CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Stihuri > Prietenie >  

Elena BUICĂ - O PRIMĂVARĂ ÎN MIEZUL TOAMNEI

 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
LANSAREA VOLUMULUI „ÎNTRE PORŢI DE UNIVERS” DE VIRGINIA VINI POPESCU  
 
Mi-ar fi plăcut să fiu prezentă la „botezul” acestei cărţi „Între porţi de univers” ale cărei „foi” le-am „răsfoit” pe toate părţile în timpul pregătirii ei. Dar porţile universului nu s-au deschis acum şi pentru mine ca să pot zbura până acolo şi ca atare, din departe ca spaţiu, din îndepărtata Canada şi din aproape ca participare de suflet, trimit un cald cuvânt de apreciere şi felicitare prietenei mele, fizicianei-poete, Virginia Vini Popescu. Acest cuvânt este şi mesagerul unei îmbrăţişari şi al unui cald zâmbet pentru domnia-sa, dar se adresează şi audientei, acelora care apreciază acest act de aleasă cultură prin prezenţa lor de astăzi la această lansare şi nu în ultimul rând, organizatorilor pe care îi apreciez pentru implicarea cu atâta osârdie în actul de cultură, inclusiv şi pentru mine la câteva lansări.  
 
La apariţia acestui volum, chiar dacă am mai spus, îmi place să reamintesc şi de această data că: „Împlinirea unui vis de a-ţi vedea scrierile adunate între copertele unei cărţi, e unul dintre cele mai tulburătoare vise”. Aşa îi este dat omului, fiecare să viseze împlinirea măreţiei unui vis.  
 
Împlinirea visului, de această data, prin acest debut editorial, aduce în câmpul literaturii române izbânda cu care poeta, remarcabila profesoară de fizică, Virginia Vini Popescu, numită cu drag şi aleasă preţuire „savantă noastră” a transpus idei de mare rigoare ştiinţifică într-o comunicare plină de vibraţie şi pe înţelesul tuturor, atat cat îi este igaduit naturii umane să desluşească. E fascinantă viziunea sa asupra macro si microcosmosului, ori cea asupra contemplării creaţiei universale, ori a elementelor care ţin de misterele universului. Am ales ca exemplu doar o poezie, „Particula lui Dumnezeu”: „Din greu, sub munte la Geneva,/ Materia se descifrează,/ Se naşte iar Adam şi Eva,/ Big-Bangul se încurajează.// Hadronii se ciocnesc forţat,/ Se rup în părţi şi părţi de parte,/ Apar şi unde neîncetat/ Şi-s depistate de departe.// Muncă greoaie şi cam tristă/ S-a luminat la vestea mare,/ Particula lui Dumnezeu există,/ Nimic nu este la întâmplare.// EL a făcut-o şi pe Higgs,/ Particula de mic calibru,/ Spre-a nu da Universul chix/ Şi pentru-a stă în echilibru”.  
 
Dar creaţia poetei Virginia Vini Popescu are o largă paletă tematică, nu numai din îndrăgitul domeniu al fizicii. Găsim vibrante pagini de istorie în care retrăim sentimentul de mândrie a poporului nostru, poezii de dragoste de neam, de revoltă socială, probleme cu care se confruntă românii nevoiţi să muncească în străinătate. Vocea ei se ridica împotriva multor strâmbatăţi ale actualei noastre societăţi. Deşi „cartea este o tentative irezistibilă” rămâne totuşi „o voce conştientă strigând in pustiu” cum afirmă remarcabila scriitoare şi critic literar, Cezarina Adamescu.  
 
Poeta redă viaţă şi strălucire marilor personalităţi ale ştiinţei, artei şi literaturii româneşti, o parte din ei căzuţi în nedreaptă uitare. Absorbită total de valorile morale ale poporului nostru, în poeziile sale, poeta Virginia Vini Popescu le pune în valoare uneori ca un fel de contrapondere a acestor vremuri remarcate prin goana după avuţii materiale, precum în poezia „Bogaţi”: „Bogaţi sunt munţii cu verdeaţă,/ Bogaţi, părinţii cu părinţi,/ Bogaţi, cei ce-au făcut în viaţă, / Din fiii ţării, fii mai mulţi.// Bogată-i casă cu icoane,/ Bogaţi sunt oamenii -ntelepti, /Bogată, lumea cu canoane,/Cu pruncii ei curaţi şi drepţi .// Bogat, bunicul ascultat,/ Bogată-i ţară cu pământ,/Bogat şi omul neîntinat,/ Cel împlinit prin legământ.// Bogat e omul omenos,/ Bogat, cel care e iubit,/ Bogat e sufletul frumos,/Ce va fi veşnic pomenit.”  
 
Închei cuvântul meu de salut, de felicitări şi de urarari de mult success, tot cu o imagine aşa cum am mai spus-o şi în prefaţa acestui volum, o imagine edificatoare pentru fiziciana-poetă Virginia Vini Popescu: „Pe chipul sau frumos şi armonios, aşa cum se desprinde din toate fotografiile (acum şi în faţă dumneavoastră), se citesc rădăcinile acestor sentimente adânc înfipte în fiinţa sa. Se vede că există şi un suflet mare odrăslit în cununi de tradiţii străvechi, în dragoste de neam şi ţară. Chivotul sau sufletesc este un lăcaş în care păstrează curăţenia, căldura şi tămâia cu care sfinţeşte aerul pe care îl respiră.”  
 
Teleormănenii se pot mândri cu un nou nume care se alătură literaturii izvodită din străbunul şi roditorul lor pământ şi sunt îndreptăţiţi să spere la apariţia altor volume semnate Virginia Vini Popescu.  
--------------------  
Elena BUICĂ  
Pickering, Toronto, Canada  
noiembrie 2016  
Referinţă Bibliografică:
Elena BUICĂ - O PRIMĂVARĂ ÎN MIEZUL TOAMNEI / Elena Buică : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2159, Anul VI, 28 noiembrie 2016.

Drepturi de Autor: Copyright © 2016 Elena Buică : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Elena Buică
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!