CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Manuscris > Jurnal >  
Autor: Elena Armenescu         Ediţia nr. 1994 din 16 iunie 2016        Toate Articolele Autorului

Cărările sufletului (fragment)
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Dimineată senină, calm desăvârşit. 
  
Dau bineţe florilor pe lângă care trec şi celor mai depărtate care se lasă usor legănate de adierea caldă a vântului. Uitându-mă cu atenție în jur, constat că în cursul nopţii sau spre dimineaţă au mai înflorit câţiva trandafiri şi trei lujeri ai unei specii de orhidee. Merg pe aleea mărginită de flori perene până pe malul lacului. De departe văd o suprafaţă strălucitoare sub lumina primelor raze de soare. Câteva beţe purtate ieri de micile valuri, acum stau neclintite la mal, dovadă a faptului că acolo, jos la suprafața apei nu adie nici o boare care să le pună în mişcare. Din când în când câte un peşte care sare după aer, sparge fulgerător oglinda apei, şi se scufundă din nou lăsând în locul unde a pierit cercuri concentrice, la început mai ample, apoi din ce în ce mai mici până dispar complet, iar apa redevine sticloasă. Aici, pe malul lacului, privind apa, mi vine în minte un verset: 
  
„Urmăriţi pacea cu toţi şi sfinţirea, fără de care nimeni nu va vedea pe Domnul” (Evr 12, 14); „căci aceasta are loc din pricina agonisirii iubirii şi neprihănirii, pentru că acestea sunt pacea şi sfinţirea”. 
  
Mă gândesc la Regele pescar, la cel ce şi-a învăţat ucenicii pescari să devină pescari de oameni. Adevărat! Ce suntem noi altceva decât nişte vietăţi în puterea discretionară a Pescarului. Oamenii merg la momeală întocmai ca peştii. Exact acest lucru încearcă cei treziţi din neam, ca prin cunoaştere să-i scoată pe cei mulţi “din somnul cel de moarte”. Unii spun că trebuie schimbat imnul ţării pentru că nu mai corespunde realităţii. Alții se inscriu la cursuri de dezvoltare personală, de trezire spirituală. Sunt căutătorii luminii, ai adevărului, vor să găsească degrabă Calea. 
  
Trăim într-o lume în plina schimbare, de data aceasta o schimbare accelerată, o schimbare care a început o data cu primul suflu al Creației care a cunoscut cicluri evolutive poate în salturi, și va continua la infinit. 
  
Acum aceasta schimbare exterioară inclusiv tehnologică influențează și chiar cere una de ordin interior, pe care o dorim fiecare, care este de fapt o alegere. În ce sens vrem să fie această alegere? unde saă ajungem? ce să facem? Dar cum noi suntem pe trepte de spiritualitate diferite, fiecare își dorește cu ardoare fie bogăție spirituală, fie materială ori ambele conjugate. 
  
Oricum, cu toții ne dorim o lume mai bună, în care să nu existe suferință – care este generată de fapt de multitudinea dorințelor și necugetării noastre ca urmare a depărtării de Dumnezeu. Suferința – atunci când este primită și analizată corect poate fi un criteriu de trezire, de întoarcere de pe calea greșită care a declanșat-o, la calea bună care ne apropie de sursa armoniei, de Creator. 
  
Cred și eu ca mulți alții, că înainte să venim aici am ales, să venim pe planeta Pământ știind că ne așteaptă aceste experiente bune sau mai puțin bune, dar care ne ajută să evoluăm nu numai ca suflet dar și ca oameni. 
  
Evoluția înseamnă trăire, nu putem să ne sustragem, este nevoie să simțim toate emoțiile și sentimentele vieții, din perspectiva umană. 
  
Viața pe Pământ este o școală în care învățăm să fim OAMENI, acei oameni în care iubirea și bucuria, dragostea față de semeni, de natură, de întraga creație, munca cinstită, înțelepciunea și caracterul sunt definitorii și lasă să fim cunoscuți și recunoscuți prin ceea ce facem și dăruim. 
  
Gândindu-ne doar la întreg regnul vegetal constatăm cu bucurie că între noi si el exista nu numai o o comunicare senzoriala ci și o legatura spirituala prin faptul ca atât noi, cât și plantele și toate ființele, suntem rezultatul creației universale. Ne unește originea comuna. Folclorul nostru – mai ales când este vorba de iubire dar și de vremuri de restriște ca în balade - este plin de evocări privind codrul, pădurile, florile arborii, plantele tămăduitoare. Aici îl voi cita pe Academician Dr Farm Ovidiu Bojor care se îndreaptă în acest deceniu spre centenar, și-l sărbătorim cu multă prețuire an de an – domnia sa fiind cel mai îndreptățit și mai în măsură să descrie și să explice relația dintre noi și plante și tot ceea ce înseamnă viață, adică o relație permanentă nu numai din perspectiva hranei, și anume: 
  
”Legatura dintre noi și regnul vegetal se bazeaza pe iubire și perceptie de o parte și de alta. In primul rând, trebuie să le înțelegem limbajul. La fel ca și noi, plantele au un mic sufletel. 
  
Ele se bucură când ne apropiem de ele cu gânduri bune și se supără când le bruscăm, iar unele chiar plâng. Simt dragostea noastră așa cum simt și o muzică sacră sau de bună calitate. Se ofilesc când sunt bombardate de muzică din discoteci sau de manele. 
  
Spre deosebire de noi, dăruirea lor este mai profundă decât a noastră. Ele parfumeaza mâinile celor care le strivesc”. 
  
Este timpul să facem efortul de a ne cunoaște pe noi, de a identifica rostul nostru, misiunea noastră, să ne recunoaștem adevărata valoare, talanții dați de Dumnezeu care ne-a dat și viața veșnică pentru ca noi prin cunoaștere și fapte să ducem mai departe Lumina Lui. 
  
Să facem ca lumina sufletului – scânteie din lumina divină ce strălucește dincolo de orice limită, să ne poarte mai departe și să păstreze în interior bogația tuturor clipelor și trairilor umane și a celor ale spiritului. 
  
Dă Doamne să fie aşa! Cât mai mulţi treziţi. 
  
(din viitorul volum ”Cărările sufletului”) 
  
Referinţă Bibliografică:
Cărările sufletului (fragment) / Elena Armenescu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1994, Anul VI, 16 iunie 2016.

Drepturi de Autor: Copyright © 2016 Elena Armenescu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Elena Armenescu
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!