CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Literatura > Carti >  

” VISE TÂRZII” vol 2- Versuri
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Înțelepciunea de a avea 
  
”VISE TÂRZII” 
  
”După ce ai văzut ce înseamnă să zbori, vei merge întotdeauna pe pământ uitându-te spre cer.” (Leonardo da Vinci) 
  
Deschizând volumul de versuri ”Vise târzii” descoperi o lume de gânduri minunate, descoperi oameni cu o vastă experiență de viață care pot să dăruiască urmașilor cristale de înțelepciune pentru a-și croi o viață frumoasă. Este lăudabilă inițiativa scriitoarei Elena Buldum de a reuni în acest volum gândurile scriitorilor români contemporani de pretutindeni, pentru că din înțelepciunea lor dăruită cu atâta iubire învață și pot învăța multe generațiile viitoare. 
  
Dragă cititorule, această carte surprinde gândurile și trăirile oamenilor care au reușit să depășească rutina zilnică, ridicându-se deasupra problemelor cotidiene pentru a oferi iubire și înțelepciune. Dacă vrem ca nația noastră să supraviețuiască, dacă vrem să descoperim cu adevărat sensul vieții noastre, dacă vrem să ne salvăm și odată cu noi să salvăm lumea şi fiecare ființă conștientă ce trăiește, atunci iubirea este unicul răspuns. 
  
Oamenii ar trebui să citească din nou marile cărți de înțelepciune ale acestei lumi, să se deconecteze puțin de la rutina zilnică și să se bucure de tot ce văd în jur, să asculte tot ce se întâmplă și să-și îndrepte atenția mai mult către ceea ce simt în interior. 
  
Vise târzii versuri volumul 2 
  
~ 6 ~ 
  
” Trebuie să învăţăm că un om, cu adevărat bogat,/ 
  
Nu este acela care, în viaţă, cel mai mult, a adunat, 
  
Ci acela care are nevoie de cel mai puţin 
  
Pentru a-şi face traiul liniştit, frumos şi senin.” 
  
(Dincolo de cuvinte-Costel Avrămescu) 
  
  
O rază de soare, un susur de apă, castanii înfloriți, o adiere parfumată, un zâmbet… toate acestea par nimicuri însă pot face multe pentru noi dacă învățăm să le apreciem. 
  
” Frumos mai miroase 
  
a iarbă verde, 
  
floare de salcâm, 
  
pământ reavăn, 
  
din care adie 
  
dor dulce cu miros 
  
de-ACASĂ...” 
  
(Dor de acasă-Ștefania Burnea) 
  
  
Cu un suflet de mare dascăl, în care abundă bucuria de a găsi fericirea în lucrurile din jur, în natură, în tradițiile și obiceiurile neamului nostru, autorii ne reamintesc că trebuie să ne ascultăm acea voce din interior care spune mereu:”Suflete drag, tu alegi dacă azi ești fericit sau trist!”. 
  
” pe aripi de vânt 
  
cântecele Zânelor 
  
răvășesc noaptea – 
  
c-un fir de sânziană 
  
deschid poarta Cerului” 
  
(Tanka: Sânzienele –Ioana Bud) 
  
  
Vise târzii versuri volumul 2 
  
~ 7 ~ 
  
Sunt lucruri care un pot fi schimbate, însă sunt și multe lucruri care se pot schimba, de aceea e bine ca fiecare lucru care ni se întâmplă să-l privim prin lentila bucuriei și cu puțin umor pentru că ne vom bucura și mai mult și vom avea o stare de spirit bună și plină de optimism: 
  
” Învăț să-nțeleg universul din mine 
  
Cu atrii pe cord și viața, cum ține, 
  
Cum calc apăsat cu tălpile goale... 
  
Nu vreau să strivesc flori și petale. ” 
  
(Copacul din mine-Elena Buldum) 
  
  
Poeziile din volumul ”Vise târzii” ne propun ca fiecare lucru care ni se întâmplă să-l privim prin lentila bucuriei. Fericirea nu constă în ceea ce avem, ce suntem, unde am fost, ci în felul în care vedem lucrurile și ce facem cu toate acestea. Important este să avem încredere în lumina din noi să privim mai des spre cer pentru că dincolo de nori Dumnezeu este mereu cu noi: 
  
”Tu nu lăsa minutul să te-nvingă, Ci luptă astăzi pentru a ta simțire, Tot plânsul nefiresc pe loc alungă Şi-aleargă liberă spre cer şi fericire.” 
  
(Tu inimă vorbește -Rodica Constantinescu) 
  
  
Viața începe cu conștientizarea faptului că scopul principal este să experimentăm, să trăim, să simțim. Indiferent la ce vârstă ne dăm seama de asta, acela e începutul vieții noastre. Impresionante sunt poeziile scrise de un om cu o frumoasă carieră în armată: 
  
”Am fi putut desigur să facem multe cele 
  
Sau aici pe pământ sau chiar pe lângă stele 
  
Să facem o fântână şi să udăm grădina, 
  
Să scriem poezii, să vânturăm lumina.” 
  
( Am fi putut-Costache Năstase) 
  
Vise târzii versuri volumul 2 
  
~ 8 ~ 
  
Cel mai greu îi este omului să iubească și să moară. Autorii volumului ”Vise târzii” ne reamintesc cât de greu îi este omului să iubească, să-și iubească aproapele, să-l ierte, să-l omenească, să-l odihnească prin starea sa de pace și de liniște, insuflându-i acestuia bucuria de viață, dăruindu-i, din bucuria sa interioară, din credința sa, din visele sale. Citind cuvintele acestor oameni simți bucurie, și bucuria îți poate aduce ție sau celui de lângă tine (obosit, rănit, necăjit) o picătură de dragoste, o scânteie de lumină și speranță, o întrezărire a păcii interioare și implicit exterioare. 
  
”O punte/Între două inimi, 
  
O punte/Între două lacrimi, 
  
O punte/Între două sorți, 
  
Să treci Tu peste ea, 
  
Eu cred că poți…” 
  
(Puntea-Tatiana Afanas-Creciun) 
  
  
Omul se teme de moarte, fuge de ea îngrozit, crezând-o teribil sfârșit, însă moartea nu e decât o trecere binecuvântată spre o viață a sufletului scăpat de durerea trupului, într-o altă dimensiune unde lumina divină ne înfășoară plină de iubire. Nimic nu putem dobândi, nimic nu putem dărui, nimic nu putem rosti și simți cu adevărat decât în felul acesta unic, covârșitor, emoționant, de a accepta și a fi permanent cu gândul la Dumnezeu, pentru a trăi veșnic, iubind, fiind fericiți. 
  
”Dar în seri senine eu o întâlnesc 
  
Când prin ochiul vremii pe cer o privesc 
  
Dintr-o stea lumină îmi trimite iar. 
  
Îţi mulţumesc Doamne și pentru-acest dar...” 
  
(Sora mea Maria-Ana Munteanu Drăghici) 
  
  
Vise târzii versuri volumul 2 
  
~ 9 ~ 
  
Autorii acestui volum ne reamintesc că a iubi e forma cea mai desăvârșită a creației, este energia care a stat și stă la baza actului creației. A iubi e mai presus decât orice formă de credință pentru că iubirea dă viață adevăratei condiții umane și e mai presus de orice sentiment, căci exprimă sensul, rostul și cauza pentru care am fost creați. Cuvintele pline de iubire abia așteaptă să fie rostite, să fie auzite, să fie citite: 
  
”Voi citi în frunzele copacilor înverziţi, voi citi în zâmbetul fiecărui copil, în privirile bătrânilor înţelepţiţi, voi citi în cântecul ploii… Scrie-mi ce vrei, doar scrie-mi” 
  
(Doar scrie-mi – Minică Ștefan Gavrilă) 
  
  
Bucuria de a iubi e mai presus de toate câştigurile omeneşti; prin oricine ar veni, oricine ar fi stimulul, omul din afară care-o trezeşte în noi, important este s-o păstrăm ca pe întâmplarea cea mai frumoasă pe care viaţa ne-o dăruieşte uneori. Iubirea este starea sublimă, pe care ar trebui s-o preţuim mai mult, s-o protejăm, s-o alintăm în clipa în care se întâmplă, căci asta-i esenţa iubirii; se întâmplă, apare, se iveşte... 
  
”Dac-aș fi o floare albă, 
  
Azi în părul tău aș sta. 
  
Dac-aș ști că ești iubirea, 
  
Într-o clipă te-aș gusta.” 
  
(Dac-aș fi...- Magda Maria Iosub) 
  
  
Se știe că dragostea e speranță și fără speranță lumea nu ar exista. Când iubești ești cel mai fericit om din lume; cel mai trist lucru este să suferi din iubire... Poate de aceea în ”Vise târzii” autorii au transmis prin versuri importanța iubirii pentru că iubirea împărtășită de oameni este forța cea mai mare care 
  
Vise târzii versuri volumul 2 
  
~ 10 ~ 
  
există în lume și izvorul cel mai important pentru poezie: 
  
”mă rog smerit la florile de ceară ca Soarele să nu adoarmă. mă rog în genunchi, mă rog în gând, să nu ne pască-o eră glaciară” 
  
(Maunder minimum-Viorica Iliescu) 
  
  
Viața nu este numai flori, zâmbete, iubire, ci înseamnă și lacrimi, dorință, pasiune și de aceea puţini au privilegiul de a-i descoperi tainele. Iubirea este Lumina, care îi luminează pe cei ce o oferă și o primesc: 
  
”A fost un vis și-o lacrimă târzie, 
  
Ce curge lin, din ochi către bărbie, 
  
M-ai sărutat sub cer cu Lună Nouă 
  
Și ai pierit și Luna-i frântă-n două!” 
  
(Un vis și-o lacrimă târzie-Elena Moisei) 
  
  
În volumul ”Vise târzii” regăsim pasaje care ni-l readuc în minte pe Eminescu, poetul care a ridicat spiritualitatea românească pe culmile perfecţiunii, opera sa fiind esenţa acestei spiritualităţi. Eminescu va rămâne în conştiinţa poporului nostru ca un suflu viu, căci spiritul eminescian este veşnic, veghind asupra noastră din spaţii astrale. 
  
”Vino, iubite, pe lacul din noapte, Acolo unde nuferii plâng, Să pot să te-adun în iubirea-mi cu șoapte, Și-n suflet cu dor să te strâng.” 
  
(Și nuferii plâng-Angela Mihai) 
  
  
Vise târzii versuri volumul 2 
  
~ 11 ~ 
  
Fiecare om are un înger păzitor. Timpul rugăciunii este trecut în condica îngerului păzitor. Când te rogi cu lacrimi, simți o bucurie și o liniște pe care nu le poți descrie în cuvinte. Deși pare o persoană care le știe pe toate, în fața lui Dumnezeu scriitorul se îndreaptă cu încredere și pioșenie iar rugăciunea lui de multe ori este redată în versuri: 
  
”Iartă-ne, Doamne, fă-ne cărare, 
  
Pune-ne-n cale covor de verdeață, 
  
Pune-ne-n suflet dragostea-ți mare, 
  
Rouă pe muguri, zefir dimineață.” 
  
(Secetă -Eugenia Mihu) 
  
  
Nu există un timp anume al iubirii pentru că precum se spune: ”Să fii iubit de cineva îți dă putere, iar să iubești pe cineva îți dă curaj.” O iubire din tinerețe poate fi oricând depășită de o iubire de amurg, dar cu strălucire de zenit. 
  
”Păşesc pe un covor de frunze aurii 
  
Pe-aleea teilor, în după-amiezi de toamnă 
  
Gândind înfiorat de va fi să-mi vii 
  
Să mă-ncălzeşti la pieptu-ţi, scumpă doamnă…” 
  
(În amurg-Dan Mitrache) 
  
  
Toți cei care ne-am născut pe acest Pământ avem propriile noastre temeri, uneori la vedere alteori neștiute de nimeni. Oricât te-ai teme de dreptatea și pedepsele Lui Dumnezeu, adu-ți aminte dragă cititorule că trăim într-un timp de har, că Dumnezeu va găsi o soluție pentru temerile tale. 
  
”Alergând spre mântuire 
  
Cu cenușă pusă-n cap... 
  
Tu ne-Ai dat a Ta iubire 
  
Pioși, Te-am îmbrățișat!” 
  
(Alergam...-Ileana Cornelia Neaga) 
  
  
Vise târzii versuri volumul 2 
  
~ 12 ~ 
  
Sfântul Ioan Gură de Aur spunea despre puterea rugăciunii: “Rugăciunea este arma cea mai tare, vistierie care niciodată nu se goleşte, bogăţie nesecată, liman fără valuri, temelia păcii, rădăcină, izvorul, mama tuturor bunătăţilor, mai puternică decât o împărăţie.” Poate nu întâmplator în volumul ”Vise târzii” regăsim oameni care ne atrag atenția că Rugăciunea este cea mai firească mişcare a sufletului smerit. 
  
”am uitat Doamne, să mă rog 
  
am nevoie de alți sfinți poate de niciunul 
  
am nevoie doar de Tine, Doamne!” 
  
(Am uitat - Maria Oprea) 
  
  
Stând pe ramuri de vers, într-o liniște pe care orice scriitor și-o dorește, acolo, la întâlnirea cu natura, poezia din ”Vise târzii” reprezintă o întoarcere spre primordial, spre acea suavă nuanță a simplității pe care adesea o căutăm și nu o mai regăsim, în cărțile de poezie. 
  
”Mă-ntind pe iarbă, vreau să privesc norii 
  
În nări să simt mirosul verde-crud 
  
Să-mi intre Primăvara prin toţi porii 
  
Când glasul ciocârliei îl aud .” 
  
(Regăsire-Adriana Papuc) 
  
  
În volmul doi din ”Vise târzii” avem surpriza și onoarea de a descoperi scrierile pline de farmec ale doamnei Elena Santamaria - ”Un interview cu Don Camilo”. Autoarea ne dezvăluie o lume în care fericirea este un dar de neprețuit și de multe ori norocul, talentul dar și Bunul Dumnezeu te pot ajuta să-ți îndeplinești visele. 
  
”Ce este fericirea pentru el? M-a bucurat mult să aflu că răspunsul scriitorului coincidea cu concepţiile mele despre 
  
Vise târzii versuri volumul 2 
  
~ 13 ~ 
  
fericire. Mi-a spus că în viaţă trebuie să ne resemnăm şi să acceptăm totul cu naturaliteţe.” 
  
O viață avem și merită să o trăim din plin dar să nu uităm că: ”Totul în viaţă are un preţ. Până şi noi, oamenii, avem un preţ. Depinde de faptul, cât de mult sau de puţin ne valorificăm noi pe noi înşine.” 
  
  
Acum când știm cât de importantă este iubirea în viața noastră tindem să o înțelegem pe Maica Tereza care ne spune: “Iubirea nu se poate măsura, dar poți s-o dăruiești fără măsură…” Oricât ne-am strădui să luptăm împotriva trăirilor noastre știm că numai iubirea eliberează. Nu suntem liberi decât în măsura în care iubim și cu cât iubim mai mult cu atât suntem mai liberi ne reamintesc scriitorii: 
  
”Daca-i putea iubitul meu să scrii Fără de gândul rău și fără teamă, Cu siguranță am dansa pe poezii Și timpul nostru nu se mai destramă.” 
  
(Dacă –Corina Mihaela Soare) 
  
  
Tot ce putem cuprinde cu mintea şi tot ce nu putem, tot ce vedem şi tot ce nu vedem, tot ce avem şi tot ce suntem, tot ce facem pentru ceilalţi din iubire este iubire. Iar iubirea nu este şi nu poate fi nimic altceva decât Dumnezeu. 
  
”În toată legea firii, iubirea este una, 
  
A fost și va rămâne așa întotdeauna. 
  
Și-o vor cânta poeții neînfrânați de timp 
  
De-or să răsune munții pân’ vei rămâne tâmp 
  
În fața minunăției și a frumuseții clipe.” 
  
(Unica iubire -Urfet Şachir) 
  
  
Vise târzii versuri volumul 2 
  
~ 14 ~ 
  
Versurile unui om care a trecut prin multe sunt uşor de citit, pentru că ele devin poveşti de viaţă, care, transmise cititorului devin nemuritoare și sunt lăsate moştenire, ca printr-un testament. Poezia din ”Vise târzii” este ca o apă cristalină de izvor din care reiese frumusețea spiritului neamului românesc: 
  
”Ia noastră românească, Mulți au vrut să te cunoască! Lângă pâine, lângă sare, Tu le-ai fost întâmpinare!” 
  
(Ia noastră românească - Ionica Sava) 
  
  
Blândeţea este cel dintâi rod al bunătăţii şi taina iubirii aproapelui, o stare echilibrată şi liniştită a sufletului. Blândeţea presupune o stare sufletească ce îţi aşează în toată fiinţa liniştea, odihna. Românii au știut mereu să-și păstreze sufletul curat și să trăiască alături de semenii lor cu iubire și blândețe. 
  
”Fiecare verificăm, din când în când, 
  
Starea sufletului, 
  
Eventual îl curățăm, îl pansăm, 
  
Într-un cuvânt:Tratăm!” 
  
(Starea sufletului-Bogdan Stoicescu) 
  
  
Ai milă de aproapele tău si ajută-l la nevoie, e un prim pas spre o trăire cu înțelepciune a vieții. Prin iubirea aproapelui vei deveni un om echilibrat, centrat pe valori spirituale, eliberat de pofte si nevoi, vei fi un om îmbunătățit, iluminat. Autorii ne reamintesc că mintea pusă în slujba iubirii divine vindecă atât sufletește cât și fizic. 
  
”Când liniştea se-aşterne uşoară şi senină: 
  
Pe gânduri şi simţire, pe suflet şi pe cord, 
  
Aud cântări sublime cum urcă în acord- 
  
Pe neştiute căi, schimbându-se-n lumină!” 
  
(Când liniştea se-aşterne...-Vasile Neagu Scânteianu) 
  
  
Vise târzii versuri volumul 2 
  
~ 15 ~ 
  
Când ai atâta energie vitală încât creezi continuu, simți nevoia să transmiți bucuria de a trăi tuturor oamenilor. Citind gândurile acestor oameni buni, acestor oameni minunați simți că îți vine să iei în brațe tot universul, simți că ai atâta iubire în tine cât să hrănești fiecare ființă pe care viața ta o atinge într-un fel sau altul. 
  
”Viața te vrea învingător. Nu-ți mai sta în cale.” 
  
(Robin Sharma) 
  
Autorii din ”Vise târzii” sunt învingători, sunt oameni buni către care privim cu mândrie și cu uimire. Dacă vei dori să îi cunoști, să le descoperi sufletul, să le auzi cuvintele, să le înțelegi iubirea, deschide cu grijă această carte și descoperă oamenii care îți dăruiesc picături de viață. 
  
Lectură plăcută! 
  
Prof.ing. 
  
Simina Silvia Șcladan 
  
Referinţă Bibliografică:
” VISE TÂRZII” vol 2- Versuri / Elena Buldum : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1962, Anul VI, 15 mai 2016.

Drepturi de Autor: Copyright © 2016 Elena Buldum : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Elena Buldum
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!