CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Eveniment > Aparitii >  

Elena BUICĂ - ANTOLOGIA SCRIITORILOR ROMÂNI CONTEMPORANI DIN ÎNTREAGA LUME - ÎN LIMBILE ROMÂNĂ ŞI GREACĂ - STARPRESS 2016
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Auzim astăzi voci care rostesc cu mâhnire că în zilele noastre se citeşte mai puţin şi firesc ne punem întrebarea, oare, omenirea ar putea fi pe calea de a da înapoi? Incultura şi-ar putea întinde plasa peste scânteierile creierului uman? Dar ne liniştim repede. O simplă privire aruncată de-a lungul şi de-a latul "multului rotund" e capabilă să înregistreze mii şi mii de argumente care contrazic o asemenea presupunere pesimistă.  
 
Oamenii nu pot renunţa la literatură, ea face parte din viaţa lor. Setea de informare, de educare, de desăvărşire a personalităţii, de cunoaştere a sinelui şi de împăcare cu el însuşi, sunt valori care se formează şi cu ajutorul cărţilor. Sufletul uman, aspirând spre înalt sau bântuit de nelinişti existenţiale îşi caută fără întrerupere răspunsul în cărţi. Se citeşte şi astăzi, numai că au apărut unele schimbări. Galopul care a cuprins dezvoltarea ştiinţei şi tehnicii a dictat o nouă orientare şi în cultură, inclusiv în literatură. Bibliotecile au fost primenite prin apariţia internetului. Acesta, nu numai că înlesneşte informaţia şi scrisul, dar permite scrierilor un zbor în goană nebună prin lumea largă. E drept că trăim cu toţii o stare de nestăvilită urgenţă şi asta lasă impresia că nu mai avem timp de lectură. Cu toate astea, nevoia de literatură nu a scăzut, doar a îmbrăcat forme noi. Se scrie şi se citeşte, poate chiar mai mult. Este evidentă o efervescenţă a scrisului românesc. Nu de puţine ori auzim lamentaţii pentru că se scrie mult şi cumva mai altfel. Îndeosebi scriitorii consacraţi sunt cei mai nemulţumiţi, considerând că operele lor sunt umbrite de prea multe scrieri noi.  
 
Tumultul acesta al scrisului românesc a impus apariţia unui mare număr de antologii, culegeri de texte literare, dicţionare, almanahuri sau alte forme de prezetare a creaţiilor literare apărute în ultimii ani. Am intrat, cum s-ar zice, în zodia antologiilor, ceea ce nu e deloc rău. E o dovadă că literatura se află în centrul unui interes din ce în ce mai mare, nu numai pentru cei care scriu, ci şi pentru cititori. Ce altă dovadă poate fi mai convingătoare că actul creaţiei literare este în creştere evidentă, că devine din ce în ce mai promiţător şi treptat şi că literatura în limba română îşi găseşte locul cuvenit în literatura universală?  
 
Necesitatea antologiilor este susţinută de disponibilitatea lor de a capta spiritul timpului. Ele sunt un fel de radiografii ale scrisului contemporan în care vibrează actualitatea şi firescul zilelor noastre, chiar şi banalitatea cotidiană în care cititorul se poate regăsi. Antologiile scriitorilor de pretutindeni oferă o plăcere deosebită a lecturii pentru că lumea se schimbă de la un autor la altul, se trece de la un nivel de civilizaţie, la altul, înregistrează tonuri diferite, surprind alambicarea civilizaţiei, aspectele paradoxale din viaţa noastră aflată în goana schimbărilor. In oricare antologie găsim, ca în toate cărţile de literatură, nelinişti şi zbateri existenţiale, admiraţia pentru frumuseţea universului în care trăim sau contemplarea vieţii, lupta pentru frumos, pentru valoare şi desăvârşire personală etc. Tematica nu ocoleşte nimic din tot ce este omenesc. Chiar dacă apar teme sau motive comune, abordarea lor este diferită, încât oferă cititorului multiple înţelesuri şi rezolvări ale aceloraşi aspecte de viaţă. Ele încântă şi prin expresia artistică de pretutindeni, mereu alta.  
 
În comparaţie cu alte volume, antologiile stârnesc cele mai multe controverse. E firesc, gusturile diferite fac alegeri şi respingeri diferite, atât de variate, încât, n-ar putea fi nici măcar doi comentatori de aceeaşi părere. Dar, indiferent de numărul contestatarilor, antologiile îşi au valoarea lor de netăgăduit. Rolul lor este în creştere pe măsura trecerii anilor. Antologiile vor fi tot mai interesante şi devin tot mai utile, atât prin numele scriitorilor prezentaţi, cât, mai ales, prin creaţiile începutului de mileniu cu fascinante teme şi motive de pe toate continentele, reflectând actuala civilizaţie dominată de radicale schimbări socio-politice, creaţii care răspund orizontului de aşteptare a cititorului. In rândul acestor antologii se înscriu şi Antologiile "Starpress" sub îngrijirea doamnnei Ligya Diaconescu. Ele trezesc un interes aparte prezentând creaţii contemporane semnate de scriitori de limba română dintre care mulţi răspândiţi în largul lumii. Ele au meritul de a arăta direcţia spre care se indreaptă scrisul, scoţând în evidenţă idei şi forme noi care rostogolesc părerile în marea bătălie a timpului.  
 
Scriitorii şi textele alese sunt cât se poate de reprezentative ca direcţii de dezvoltare a literaturii române. Pentru realizarea trudnicului demers al acestui ambiţios şi important proiect, doamna Ligya Diaconescu a trebuit să facă un maraton prin marele volum al noilor scrieri şi nu de puţine ori asumându-şi adevărate răspunderi spirituale. Efortul este cosiderabil şi pentru faptul că aceste antologii au apărut în ediţii bilingve: română-engleză, română–franceză, română–germană, română–spaniolă, româna–italiană şi iată acum şi în limba română şi greacă şi după cum a anunţat planul pe viitor, şirul antologiilor va continua în anii următori. Spre lauda domniei sale, toate aceste eforturi i-au adus aprecieri pe măsură.  
 
Nu pot încheia fără a aduce un cuvând de preţuire pentru actul de credinţă pus în slujba culturii neamului nostru, atât scriitorilor, cât şi celor care, prin râvna lor, dau viaţă antologiilor.  
----------------------------  
Elena BUICĂ  
Toronto, Canada  
20 martie 2016  
 
Referinţă Bibliografică:
Elena BUICĂ - ANTOLOGIA SCRIITORILOR ROMÂNI CONTEMPORANI DIN ÎNTREAGA LUME - ÎN LIMBILE ROMÂNĂ ŞI GREACĂ - STARPRESS 2016 / Elena Buică : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1910, Anul VI, 24 martie 2016.

Drepturi de Autor: Copyright © 2016 Elena Buică : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Elena Buică
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!