CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Manuscris > Povestiri >  

Elena BUICĂ - CHEMĂRI DIN TAINIŢELE VIEŢII
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Ca profesor de limba română cu activitatea încheiată în urmă cu un sfert de veac şi mai apoi absorbită de lumea scrisului, păstrez în adâncul fiinţei mele fiorul începutului de carieră, acea chemare tainică, învăluită în sfinţenie a profesoratului şi nu încetez nici acum de a mă minuna şi a-mi pune întrebări despre chemările din tainiţele vieţii.  
 
Mai recent, trăiri ale acestei nobile profesii mi-au fost reînprospatate de nepoata mea, Mara-Elena. Anul acesta i-am urmărit cu interes febrila implicare pentru pregătirea viitoarei cariere de dascăl.  
 
Pentru că am ars ca dascăl pe acest rug până la pensionare, aflându-mă în faţa acestui fluid care curge viu prin nepoata mea, m-a făcut să renasc a doua oară. Ca bunică o îndemnasem de la bun început spre această carieră intuind în ea un viitor dascăl cu dăruire. Dar Mara, chiar dacă la început a visat învăţământul, totuşi a înclinat spre o altă carieră nobilă, aceea a împăcării şi vieţuirii oamenilor în armonie şi a urmat cursurile Facultăţii de Ştiinţe Sociale pentru viitorii diplomaţi. După ce a terminat aceste cursuri, ar fi urmat masteratul, dar alerta teroristă a ultimilor ani i-a zădărnicit speranţa acestor împliniri, încât şi-a aplecat urechea la chemarea cea dintâi, care a fost mai puternică. Acum Mara vrea sa lucreze la acea parte sensibilă de eliberare a oamenilor şi a sufletului lor, care se poate face doar prin educaţie şi din acest an, a frecventat cursurile universitare pentru a deveni profesor. Urmărindu-i implicarea cu trup şi suflet, m-am întrebat: de unde vine o astfel de chemare, din ce adâncuri necunoscute, ce resorturi se pun în mişcare, încât trebuie să îi răspunzi cu toată fiinţa ta? Oare e aceeaşi chemare venită pe cale genetică, înscrisă în AND-ul mama ei şi mai adânc, chiar al bunicii? E o predestinare ivită dintr-o înlănţuire de evenimente de neînlăturat şi de aceea calcă ea cum pe urmele lor? Unde şi cum se nasc asemenea fenomene în adâncurile de nepătruns ale fiinţei umane? Cu toate acestea, oricât ne este de zădărnicit răspunsul, nu încetăm să ne punem întrebări despre minunea tăinuită a alcătuirii fiinţei omeneşti.  
 
A fi dascăl nu este o profesie pe care o poţi însuşi doar prin instruire. E o artă înnăscută, şi ca orice artă, trebuie să străbată prin toate vicisitudinile vieţii continuând fără întrerupere perfecţionarea. Numai dacă simţi chemarea interioară poţi deschide ferestrele sufletului şi minţii copiilor care ţi s-au încredinţat pentru educaţie, numai atunci rupi din tine ceva pentru a dărui. Vocaţia aceasta este una hăruită, cu fior tainic, cu bucurii şi lumini ascunse. Menirea de a fi dascăl te trimite cu gândul la sacralitate.  
 
Dacă în România, schimbările de tot felul ale societăţii româneşti au pus în umbră domeniul învăţământului, au ştirbit din frumuseţea, savoarea şi importanţa acestei vocaţii, totuşi s-au găsit mulţi dascăli, spre mândria lor, care au înfruntat toate neajunsurile, şi au ţinut la înălţime statura onorabilităţii profesionale. Ce altceva, dacă nu chemarea interioară i-a făcut pe mulţi dintre ei să rămână pe baricade pentru a da strălucire acestei minunate profesii, pentru a recuceri continentele pierdute, stima furată şi modernizându-l, să pună la loc de cinste învăţământul nostru?  
 
Mi s-a umplut inima de o aleasă bucurie când am am aflat în comuna mea natală, Ţigăneşti–Teleorman, că o nepoată de-a mea, Ioana Mioara Buică, este un dascăl exceptional. Am vizitat-o la şcoală Am admirat la ea pasiunea pentru profesia aleasă, măiestria, tactul pedagogic, dragostea pentru copii delicateţea sufletească, dăruirea, creativitatea, deschiderea către nou, blândeţea, puterea de stăpânire.Colegele ei mi-au spus o mulţime de alte calităţi: puterea exemplului, deoarece copiii îşi însuşesc mai întâi ce văd şi mai apoi iau în cosideraţie sfatul, şi-a supravegheat mereu ţinuta, fapta, că fiecare cuvânt al ei a fost cântărit păstrând o bună măsură a cuvântului de laudă, dar şi pe cel al dezaprobării, capacitatea de a renunţa la sine de multe ori în folosul copiilor, calităţi care i-au asigurat eficienţa muncii didactice.  
 
Câştigând veneraţia tuturor celor care îi cunosc activitatea, numele ei este rostit cu deosebită preţuire. Vorbindu-mi despre ea, în graiul lor, sătenii mei îmi spuneau “se-aruncă-n neam” Şi atunci să nu cred că există predestinare? Prea seamană cu ceea ce am avut ca obiectiv in tmpul prfesoratului meu şi prea seamănă cu cee ace văd că se conturează ca o promisiune în viitorul pe care şi-l construieste Mara-Elena sub ochii mei. Imi întăreşte speranţa împlinirii vazând cât de încâtată vine de la şcoala la care face practică, despre cum vorbeşte fără să răsufle despre copii şi despre cum îi merge acolo. Deşi activitatea s-a încheiat pentru acest an şcolar, ea merge în continuare să voluntarieze. Privind-o, simt că e o binecuvântare predestinarea, căci prin ea va fi şi o prelungire a trăirilor mele în viitor.  
-------------------  
Elena BUICĂ  
Pickering, Toronto, Canada  
26 mai 2016  
 
Referinţă Bibliografică:
Elena BUICĂ - CHEMĂRI DIN TAINIŢELE VIEŢII / Elena Buică : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1973, Anul VI, 26 mai 2016.

Drepturi de Autor: Copyright © 2016 Elena Buică : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Elena Buică
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!