CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Eveniment > Comemorari >  
Autor: Elena Armenescu         Ediţia nr. 2241 din 18 februarie 2017        Toate Articolele Autorului

Comemorare sub semnul Sărbătorii Naționale a Culturii
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
 
  
 
  
 
  
Au trcut zece ani de la trecerea in eternitate a Prof Univ Ion Rotaru (n 11 sept 1924 – d. 18 dec 2006) profesor la Facultatea de Litere din cadrul Universității din București - critic literar de renume, autorul impresionantului volum ”O istorie a literaturii române de la începuturi până în prezent”.  
  
La inițiativa personală a preotului Gheorhghe Neagoe de la Biserica Miron Patriarhul ctitorită de Regina Maria cu hramul ”Nașterea Maicii Domnului”, preot care este prezent la multe din activitățile culturale organizate de scriitori și ziariști la ICR sau alte centre, și cu Înalta binecuvântare a Preafericitului Patriarh Daniel al Bisericii ortodoxe – erudit, iubitor de artă și promotor al culturii națiomale - s-a hotărât împlinirea unei îndatoriri creștine printr-o slujbă de pomenire a celui care a fost profesorul Ion Rotaru.  
  
Locul ales pentru comemorarea si totodată omagierea eminentului profesor rămas viu în amintirea noastră a fost așadar această biserica situată lângă un parc frumos ce poartă numele Reginei Maria.  
  
Acest sfânt lăcaş de rugăciune este realizat în stil neobizantin cu elemente de arhitectură românească, care prin frumuseţea sa, invită pe trecători să intre să-și găsească momente de linişte, reculegere şi deschidere sufletească. În duminica din 22 ianuarie 2017, această biserică a devenit aproape neîncăpătoare prin faptul că enoriașilor li s-au adăugat – veniți din tot orașul și împrejurimi – ziariști, editori și scriitori care fie i-au fost studenți și doctoranzi, fie au frecventat cenaclul literar condus de profesorul I. Rotaru. Printre participanți a fost domnul Nae Georgescu – eminescolog și poeții: Paula Romanescu, Ion Rațiu (conducătorul cenaclului actual „Ion Rotaru ” care se desfășoară la Centrul Cultural ”Clubul seniorilor” situat in Parcul Plumbuita ) Victoria Milescu, Elena Armenescu, Rodica Subțirelu (redactor al revistei Cronica timpului), Rodica Elena Lupu, Corneliu Zeană, Claudia Voiculescu, Geo Călugăru, Fl. Grigoriu, actrița Doina Ghițescu ș.a  
  
După săvârșirea sfintei liturghii care ne-a umplut sufletul ascultând totodată corul și cântările bizantine de înaltă vibrație, urmată de tâlcuirea înălțătoare și plină de duh a evangheliei zilei în predica despre Zaheu Vameșul- rostită de părintele Gheorghe Neagoe - în care cuvintele Mântuitorului Iisus Hristos ”Azi în casa ta trebuie să rămân” au dobândit și transmis un înțeles profund celor prezenți, a urmat slujba de parastas întru veșnica pomenire a celui comemorat. Am asistat apoi la alte momente emoționante create de rostirile alese ale celor invitați să vorbească despre regretatul profesor.  
  
În primul rând subliniez cuvântarea domnului Mihail Diaconescu – scriitor remarcabil cunoscut prin operele sale cu caracter istorico-religios (romane, eseuri) dar si ”Istoria literaturii dacoromânești” preocupare care l-a apropiat de profesorul Ion Rotaru pe care l-a cunoscut ca om dăruit culturii naționale și poporului în care s-a născut, cuget neliniștit, căutător prin veacuri pentru a dovedi vechimea spiritualității locuitorilor acestor meleaguri, unde s-au născut scriitori – fie ei ierarhi ori laici - din care avea să se ivească mai târziu geniul lui Eminescu. Deosebit de modest dar și înzestrat cu mult umor, profesorului Rotaru îi plăcea – atunci când era elogiat – să răspundă simplu: eu sunt Ion din Valea lui Ion! stârnind astfel zâmbete de simpatie.  
  
Au mai luat cuvântul: scriitorul Geo Călugăru care a evocat anii de studenție și personalitatea profesorului său și domnul Geo Stroe – presedintele ONG-ului Academia Dacoromână în calitate de editor al monumentalei lucrări amintită mai sus: ”O istorie a literaturii române de la începuturi până în prezent” care a redat în cuvinte pline de admirație, întâlnirile și dialogurile pline de profunzime și farmec cu autorul, în perioada pregătirii pentru tipar.  
  
Tânăra masterandă la Nisa - Crina Popescu, originară din Basarabia - reamintind ca ne aflăm încă sub semnul marii Sărbători Naționale a Culturii române și a omagierii poetului de valoare universală M.Eminescu cel care ne unește în spirit, ne-a asigurat că tinerii români aflați la studii în Europa ne fac cunoscută atât istoria cât și cultura.  
  
Am plecat spre casă nu numai înălțați spiritual ci și cu câte un dar din partea preotului Gheorghe Neagoe, care să ne amintească această minunată zi de ianuarie.  
  
Mulțumind Prea Fericitului Patriarh Daniel, îl asigurăm de convingerea noastră în credința străbună ortodoxă și de tot sprijinul privind realizarea întregului proiect de finalizare a înălțătii Sfintei Catedrale a Mântuirii Neamului. Sperăm să ne dea Înalta binecuvântare și pentru alte evenimente.  
  
Dr. Elena Armenescu  
  
membră a Uniunii Scriitorilor din România  
  
 
  
*La punerea pietrei de temelie au fost prezenţi patriarhul Miron Cristea şi regina Maria, în anul 1928, la 6 iunie. S-a lucrat în acelaşi timp la această biserică şi la şcoala de alături, care este tot ctitorie regală, și au fost date la roşu - biserica, şi şcoala- la 6 decembrie 1928. Pictura realizată în anii următori este opera pictorului Dumitru Brăescu (1886-1947), care studiase la Ravena. Acesta a cercetat şi catacombele romane şi a realizat o trecere de la stilul renascentist în pictura bisericească spre stilul romanic şi bizantin.  
  
Referinţă Bibliografică:
Comemorare sub semnul Sărbătorii Naționale a Culturii / Elena Armenescu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2241, Anul VII, 18 februarie 2017.

Drepturi de Autor: Copyright © 2017 Elena Armenescu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Elena Armenescu
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!