CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Manuscris > Lucrari >  

Buzău și, casa din Ursoaia (i)
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Motto: La Buzău am învățat să nu uit de unde am plecat.  
 
De 42 de ani în Buzău  
 
Am trăit lacrima, ne spune Ursoianu, care des se prelingea pe obrajii părinților. Fie trăite de bunicii părinților prevestind destul de des pățaniile. Fie trăite de bunicii părinților și a străbunicilor mei prin pierderea în timpul Primului Război Mondial a 3 fii. Unul dintre aceștia fiind tata tatălui meu. La rândul său, orfanul de tata a fost și el mobilizat în cel de al Doilea Război Mondial în anul1939, a plecat la mobilizare lăsând acasă un copil de 1 lună, în grija mamei. Ce să mai spun-lacrimi și muncă, muncă și lacrimi.  
 
Uneori se întâmplă ca dușurile reci să ne facă mai vioi. Să nu aștepți întotdeaună, să ți se facă, să ți se dea. E bine să ne luăm viața în piept și să devenim conștienți că totul depinde de individ. Dacă dorești să devi mai liniștit, cu speranțe înspre bucurii și împliniri. Desigur, să devi om cu principii sănătoase e nevoie de-o muncă dublă.  
 
- Dar cu o muncă dublă, poți scăpa de lacrimi?  
 
Depinde de ce înseamnă o a doua muncă. Viziunea privind concepția despre lume, despre viață, anii tinereții m-au îndemnat înspre completarea studiilor odată cu serviciul, dar , și în paralel cu Școala de  
 
Arbitrii-fotbal. După terminarea Școlii de arbitrii am devenit apt să conduc meciuri pe gazonul verde, gazonul dreptunghiular întâlnit prin mai multe zone de prin județ.  
 
Așa am putut scăpa de lacrimă, muncind dublu și diversificat.  
 
În și după aceaste activități diversificate, viața te încarcă de experiențe de mai multe genuri, utile unor principii și, depinde cum faci selecția și înspre ce drum apuci în momentul când ajungi într-o intersecție.  
 
Nu știu alții pe ce drumuri ar porni că eu, am pornit-o pe un drum lung, pe un fel de potecă, pășind cu o geantă încărcată cu speranță, entuziasm, curaj și dorința de a fi pozitiv.  
 
- Și ce s-a reușit?  
 
Desigur, un important fapt, s-a reușit să – usuc o lacrimă! S-a reușit să construiesc – Poarta amintirilor și multe altele care au devenit destul de cunoscute.  
 
Și când te gândești că toate acestea s-au întâmplat în Orașul de domiciliu Buzău.  
 
Las-o, că-i de la tata  
 
Două erau motivele principale în anul 1968, influențați aprig de Ursoianu, să se mute undeva de pe ulița cu noroaie unde peste 30 de familii se alimentau cu apă de la Fântâna lui Cojocaru, undeva mai jos la șoseaua pietruită și fântâna de pe izlaz, mai aproape... Vara, se adunau la rând la fântână ca la moară.  
 
Al doilea motiv, construcția casei însemna și o condiție - naveta la Buzău pe care urrma s-o facă Ursoianu. A fost destul de greu să-l convingă pe tatăl său, fostul medaliat de război, viitorul constructor, să plece din pământul său pe pământul soției sale. Nu de puține ori repeta:  
 
- La tinerețe m-am însurat iar acum, la bătrânețe să mă mărit?  
 
Ca răspuns la acest detaliu au contat mult cuvintele Ursoianului, contraatacând cu:  
 
- Ceea ce spui, era valabil în Orânduirea trecută, acum cu Ceapeurile s-a stricat orânduiala.  
 
Cred că aceste cuvinte repetabile, nu influența mamei sale, l-au convins pe fostul medaliat, lucrător forestier, dulgher, cioplitor traverse CFR,, tâmplar, să se apuce de treabă.  
 
Mai întâi a cumpărat câțiva metrii cubi de lemne de construcții și-n timpul când venea de la pădure, unde lucra, a început construcția doar cu Ursoianu, ca salahor. Era în vacanța mare când, nu tu scăldat, nu tu fotbal, nu tu filme la caravană, nu tu întâlnire cu băeții...  
 
Prin vara anului 1969 deja construise și ușile când, alături de cele construite adaugă și o ușă veche.  
 
- Aceasta, ce-i cu ea?  
 
- Las-o, zice Constructorul răstit, că-i de la tata?  
 
Ursoianul a tăcut, înțelegând că fostul medaliat în cel de al Doilea Război Mondial poartă amintire tatălui, a celui care a luptat în Primul Război Mondial și nu s-a putut bucura măcar de Unirea cea Mare de la 1 decembrie 1918...Gloanțele, blestematele…  
 
Referinţă Bibliografică:
Buzău și, casa din Ursoaia (i) / Dumitru K Negoiţă : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2845, Anul VIII, 15 octombrie 2018.

Drepturi de Autor: Copyright © 2018 Dumitru K Negoiţă : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Dumitru K Negoiţă
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!