CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Eveniment > Cronici >  
Autor: Elena Armenescu         Ediţia nr. 2511 din 15 noiembrie 2017        Toate Articolele Autorului

Poeme imnice închinate iubirii
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
 
  
 
  
Cărțile de proză semnate de autoarea Mona Vâlceanu reprezintă adevărate aventuri spirituale , așa cum o dovedesc cele două volume intitulate Egor și Simfonia fantastică, ale căror personaje fac parte din aristocrația intelectuală, ceea ce face să fim purtați în dialogurile ori monologul lor interior în medii deosebite pe teme elevate, chiar ezoterice care stărnesc cu atît mai mult interesul cititorului.  
  
Așteptam cu interes volumul de poezii al Monei fiind sigură că va fi o surpriză plăcută și nu m-am înșelat, pentru că autoarea este cu adevărat hăruită să poată reda în cuvinte lucruri tainice.De pildă, în volumul recent apărut ”Poeme păgâne și alte scrieri” ludicul îmbracă forme semnificative.  
  
Din lectura primelor poezii ne dăm seama de faptul că este o cunoscătoare a Cărții sfinte care pe lângă atâtea lucruri tainice cuprinde textualizarea lumii și ne învață că armonia eternă spre care toți aspirăm nu se poate câștiga decât prin iubire. Iubitul adevărat pentru care păcătuiește și minte este ” cel care udă busuiocul în zori/ și închide ochii somnoroși ai Reginei nopții”. Dar cine altcineva udă busuiocul (basilicum) planta aceasta sfântă cu miros îngeresc decât un om cu sufletul frumos, spiritualizat? Acesta este iubitul care o dezmiardă : Maria Egipteanca – dovedindu-se amândoi cunoscători ai Bibliei, inclusiv ai afirmației lui Iisus: ”Mult ai iubit, mult ți se va ierta!”  
  
Poemele sale cunosc relieful anotimpurilor și momentele zilei (diminețile și înserarea) și ale nopții când ” stele ard pe cer/ stele-n cer și stele-n mare” când ea se aftă pe țărm ori într-un peisaj ce îndeamnă la jocul copilăresc dar ”cu vorbe, tu lumină/ eu izvor”(Chemare) . Alteori, afirmă autoarea ”Casa mea poartă încă/urmele dragostei tale/ pe trupul meu se răsucesc/ cărări de dor” dar nu îi stă gândul numai la iubirea profană (carnală) ci dorește o întâlnire mai mult metafizică ”hai vino să mai schimbăm/ vorbe nemuritoare”.  
  
În poezia ”Secretul florii de aur” autoarea dezvăluie discret cunoașterea filosofiei orientale, prezența celor șapte chakras, a șaptea - Sahasrara -fiind situată în creștetul capului ”lotusul cu o mie de petale” :”Am văzut floarea de aur/deasupra capetelor noastre/ în îmbrățișarea cuminte” adică în puritate, dragoste adevărată, plăcută Domnului, necondamnabilă, încununată cu aura luminoasă.  
  
Poemele Monei Vâlceanu sunt poeme creștine,adevarate imnuri închinate iubirii, nu sunt ”păgâne” așa cum le-a intitulat – dar cred, că din smerenie le-a numit așa, precum fac călugării când afirmă că sunt nevrednici.  
  
Faptul că în subconștient - care este mereu treaz - are permanent învățăturile creștine este demonstrat și în poezia ”Prevestire”: ”la capătul de drum/ pe chipul meu/ cu spaimă tu citi-vei/ ce-au spus bătrânii/ în Psaltiri/că viața-i fum”.  
  
Încărcată de lirism, poezia Monei Vâlceanu ne invită la o agapă, unde putem bea senini vinul bucuriei de a ne fi împărtășit/îmbogățit clipele cu urcușul entuziast al unei spirale aflată pe drumul nostru de lumină.  
  
Elena Armenescu  
  
 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
Poeme imnice închinate iubirii / Elena Armenescu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2511, Anul VII, 15 noiembrie 2017.

Drepturi de Autor: Copyright © 2017 Elena Armenescu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Elena Armenescu
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!