CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Eveniment > Cronici >  
Autor: Elena Armenescu         Ediţia nr. 2335 din 23 mai 2017        Toate Articolele Autorului

Lansarea volumului de poezii CONSTELAȚIA INIMII” AUTOR eLENA aRMENESCU
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
In seara Zilei de 22 mai 2017, la Centru socio-cultural J.L. Calderon Din Bucuresti, a avut loc desfășurarea unei ”Seri de poezie și muzică” în contextul proiectului ”Word Poetry Movement” (Mișcarea de Poezie Mondială, ) inițiat în Medeleni, Columbia. Din istoricul acestei mișcări aflăm:Mișcarea mondială de poezie a fost înființată în contextul reuniunii mondiale a directorilor de la 37 de festivaluri internaționale de poezie, care a avut loc la Medellin, Columbia, în perioada 4-8 iulie 2011.

Acolo au discutat legătura dintre poezie și pace, reconstituirea spiritului umanist, reconcilierea și recuperarea naturii cu omul, unitatea și diversitatea culturală a popoarelor, sărăcia materială și justiția poetică și posibile acțiuni în favoarea globalizării (extinderii) poeziei.

Unul dintre scopuri este includerea celor mai puternice festivaluri internaționale de poezie, poeți, școli de poezie și publicații tipărite și virtuale, pentru a spori cooperarea reciprocă și pentru a energiza vocea individuală și colectivă a poeziei în epoca noastră.

Datorită naturii poeziei, Mișcarea Mondială de Poezie susține și va sprijini întotdeauna gândurile, acțiunile și măsurile care pot contribui la pacea mondială, apărarea oricărei vieți pe pământ, dezvoltarea durabilă a unei lumi noi, restaurarea frumuseții, Demnității și adevărului, în procesul unei consolidări persistente a prezenței poeziei în societatea contemporană din întreaga lume”.  
  
In acest context, a avut loc lansarea volumului de poezii CONSTELAȚIA INIMII scris de Elena Armenescu cu o postfață de Aureliu Goci. Au fost prezenti poeții: Passionaria Stoicescu, Rodica Elena Lupu, Petru Solonaru, Ioan Rațiu, Dan Bodea, Ioana Stuparu, Marin Voican, Florin Grigoriu, Vivi Florescu, Daniel Prallea Blagaș.a care în prima parte au citit din creația proprie. S-au referit la volumul lansat: criticul literar Victor Atanasiu și poeții:Passionaria Stoicescu, Geo Călugăru, Ion C Ștefan. S-a ascultat muzică interpretată de profesoara și realizatoarea TV Niculina Merceanu și Alice Untea - studentă la Universitatea Națională de Muzică – București.  
  
 
  
Amprenta divină și miracolul credinței  
  
de Aureliu Goci  
  
 
  
 
  
Universul exegetic al fenomenulu religios s-a îmbogățit cu un nou concept care, de fapt, cuprinde substanța eternă a credinței, revelate însă în circumstanțele lumii moderne. Teologul francez Pierre Teilhard de Chardin a vorbit primul de hristosferă, ca despre universul real, imaginar și simbolic care implică ființa lui Iisus Hristos.  
  
Treptele poeziei religioase, implică invocația, supunerea, ascultarea, ca ceremoniale sacerdotale care impun o ierarhizare a treptelor cunoașterii spre spre miezul mistic și metafizic al lumii.  
  
Poezia doamnei Elena Armenescu ne propune un proces de cunoaștere și chiar o scară în trepte spre profunzimile credinței. Câtă vreme credința pretinde și o predestinare și o configurare a existenței, poezia nu poate decât să eternizeze spiritul evadării – o evadare spirituală din concretul existențial. Omul religios este un pătimaș, un exaltat, pentru că lumea sa adevărată este în altă parte decât în lumea concretă care încearcă prin toate mijloacele să-i sufoce elanul religios. Nu altceva dorește să exprime doamna Elena Armenescu oferindu-ne Constelația inimii, adică eflorescența preaplinului său sufletesc, pătruns de iubirea pentru Iisus Cristos.  
  
Originalitatea autoarei române este indiscutabilă, așa cum este cu totul evidentă legătura profundă cu poezia religioasă românească, mai ales în formele în care ea s-a exprimat între cele două războaie mondiale..  
  
Nu este deloc întâmplător că patru dintre cei mai importanți scriitori bisricești și reprezentanți ai literaturii religioase: Nichifor Crainic, Vasile Voiculescu,  
  
Radu Gyr, Sandu Tudor, au fost printre cei mai cultivați și instruiți cărturari ai literaturii române. Din păcate, exegeza mai nouă nu mai ia în calcul literatura religioasă, interesată fiind mai degrabă de experimente estetice, de formule inovatoare ale avangardei care atrage tineretul, dar are și un răsunet mai pregnant în noul context european. Dar credința și tradiția reprezintă două concepte fundamentale ale actului literar, începând chiar cu sensul primar, etimologic al cuvântului, adică de ”fundamente” de temelie, de fundație a unei construcții făcute să reziste peste veacuri.  
  
Autoarea diversifică ipostazele de adresare către Ființa Divină, de la copilul care abia a învățat să vorbească și chiar vorbește cu Iisus Cristos, la tânărul aflat la vârsta tuturor tentațiilor și încercărilor, care se roagă cu ardența vârstei și intensitatea pasională până la omul matur sau a celui ajuns la vârsta senectuții care s-a împăcat cu lumea și cu Dumnezeu și se pregătește de ”Marea Trecere” în lumea de Dincolo a Eternității.  
  
Discursul poetic religios are specificitatea lui, trebuie să fie original, estetic, dar să păstreze și să potențeze adevărul credinței. În poemul următor, portretul lui Iisus rămâne cel cunoscut de toți, dar expunerea aleasă aparține autoarei:” Calea este grea și drumul șinuos/ Când vrei s-ajungi aproape de Hristos/ Mi-am jupuit genunchii prin coclauri/Să  
  
 
  
 
  
 
  
pot ajunge s-aduc lui Iisus lauri// Să-ncununez cu frunze și-mbobocite flori/ Minunata frunte -cândva - năpădită de sudori/ Când El, învățătorul neamurilor cu iubire aduce/Vestea cea bună celor ce l-au răstignit pe cruce// Și-a dat duhul iertând pe schingiuitori/Împlinind voia Tatălui - în chinuri, te trec fiori/ Gândindu-te la cele șapte cuvinte, doar șapte/ ”Tată, iartă-i că nu știu ce fac” în capul lor e noapte!/  
  
În lumea noastră dominată tot mai mult de informație și din ce în ce mai secătuită de semnificație, revenirea la credință reprezintă o adevărată regenerare și o nouă eflorescență a umanității.  
  
Poezia exclusiv religioasă a doamnei Elena Armenescu, nu e monotonă, nu învăluie cititorul cu rugăciuni și invocații inerțiale, pentru că afirmă un autentic și credibil adevăr sufletesc generat de elanurile unei inimi curate și devotate credinței în Dumnezeu.  
  
Rugăciunea simplă, elementară, rămâne mai aproape de spiritul credinței, de aspirația genetică a sufletului omenesc de a înflori și a se împlini prin întâlnirea cu Dumnezeu.  
  
Revenirea la rugăciunea primară, la spiritualitatea genuină a adorației religioase, crează aripi noi și idealuri morale poeziei timpului nostru, sufocată de multă vreme de inovații complicate (sau minimaliste) într-un cuvânt revine la firescul și simplitatea adresării către un Dumnezeu apropiat și atent la chemarea rugătorului sincer și curat sufletește.  
  
Devoțiunea și evlavia însoțește toate textele care au însă o tematică și o problematică diversă: iubirea, familia, relațiile comunitare, iubirea aproapelui.  
  
Autoarea alege cu grijă cuvintele cu rezonanță sacră, afirmând sentimentele și trăirea agapică, adică ale iubirii necondiționate, neegoiste, altruiste, iubirea care este deopotrivă taină și jertfă. Poezia, în fond este mărturia unei lecturi a lumii cu sufletul.  
  
Cunoașterea lumii prin revelația religioasă se realizează la toate vârstele, și cu specificitate pentru fiecare etapă. Primul poem Casa Domnului cu cu un motto gingaș din Pablo Neruda: ”Vreau să fac cu tine ce face primăvara cu cireșii” ipostaziază vârsta copilăriei ca prima treaptă a cunoașterii creștine: ” Mă pregătisem de o săptămână/(Pentru că sunt copil curios)/Să merg cu bunica de mână/S-ascult învățătura lui Hristos/.  
  
Urmează apoi să învețe Alfabetul luminii și principalele dominante ale ființei creștine: dăinuirea, înflorirea, jertfa,răbdarea, ascultarea. Apoi, întreaga natură reprezintă un manual de îndrumare în viață, încât copilul poate să învețe câte ceva și de la vița de vie,  
  
de la măslin , de la bobul de grâu și sămânța de floare până la piatra de râu.Cine știe să citească, descoperă prezența lui Dumnezeu și în lucrurile mai neimportante, miniaturale , dar și în gigantica arhitectură cosmică. Dar câți văd că Dumnezeu e pretutindeni!  
  
Poetul cu gândurile curate și cu simțurile sale alese, descoperă amprenta divină peste tot, de la plăpânda iarbă, la fruntea gânditoare.  
  
Referinţă Bibliografică:
Lansarea volumului de poezii CONSTELAȚIA INIMII” AUTOR eLENA aRMENESCU / Elena Armenescu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2335, Anul VII, 23 mai 2017.

Drepturi de Autor: Copyright © 2017 Elena Armenescu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Elena Armenescu
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!