CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Eveniment > Actualitate >  

Elena BUICĂ - SĂRBĂTOAREA TERMINĂRII STUDIILOR UNIVERSITARE
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
În ziua de 13 iunie, 2015, am simţit mireazma timpului de odinioară, mireazma unor evenimente pe care le-am trăit intens în tinereţe, pe vremea când căutam ca năucii adevarurile mari ale omenirii. Mai apoi, le-am retrăit prin fiica mea, Andaluza, pe vremea maturităţii mele depline, mai pline de cumpătare şi cu satisfacţia că am împlinit o datorie de mamă, uitând de efortul şi îngrijorările acelor ani. Şi iată că acum, prin nepoata mea, Mara-Elena, îmi revine pe prim plan acest eveniment, sărbătoarea terminării studiilor universitare, acum când mă aflu la vârsta senectuţii care îmi oferă înţelesuri mai adânci ale vieţii.  
 
Sărbătoarea aceasta s-a desfîşurat cu fastul cuvenit acestui moment deosebit în clădirea Centrului Naţional de Artă de lângă Universitatea din Ottawa, unde a studiat nepoata mea. A fost o sărbătorire cu grandoare, păstrând rigoarea ţinutei academice. A avut fastul cuvenit, supravegheat, păstrând măsura în tot, lăsând să plutească liber în sală doar vibraţia interioară. Scena evenimentelor ne-a încărcat de emoţii din care nu a lipsit o strălucire în ape limpezi apărute discret în colţul ochilor. In timpul desfăşurării ceremonialului, se ţesea timpul afectiv în care eram şi eu prezentă la vârsta nepoatei mele, apoi timpul tinereţei fiicei mele şi cel prezent desfăşurat acum sub ochii noştri. Altele erau elementele componente ale unei astfel de sărbatori de atunci, altul era cadrul desfăşurării, alta era limba în care ni se adresa ca absolvenţi universitari, dar toate aveau în comun emoţia dată de recunoaşterea printr-o diplomă însoţită de felicitări şi strângerea mâinii din partea profesorilor.  
 
Desigur, ca orice reuniune festivă şi aceasta la care am participat a avut multe şi variate momente de desfăşurare, dar eu mă voi rezuma doar la câteva din acestea. Ştiam că este o Universitate cu un număr foarte mare de studenţi. dar am aflat acum că este cea mai mare universitate bilingvă din lume. Când am văzut că aceste măreţe sărbătoriri de graduare, cum le spunem aici, se repetau de 3 ori pe zi, timp de o săptămană ca să sărbătorească toţi absolvenţii de la toate cele 10 facultăţi cu nenumărate programe fiecare, abia atunci mi-am dat seama cât este de mare această Universitate.  
 
Am reevaluat în minte cât este de mare şi de grabnică mişcarea populaţiei spre instruire superioară şi că această instruire nu se opreşte numai la acest stadiu. Diploma care se acordă acum, după eforturi şi cheltuieli remarcabile, a ajuns aproape echivalentul diplomei de la liceele noastre de odinioară. Cele mai multe Universităţi nu oferă calificări. Dacă vrei să te angajezi în „câmpul muncii" direct după o serie de studii superioare, trebuie să continui alte forme de studii care dau calificări un servici. Calificarea oferită de Universitate constituie doar baza pentru specializarea din urmatorii ani. Mara-Elena îşi va continua urmatorii doi ani la o Universitatea din Toronto şi astfel va păstra tradiţia învăţământului primită de la bunica şi mama ei.  
 
Festivitatea aceasta numită uzual graduare s-a desfăşurat fără cusur, ca pe aţă, deşi momentele au fost multe şi complexe. Din şirul acestora, mă opresc doar la câteva.  
 
Marea sală de spectacol a Universităţii era în sine, prin frumuseţea ei, un spectacol. Scena deschisă, cu orchestra într-o fosă luminată şi cu trei ecrane care acopereau întreg  
 
fundalul, avea în mijloc sigla Universităţii pe un fond roşu pe care urma să apară numele vorbitorilor şi apoi numele graduaţilor în timp ce traversau scena. In cele două părţi ale siglei apăreau distinct şi vizibil, mesajele de felicitare ale părinţilor, sau cele de mulţumire ale graduaţilor, unele emoţionante, altele amuzante, ori pline de înţelepciune, foarte diferite, aşa cum este şi firea omenească.  
 
Graduaţii au avut rezervate scaunele din faţa sălii de spectacol şi fiecăruia i s-a permis să invite doar trei persoane. Invitaţii au ocupat locurile rezervate din spatele graduaţilor. Sărbătoriţii, îmbrăcaţi în robe şi cu eşarfe colorate, având fiecare facultate culoarea sa specifica, (aproximaiv 10 culori) au intrat în sală într-o ordine desăvârşită, pe ritmul unui cântec plin de pompă, aşa cum se cuvine unei astfel de ceremonii, intonat de orchestra Universităţii.  
 
A urmat apariţia profesorilor, intonarea imnului Canadei, apoi cuvântările scurte, dar cu substanţă. Graduaţii au fost felicitaţi pentru efortul lor de a ţine sus stacheta realizărilor. "In spatele vostru se află cei care s-au jertfit (cuvânt bine ales, căci studiile costă aici o avere) ca voi să puteţi ajunge aici, a spus Vice Preşedintele Universităţii, Christian Detellier: „Întoarceţi-vă spre ei şi mulţumiţi-le." Graduaţii s-au ridicat în picioare, s-au întors cu faţa la părinţii lor şi, ridicând mâinile, au aplaudat îndelung. Mi-au dat lacrimile şi m-am simţit răsplătită pentru puţinul pe care i-am oferit, dar dat din toată inima în aceşti ani. M-a cuprins un val de emoţie când i-am auzit numele Mare-Elena strigat şi apoi luminat, mare şi citeţ pe ecran. Am văzut-o traversând scena îmbrăcată în robă, cu eşarfa galbenă, mergând în pas solemn, aşa cum se cuvenea în momentele dedicate numai ei şi primind feilcitările profesorilor. A coborât, şi-a luat diploma şi s-a aşezat la locul ei. Iesirea din sală s-a făcut în sunetele marşului triumfal din opera Aida. Au urmat fotografii şi sărbătorirea la un restaurant luxos, Chateau Laurier, aşa cum cerea acest eveniment deosebit, ba încă prelungit şi în zilele următoare cu prietenii de acasă.  
 
Fiecare avem zile care ne marchează viaţa, şi această zi, 13 iunie, 2015, pentru noi, se înscrie printre ele.  
----------------------------------  
Elena BUICĂ  
Ottawa, Canada  
iunie 2015  
 
Referinţă Bibliografică:
Elena BUICĂ - SĂRBĂTOAREA TERMINĂRII STUDIILOR UNIVERSITARE / Elena Buică : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1653, Anul V, 11 iulie 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Elena Buică : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Elena Buică
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!