CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Eveniment > Aparitii >  

LEGILE FIRII- autor ELENA BULDUM
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
PREFAŢĂ "LEGILE FIRII"  
 
Prin creație omul devine propria sa operă. Omul creează pentru a deveni mai bun, mai împlinit, mai fericit, pentru că fericirea nu depinde de ceea ce ai, ci de ceea ce porți în suflet, de ceea ce te definește, de ceea ce te face diferit.  
Elena Buldum ne învață cum să răspundem vieții la chemare și cum să dăruim și altora din bogățiile sufletului nostru, pentru că a călători prin viaţă făcând doar binele înseamnă a călători cu viteza iubirii.  
 
” spală-mă pe tâmple, spală-mă de lacrimi  
le culeg din rouă, din fire de patimi  
le adun de-acolo, deochi din privire;  
vreau să le ascund, așa, în neștire.” (Cinci rotații)  
 
Atunci când reușești să scrii poezie, îţi permiţi să priveşti în interior şi să vezi inclusiv ceea ce până acum nu ai vrut să vezi și simți cum uşa eliberării începe să se deschidă.  
Victoria nu este obţinută întotdeauna cu uşurinţă (deşi calea devine, într-adevăr, din ce în ce mai uşoară, pe măsură ce avansezi pe ea), dar îţi permite să treci prin cele mai minunate experienţe din punct de vedere calitativ de-a lungul călătoriei.  
 
Când avem astfel de trăiri este bine să ne reîntoarcem în natură.  
 
” Şi de codrul verde, verdele-i la noi  
Cu verdeaţă plin, aşa -i şi -n zăvoi,  
Veveriţa fuge prin pădurea deasă  
Două, trei omizi, să facă mătasă.  
De acolo-mi cresc încă rădăcini -” ( Verdele-i la noi)  
 
Privește o floare, îmbrățișează un copac și observă că natura are tot ceea ce are nevoie pentru a exista. Nu uita că și tu ai rădăcini divine, că ai un trunchi, iar mâinile tale sunt ca niște ramuri şi tot ceea ce ai de făcut este să ai credința și încrederea că toate vin la timpul lor. Poate că de aceea creatorii de frumos se relaxează mai mult, acordând mai multă atenție pasiunilor lor, pentru că ei trăiesc acest moment de conectare la Univers, dăruind naturii florile născute din creațiile lor.  
 
” Rătăcite amintiri ce le -adun prin mintea-i plină,  
Loc de joacă, regăsiri, tinereţe fără vină -  
"E viaţă fără de moarte "sau să fac din bătrâneţe,  
Împărţindu-le pe toate, o singură tinereţe.” (Regăsite amintiri)  
 
Scriitoarea Elena Buldum ne reaminteşte că toţi, fără excepţie, trecem printr-un proces de reconfigurare, fiecare are trăirile lui şi fiecare, vrând nevrând, ca într-un joc de puzzle, îl atinge pe cel din apropiere. Este bine ca în aceste clipe de interacţiune umană să fii pe poziţii, să ştii ce vrei, să nu faci compromisuri, să nu te sperii daca cineva te părăseşte sau te umileşte, să înveţi că ceea ce îţi doreşti tu este doar la un gând distanţă şi Bunul Dumnezeu ştie ce e mai bine pentru tine. Cu credinţă în divinitate şi în noi se pot materializa multe, dacă lăsăm deoparte fricile, victimizarea şi aşa-zisa neputinţă.  
 
”Iubirea cu dor ce-ţi atârnă de gene  
Un şir de speranţe legănate alene  
Şi şterge din minte, coşmaruri şi vise  
Adu-le cu tine, că-ţi sunt azi promise.”(Doar zile frumoase)  
 
Elena Buldum ne readuce aminte că mereu în viaţă pot fi unele dezamăgiri, însă nu trebuie să uităm că: ”Omule, ai rădăcini puternice, cunoaşte-ţi valorile şi ţine-te de ele!”  
Din versurile volumului ”Legile firii” răzbate dorinţa de ”acasă” a sufletului de poet.  
Acasă pentru fiecare din noi este ceva intim, ceva care te ajută să te simţi în siguranţă, să crezi că eşti legat de ceva, că ai rădăcini, că ai unde să te duci, că aparţii unui loc.  
 
” De ce-s-a-ncrezut, să -mi năruie linişti-  
Întinzându-şi tristeţi pe câmpuri şi mirişti,  
Purtate ades pe-ntregul pământ  
Ce-mi ţine în braţe, lumina şi-un sfânt.”(Se năruie linişti)  
 
Oamenii au creat ţări, naţiuni, patrii, biserici, temple şi o milioane de alte construcţii pentru a oferi omenirii ideea de apartenenţă. Mereu suntem în căutare, iar căutarea este îndreptată către casă, către linişte şi siguranţă… pe care uneori simţi că nu o găseşti nicăieri.  
 
” Nemişcat, cu ce-s cioplit...  
De rămâne neclintit...  
Pe o muchie de cuţit-  
Suflete, nu stai tihnit.” (Tihnit)  
 
Adevărata noastră liniște sufletească, adevărata siguranță și pace o găsim în ”casa sufletului”. Această casă este undeva în interior, în profunzimea fiinţei tale, iar pentru a ajunge acolo trebuie să porneşti într-o călătorie lungă şi dificilă, o călătorie în care pe primul loc trebuie să fie iubirea.  
 
” Iubirea face minuni-  
Limba este şi mai dulce  
Şapte stele de aduni;  
Numai dragoste aduce.”(Iubirea face minuni)  
 
Elena Buldum este un original creator de frumos în vâltoarea vieţii. Dacă vei dori să o cunoşti, dacă vei dori să o simţi aproape, să-i descoperi sufletul, să-i auzi cuvintele, să-i înţelegi caracterul sau pur şi simplu să-i fii alături, deschide cu grijă această carte şi descoperă omul care îţi dăruieşte picături de viaţă.  
 
Lectură plăcută!  
 
Prof.ing.  
Simina Silvia Şcladan  
 
Referinţă Bibliografică:
LEGILE FIRII- autor ELENA BULDUM / Elena Buldum : Confluenţe Literare, Ediţia nr. 1658, Anul V, 16 iulie 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Elena Buldum : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Elena Buldum
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!