CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593Acasa > Impact > Relatare >  
Autor: Elena Armenescu         Ediţia nr. 1576 din 25 aprilie 2015        Toate Articolele Autorului

Focul de tabără
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
În timp ce mă aflam în Clinica de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice, în anul 1992 am venit cu propunerea ca în timpul vacanței de vară să organizăm o tabără pentru copiii diabetici, prin inițiativa Confederației Naționale a Femeilor din România a cărei membră eram - implicarea în social fiind oportună sistemului meu de gândire. 
  
Pentru încurajarea atitudiunii de apropiere cu frații noștri din Basarabia – în ciuda faptului că mureau oameni pentru aceasta idee cum a fost cazul ziaristului Tatomir a cărui soră o vedeam zilnic îndoliată fiind asistentă medicală în clinica de diabetologie) m-am gândit să invit și copii din Republica Moldova. Am telefonat la Spitalul din Chișinău și am aflat că acolo bolnavii cu diabet sunt tratați în sectia Endocrinologie. Am luat legătura cu șefa secției, o doctoriță care a răspuns pozitiv invitației noastre și ne-a asigurat că va trimite un număr de 20 de copii ( pe care noi , conform înțelegerii și legăturii permanente, i-am așteptat la gară apoi i-am condus la hotelul rezervat așa cum se va vedea). 
  
În primul rând am identificat locul cel mai potrivit de organizare a taberei. Având în vedere că veneau copii din toată țara, inclusiv din Republica Moldova, am considerat că nu este rău să organizăm această tabără chiar în București, înr-un loc pitoresc și ne-am oprit asupra bazei sportive și de agrement unde exista Hotelul studențesc situat în parcul Tei, pe malul lacului cu același nume, la o distanță de trei Km de clinică. 
  
M-am întâlnit cu directorul hotelului, am negociat prețul cazării pe o perioadă de două săptămâni, obținând un discaunt de la bun început. Trebuia însă să facem rost de restul banilor pentru cazare, ceea ce nu era un lucru ușor, iar eu aveam timpul destul de limitat. 
  
Șeful clinicii, Profesorul Universitar Dr.Iulian Mincu, nu numai că a acceptat ideea dar a promis și asigurarea meselor copiilor de la cantina spitalului – unde se preparau corect calitativ și cantitativ toate felurile de mâncare - urmând să fie transportată proaspătă, pentru fiecare masă, în marmide speciale, cu mașina. 
  
Am făcut o listă cu organizații filantropice și societăți comerciale de unde pot obține fonduri și am pornit la drum. Printre altele figura și Societatea creștinilor evangheliști. 
  
Era perioada primirii ajutoarelor din străinătate. Acolo am solicitat încălțăminte pentru copii pentru că ne-am gândit să le facem cadou la plecare, câte un pachet cu îmbrăcăminte și încălțăminte. După ce am expus intenția noastră, domnul Director a fost de acord, a zis să facem o listă cu numele copiilor și numarul care îl poartă la încălțăminte și ne vor da adidași pentru toți, dar cu condiția ca pachetul să conțină și un exemplar al Noului testament. (Bineînțeles lista s-a făcut după sosirea copiilor!) Eu am fost chiar bucuroasă când am auzit această ofertă, dar după ce am plecat, pe drum,mi-am zis: hopa! Ce zice domnul profesor M ? pe care -l bănuiam că este liber cugetător asemeni șefului partidului față de care prezenta empatie. 
  
Ajung la clinică, am norocul să-l găsesc pe profesor pregătindu-se de plecare și-i povestesc pe scurt despre rezultatele de până acum, dar cu oarecare reținere despre volumele cu Noul Testament. 
  
– Du-te și la evrei dacă-ți dau bani , a venit prompt răspunsul și dialogul s-a încheiat 
  
Excelent! Mi-am zis, bine că nu este împotrivă și cu aceasta am înțeles că am mână liberă să iau orice inițiativă constructivă după concepția mea, fără să mă simt cenzurată, și am trecut la fapte. 
  
Sunt multe lucruri de spus despre modul cum s-a desfășurat programul taberei care a presupus multe griji dar și multe satisfacții. După depășirea fazei organizatorice din punct de vedere administrativ, inclusiv a sponsorizărilor, s-a trecut la aplicarea unui complex program de desfășurare a activității copiilor în tabără pe minute, 
  
În principal, programul a avut două componente: 
  
a) impus - care presupune: determinarea testelor de control metabolic, dieta controlată, tratamentul propriu-zis cu insulină și 
  
b) liber care a constat în desfășurarea unor activități sportive (gimnastică aerobică, tenis de masă ) și de agrement (plimbări, audiție muzicală) sau creație artistică ( desen, pictură, modelaj) fiind binecunoscute necesitățile și disponibilitățile acestei categorii de copii. Spre sfârșit, ne-am gândit să încheiem sejurul cu un foc de tabără. 
  
Cum să facem ca această seară să fie de neuitat? m-am întrebat și răspunsul a venit pe loc: trebuie să invit un medic, dar cu preocupări artistice, un scriitor-medic, un poet-medic, care să se adreseze cu sensibilitate copiilor ținând cont atât de vârsta cât și de boala lor. 
  
Citisem cu câțiva ani în urmă un volum de versuri întitulat ”Pururea” alcătuit din catrene care porneau de la cuvintele cunoscute ca fiind de origină dacică: viezure, barză, brânză, zimbru etc, al cărui autor este Gheorghe Marinescu Dinizvor * o personalitate de excepţie intrată în pantheonul ştiinţei şi culturii româneşti, un strălucit om de ştiinţă al cărui renume a depăşit graniţele ţării şi, în acelaşi timp, o personalitate complexă care s-a exprimat nu numai prin poezie ci şi prin muzică. 
  
Am avut onoarea să-l cunosc personal în cadrul unei întâlniri cu medicii scriitori prilej cu care am stat mai mult de vorbă, evocând și locurile noastre natale ( localitatea Izvor Județul Argeș – unde s-a născut domnia sa, se află la cincisprezece Km de localitatea Tătărăștii de sus unde am văzut eu prima oară lumina soarelui) și am gândit că este cea mai indicată persoană pentru a fi invitată, mizând și pe faptul că nu mă va refuza. 
  
Prin urmare, aflasem că a scris nu numai volumul de poezii Pururea, ci știa să cânte la vioară. A scris Imn pentru Sănătate, interpretat pentru prima dată în aprilie 1982 la Ateneul Român de Orchestra Medicilor şi ca voce, de artistul ( bas) Pompei Hărăşteanu iar în acelaşi an (Imnul ) a fost cântat și la Congresul de Boli Infecţioase de la Stockholm. 
  
Inspirată a fost această alegere a mea la care domnul Academician Dr Gheorghe Marinescu Dinizvor a răspuns cu amabilitate și sunt sigură că întâlnirea cu copiii a fost și i-a indus o mare plăcere. Acest lucru s-a văzut mai ales în a doua parte a serii, când pe malul lacului Tei unde ne aflam, în jurul flăcărilor mari ca niște limbi de balaur ce se îndreptau spre cer, și ne luminau fețele într-un mod ciudat, făcându-le când mai luminoase, când mai întunecate. Doar ochii copiilor rămâneau permanent scânteietori, plini de uimire , interes și chiar dârzenie când îl ascultau pe domnul doctor – un bărbat bine legat, de statură mijlocie, îmbraăcat într-un costum subțire de vară de culoare gri - povestind cu vocea sa baritonală despre bunii noștri strămoși care ne-au lăsat moștenire comună: graiul, straiul, limba ce-o vorbim de care trebuie să avem grijă să nu se strice cu cuvinte venite de aiurea, despre tradițiile noastre,despre sărbătorile cu ritualurile lor specifice, despre bătăliile importante date de-a lungul istoriei care ne-au permis să rămânem aici nestrămutați în leagănul carpato-dunărean ”liberi și nemuritori” cum se caracterizau dacii când era vorba despre ei. Trebuie să vă imaginați cum deasupra noastră străluceau luna cu stelele arzând în juru-i și constelațiile : Ursa mare, Ursa mică, Csiopeea, Lira, Dragonul, cunoscute din vechime de oamenii acestor meleaguri care le-au atribuit denumiri populare (țărănești) : Carul mare, Carul mic, Scaunul lui Dumnezeu, Crucea , Balaurul, Rarița , Cloșca cu pui, etc. Doar aici, la paralela 45 unde se află așezată țara noastră ”binecuvântată de Dumnezeu între toate țările presărate de Domnul pre Pământ” cum o caracteriza istoricul revoluționar și patriot N. Bălcescu, țară la a cărei frumusețe și bogăție noi suntem obligați să răspundem cu dragoste, respect și responsabilitate. 
  
Acești copii aveau atâta dorință de a asculta și a afla adevărul, iar pe domnul doctor – poate și datorită înfățișării sale luminoase, cu trăsături frumoase și a părului alb ce-i încadra fața ca o cunună a înțelepciunii - l-au perceput ca pe un bunic povestitor, dăruit cu har, grație și timbrului nuanțat al vocii sale puternice și totodată blândă, cu o vibrație plăcută și emoționantă, încât ascultătorii deveniseră uimitori prin faptul că nu voiau să stingem focul de tabără, să mai rămânem în această atmosferă. Mi se rupea inima să le amintesc chiar atunci că ei trebuie să aibă o viață ordonată, să se culce la ore fixe, să nu-și tulbure echilibrul metabolic. La aceste aspecte m-am gândit doar eu, pentru că ei uitaseră că au probleme cu sănătatea, intraseră pe un fantastic tunel al timpului pe care-l trăiești numai în anumite împrejurări - ca cea din seara aceasta - și pe care nu vrei să-l părăsești. 
  
Analizele finale arătau că necesarul de insulină s-a redus, grație stilului de viață corect pe care l-au învățat aici, și a eliminării stresului – fiind înconjurați permanent cu grijă și duioșie. Despărțirea de copii a fost emoționantă, ei primind la plecare alături de îmbrățișările și urările noastre de bine și cadourile pregătite. 
  
Vie va rămâne în amintirea fiecărui copil această seară, așa cum a rămas și în memoria mea. 
  
* Pentru cei care doresc să știe mai mult, Gheorghe Marinescu Dinizvor (1922-1993) a prezentat un procedeu simplu (micrometodă) privind investigarea aglutininelor la rece, reacţie de orientare în diagnosticul pneumoniei atipice primare inframicrobiene, pentru care a fost distins cu Diploma de Inventator în 1954 de către Institutul de Medicină şi Farmacie din Bucureşti.Rămas devotat principiului integralist al Şcolii Cantacuzino, doctorul Marinescu a desfăşurat o activitate complexă şi integrată de practician – clinician, medic de laborator, epidemiolog şi cercetător în patologia microbiană. Activitatea sa ştiinţifică impresionează prin profunzime, marea varietate a temelor abordate şi numărul impresionant de lucrări în patologia bolilor infecţioase.În domeniul infecţiilor respiratorii semnalează o serie de rezultate importante privind gripa la şoarecii sugari, precum şi studiul rezistenţei nou-născuţilor la agresiunea virusului gripei, când provin de la şoricioaice imunizate. Semnalează existenţa unor leziuni viscerale, descrie unele complicaţii, forme ori aspecte clinice, histopatologice şi experimentale mai deosebite observate pe parcursul a opt endemo-epidemii de gripă din anii 1950‑1970. 
  
În poliomielită, a descris pentru prima dată în literatură prezenţa pneumoniei interstiţale. A semnalat prezenţa miocarditei în poliomielită, a cărei incidenţă histopatologică este de aproape 50% la cazurile mortale. În formele grave a descris leziuni enterovirale la nivelul ficatului şi rinichiului. Aportul clinic şi de laborator în domeniul infecţiei poliomielitice, alături de datele din literatură, este cuprins într‑un volum special, într-un colectiv din care mai făceau parte acad. Şt. S. Nicolau, acad. A. Rădulescu, prof. dr. N. Cajal, dr. N. Constantinescu.  A descris anatomo-clinic miocardita în rujeola severă, a semnalat prezenţa corpusculilor elementari specifici în diverse produse patologice la bolnavii cu rujeolă, precum şi a celulelor gigante pe frotiurile rinofaringiene, cu rol important în diagnosticul precoce al bolii. Studiul dedicat modificărilor cardiace din rujeolă a fost distins în 1964 cu Premiul “Jansen” al Academiei Franceze de Medicină. 
  
A fost membru în peste 20 de societăţi ştiinţifice şi organisme academice din Europa şi din Statele Unite, a fost “Laureat al Academiei Franceze de Medicină” (1963, 1964, 1972), “Laureat al Academiei de Ştiinţe din Paris” (1978). 
  
Referinţă Bibliografică:
Focul de tabără / Elena Armenescu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1576, Anul V, 25 aprilie 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Elena Armenescu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Elena Armenescu
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!