CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Impact > Analize >  

Să suferi fără să pierzi nădejdea. Ortodox american, misionar în Rusia
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
În 14 octombrie 2014,prin intermediul lui Elena, am primit volumul „Convorbiri pe pământ rusesc” autor Schiarhimandritul Ioachim Parr, alături de o notă interioară: 
  
- Cu dragoste dăruită! Să vă fie de folos! Emil, Mariana şi Adriana. 
  
1 septembrie 2016 
  
„Maica Domnului să vă ocrotească, cu sântul ei acoperământ” 
  
Am înţeles. Dr. Adriana Miu, medic în Roşiorii de Vede, autor a două volume şi sora geamănă a domniei sale alături de soţ, din Buzău. 
  
Ca de obicei am deschis cartea întâmplător şi, la pagina 222 am descoperit: - „Nu îmi place viaţa strictă, dar dacă mă apropie de Dumnezeu, o voi duce”. Ori, undeva mai sus „ – De ce? Când cineva piere în păcat, ne alăturăm păcatului şi nu-l ajutăm să se ridice. Să sporim dragostea”. Au fost cuvinte care m-au determinat să înţeleg că este o carte plină de înţelepciune. Nu am zăbovit, mi-am luat un caiet şi, am trecut la studiu. 
  
Mai întâi, volumul ne prezintă autorul Schiarhimandritul Ioachim Par,născut în 1936 în SUA „într-o familie catolică din Marea Britanie”. Fost călugăr, a predat în şcolile catolice din SUA şi Brazilia. Misionar la şcolile din Calcutta. În anul 1970 convertit în ortodoxie, a trăit 8 ani la Schitul Sf. Ilie din Muntele Athos. Întors la New York, a întemeiat mănăstirea „Maria Egipteanca”, primit în componenţa „parohiilor Patriarhale din SUA” (Patriarhatul Moscovei)…. 
  
Vorbeam de studiu, fără să spun că e o carte care nu trebuie doar citită fără a fi şi studiată. 
  
Aşadar, în cele ce urmează, voi relata şi câteva extrase din acest „Alfabet duhovnicesc din vieţile sfinţilor”: 
  
*Credinţa este precum un vin scump. Ne trebuie un vas pentru a-l păstra. *Avem nevoie de realitatea ortodoxă. Nu de realitatea secularistă, care atacă tot în ceea ce credem. *Sfinţenia nu depinde de obştea unei mănăstiri. Ci obştea depinde de sfinţenie. *Smerenia se naşte din dragoste. Nu să folosim autoritatea faţă de cineva. *Ascultarea este mormântul voii noastre. Mormântul din care înfloreşte smerenia. 
  
Cartea este încărcată de pilde, de fapte, de corecturi în viaţa monahală unde monahismul este definit precum o lucrare săvârşită de mireni. Totul se îndreaptă înspre sfinţenie, dragoste, iubire…Cu precizarea că iubirea nu înseamnă sentimentalism ci credinţă. Într-una din convorbirile misionare ne spune: - Dacă deja suntem în iad, să nu-l mai aducem în lume. Să încercăm să stingem flacăra iadului cu apa dragostei. Atunci când cădem să nu ne lăsăm, să începem iarăşi lupta. 
  
Autorul, schiarhimandritul Ioachim Parr, în astfel de luptă, ne doreşte „rugăciuni cu spor, nu, somn uşor”. Cu alte cuvinte, să ne hrănim întâi sufletul şi, apoi trupul. Noi, ne spune autorul, ne putem otrăvi sufletul unul altuia ori putem învăţa să ne iubim. Astfel, ne arată că iubirea de sine nu este iubire, iar Marii Duhovnici ar trebui să invite la ascultare, nu să impună ascultarea. 
  
Ca laic, citind această minunată carte, am descoperit din spusele autorului, că fiind egoişti, ne este foarte greu să iubim şi, ce trebuie să facem? O singură soluţie ne poate fi la îndemână. Să fim nepătimaşi precum Hristos. Dacă dorim să ne rugăm, fără a iubi, iubirea nefiind sentimentalism, ci credinţă, o facem degeaba. De ce? Pentru că Duhul Sfânt nu poate intra într-o inimă necurată. Asemenea pocăinţa care-i o formă de schimbare radicală a omului „să mori pentru tine şi, să trăieşti pentru Dumnezeu”, mergând pe calea mântuirii. Aceasta-i crucea. 
  
Aşadar, nimic mai adevărat pe lume decât ce ne spune autorul. Dacă cineva s-a hotărât să meargă după un „mărgăritar scump” să nu abandoneze rândul. 
  
Dumitru K Negoiţă (LSR) 
  
Referinţă Bibliografică:
Să suferi fără să pierzi nădejdea. Ortodox american, misionar în Rusia / Dumitru K Negoiţă : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2117, Anul VI, 17 octombrie 2016.

Drepturi de Autor: Copyright © 2016 Dumitru K Negoiţă : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Dumitru K Negoiţă
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!