERECHE DE ARIPI- DE AUREL ROMAN
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Operele Elenei Buldum oglindite în ”Pașii sufletului meu” și ”Legile firii”, transpun în haina metaforică propriile idealuri ale poetei. Poezia cu multă filozofie în ea se raportează la creații de excepție cu porniri instinctive, care se lasă animate spre înălțare spirituală și absolut care nu e la îndemâna oricui, ele fiind specifice unui suflet ales.  
  
Această situație de surpindere a esențelor a universului și de pătrundere în noi dimensiuni ale spiritualității este captată de Elena Buldum într-un limbaj poetic aluziv și fluid, transpus simbolic în metafora luminii.  
  
Limbajul poetic construit prin metafore revaalatorii, surprind prin modificări semantice ce contribuie la lărgirea sferei estetice.  
  
Metafore sugestive: lumina, vântul, destinul, susurul apei, zborul fluturilor, melancolia, tristețea, interiorul umbrei, noaptea cu misterele ei, pasărea, copacul creionează noi dimensiuni în mintea cititorului.  
  
 
  
 
  
Utilitatea lecturii acestor două versuri din două cărți se poate explica doar printr-o metaforă imaginată de Mircea Cărtărescu: ” Cărțile sunt asemenea unor fluturi”. De obicei stau aripile lipite așa cum se odihnesc fluturii pe câte o frunză, când își desfășoara trompa filiformă ca să soarbă apa dintr-un bob de rouă. Când deschizi o carte ea zboară și tu odată cu ea, ca și când ai călări pe gâtul unei pene fine fine a unui fluture uriaș. Dar cartea nu are o singură pereche de aripi, ci sute, ca un semn, ca semn ca ea te poate duce nu doar din floare în floare în această lume glorioasă, ci în sute de lumi locuite. Unele din ele seamănă cu cea în care locuim, altele sunt populate de ființe care ni se arată doar în vise( ”am închis citatul”).  
  
 
  
  
 
  
Simțămintele duc la neînțelegeri și mai mari Lucian Blaga” Eu nu strivesc corola de minuni a lumii”, uneori sau la amiguități care așteaptă răscrucile pentru a fi mai ușor deslușite!.  
  
In poezia”DE ACUM”... din vol. ”Legile firii” care e sublimă, găsim o interogare nedumerită de o savoare cu totul aparte, în care întrebările își așteaptă răspunsul care nu mai vine, ajungând ca și speranța să pălească...” Și atâta amar de vreme. Amândoi nu ne-am vorbit. Inima de-asculți de teme. Că și ochii au orbit”?.  
  
Autoarea e cuprinsă unoeri de-o melancolie care parcă vine din altă lume ” Regăsești amintiri și din fragedă pruncie”...”Lumea pură a inocenței”... un remember plin de flori dătătoare de bine. În majoritatea poeziilor autoarea participă cu întreaga sa ființă.  
  
Trăirile sufletești ale autoarei, sunt trainice dintr-o lume proprie, în care cu greu poți să pătrunzi, întrucât specificitatea persoanei e proprie( dându-i o valoare mult mai mare).  
  
Poeziile sale devin expresia unui univers absolut a cărui chintinsență Elena Buldum și-o asumă și-o transfigurează în tot universul poetic.  
  
 
  
AUREL ROMAN  
  
Jurnalist, Blaj-Alba  
  
 
  
.o-trecere-prin-cuvinte.webnode.ro/news/o-singura-pereche-de-aripi-de-aurel-roman/  
  
Referinţă Bibliografică:
O PERECHE DE ARIPI- DE AUREL ROMAN / Elena Buldum : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2878, Anul VIII, 17 noiembrie 2018.

Drepturi de Autor: Copyright © 2018 Elena Buldum : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Elena Buldum
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!