CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Impact > Istorisire >  

De la Buzău la Alba Iulia
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Autoturismul, la volanul căruia a pilotat Daniel, având ca şi copilot pe Mihaela, de la Buzău a luat Drumul … Centenarului! La Marea sărbătoare de la Alba Iulia. Trecuse zorii zilei de 30 noiembie 2018, ca nepot, cu strănepotul şi prietena, plecam acolo unde Eroul Dumitru  
 
cel care a luptat pentru neam, Ţară, lege şi Unire, străpuns de gloanţe n-a mai ajuns, să vadă visul împlinit la Alba Iulia.  
 
Gândul Călătorului era clar. Atunci când va ajunge la bunicul Dumitru, la fratele său Ion, la ruda sa Chiriac Mihai, la părinţii săi…să le povestească ce-a fost de Centenar. Dacă România a ajuns ce şi ei îşi doreau. Dacă jertfa lor a meritat..Dacă….  
 
Plecarea din Buzău la minus 6 grade Celsius, nu părea prea entuziasmată, ba mai mult, pe la Berca bordul autoturismului indica minus 7 grade. Mergeam, mergeam într-o linişte, animaţi şi de liniştea motorului care torcea, torcea într-un ritm liniştit. Mihaela a dat drumul la aparatul de la bord selectând o muzică uşoară românească de tot gustul. Trecuţi de Ciuta, soarele a început să ne întâmpine cu razele sale strălucitoare care, parcă ne bătea în geam, îndemnându-ne la veselie. Trecuţi de Vipereşti, uitându-ne în dreapta înspre satul Ursoaia, admiram satul naşterii eroilor amintiţi.  
 
Cât ai zice excursie, am trecut şi de Cislău şi tot aşa de oraşele Pătârlagele, Nehoiu. Eram pe DN 10 şi am făcut primul popas la Barajul Siriu. De aici, am întîlnit, pe la Sita Buzăului, polul frigului de pe Drumul a celor 3 zile de drumeţie. Bordul autoturismului indicând prin localitatea amintită, minus 10,5 grade Celsius.  
 
Când am trecut de Predeluş, gradele au început să crească şi tot aşa, mângâiaţi de soarele strălucitor care ne-au călăuzit tot traseul, fie dinspre Braşov la Sibiu, fie de la Sibiu pe autostradă până la Sebeş, de aici până la Călan… Uitasem să vă spun de drumul nostru din prima zi de 30 decembrie 2018, că a luat direcţia Mănăstirii Prislop.  
 
După ce am trecut de Prejmer, ne aşteptau drumurile întortochiate şi trebuia găsit drumul care să ducă înspre Sibiu iar cel de la volan, cu multă măiestrie, colaborând şi cu prietena din dreapta, parcă ar fi fost de acolo. Volanul ascultându-l ncondiţionat şi, iată-ne trecând pe lângă indicatorul pe care scria: Braşov – Sibiu 154 Km. Tot mergând, tot mergând şi privind pe lângă geamul autoturismului dar, şi înspre bord, observăm că razele soarelui ne-au adus la minus 6 grade pe străzile Ghimbavului, ale oraşului Codlea, mergem şi tot mergem prin păduri, pe câmpii şi dealuri pe unde se putea privi lăcaşurile oilor, a oierilor şi chiar oi păscând, semn că pe aici oeritu-i la înălţime.  
 
Trecem admirând în viteza maşinii Muzeul Satului din Vlădeni, apoi, câmpii dealuri iar prin păduri, o clădire reprezentativă numită ,,Miere de albine”, direct de la producător. În glasul motorului liniştit, ascultăm muzică pur românească, prezentată de radio ,,Zum”, lăsând în urmă indicatoarele: Băile Perşani, Hoghiz, Mândra, Făgăraş, Beclean. De aici până aproape de Viştea de jos, am putut admira câmpii care ar fi putut fi frumoase dacă n-ar fi fost umbrite de zone întinse de ciocani netăiaţi. Un fel de zone arabile nemuncite şi aşa, România tot frumoasă e, chiar de ne-am raporta la cei ce nu iubesc munca, asemeni radicalilor, urlătorilor, aburitorilor, behăitorilor, ei reprezintă o minoritate, cazuri izolate.  
 
După Ucea de jos şi pârâul Ucea, ne apropiem de intrarea în judeţul Sibiu. Pe aici, după Arpaşu de Jos, temperatura a mai crescut la minus 2,5 grade Celsius, iar până la Porumbacu, temperatura în creştere a adunat oile pe câmpurile cu păşuni că cele arabile aveau şi aici ciocani netăiaţi, semn că şi gospodarii de aici sunt pe altundeva. Facem un scurt popas la 14 kilometrii de Sibiu şi, mergem. Mergem şi trecem podul peste apa Cibinului îndreptăndu-ne în direcţia autostrăzii: Sibiu – Sebeş. Pe autostradă, altă viaţă, motorul parcă toarce mai fericit ca-n alte părţi. Bordul autoturismului ne indică minus 2 grade. Privim pe geamuri întinsele câmpii unde oile pasc iar pe un lac multe păsări...La 46 kilometrii de Sebeş trecem pe sub un tunel.şi ne apropiem de indicatorul care marchează intrarea în judeţul Alba. Mergem la drum întins cu viteză adegvată autostrăzii şi zărim Sebeş 18 km...11 km...Orăştie 20 km şi, ne îndreptăm înspre Mănăstirea Prislop.  
 
Cât de avantajos, siguranţă, timp redus, acestea sunt doar câteva avantaje a mersului cu autoturismul pe autostradă. Deja am văzut indicatorul cu Oraşul Călan, fără să ne oprim am continuat drumul până când un indicator ne-a arătat 13 kilometrii până la Haţeg, iar înspre N-V, ne mai despărţea puţin până la Mănăstirea Prislop. După câteva bâjbâieli am ajuns. La Mănăstire, ca la Mănăstire. Ne-am închinat, am aprins lumânări, ne-am rugat, am vizitat magazinul de suveniruri şi, am plecat iarăşi la drum.  
 
De data aceasta un drum prin noapte înspre Alba Iulia şi de aici la 25 kilometrii unde ne-am cazat. Cu tehnica de azi, privind orientarea şi cu şoferul dibaci, am ajuns.  
 
Această călătorie a marcat prima zi din Drumul Centenarului.  
 
A doua zi, ziua cea Mare. Ziua Centenarului. Am aflat că Manifestarea de la Alba Iulia are loc după orele 15:00.  
 
Noi, de aici de la 25 kilometrii de Alba, am ajuns cu vreo 2 ore mai devreme, după ce autoturismul a fost parcat la Kaufland. Pe jos, nu ne-a fost greu să ajungem până la Cetate. Până aproape de orele 15:00 ne-am dus şi ne-am întors pe mai multe din cele 7 porţi ale Cetăţii. Aici, lume, vorba mai vechilor cronicari, câtă frunză şi iarbă.  
 
Fără să exagerăm, până la venerabila vârstă, nu am întâlnit atât de multă populaţie. Populaţie, precum noi, venită din multe mărginimi, multe colţuri ale României, veniţi cu gânduri curate, cu dragoste şi iubire de ţară.  
 
Cârcotaşii, neiubitorii de ţară, erau în minoritate şi-i puteai cunoaşte de la distanţă, ocolindu-i puteai să savurezi frumosul, frumosul acestei uriaşe zi. Un semn bun chiar în ciuda urii pe care ne-au generat-o, fie cel mai mare din capul de sus, fie susţinătorii acestuia, fie cei care...,,Taie frunză la câini”, pentru un ceai şi alte produse, se vând, chipurile, ei sunt boboru! Dar, şi marii trădători, interni, externi ce răspund unor interese negre..  
 
A treia zi, înainte de a porni pe drumul de întoarcere, am mai vizitat, încă odată Cetatea, Catedrala, magazinele cu suveniruri, târgurile cu produse vechi ori mai de acualitate şi-apoi, călăuziţi de razele soarelui am pornit-o în goana autoturismului înspre Sebeş, Sibiu, Braşov, Buzău.  
 
Comportamentul populaţiei venită la Alba Iulia a fost fără cusur. Majoritatea iubitoare de românism şi România, în ciuda zvonisticii, că vor veni, că vor face, că vor drege...  
 
Nu, populaţia a venit a urat, a aplaudat, s-a bucurat, a vizitat şi, a plecat. Unii, încărcaţi cu amintiri, alţii plini de bucurii, alţii liniştiţi că, în sfârşit, acest Stat, această Ţară, a depăşit 100 de ani.  
 
Dumitru K Negoiţă (LSR)  
 
Referinţă Bibliografică:
De la Buzău la Alba Iulia / Dumitru K Negoiţă : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2901, Anul VIII, 10 decembrie 2018.

Drepturi de Autor: Copyright © 2018 Dumitru K Negoiţă : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Dumitru K Negoiţă
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!