CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Literatura > Comentarii >  

Carte de ... unire!
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Distinşi scriitori, cititori, oameni de bine, dacă argumentele care vor izvorâ din titlul volumului “Trepte”ale autorului Teo Cabel, unii, o să vă întrebaţi. 
  
- De unde acest curaj? 
  
Pentru liniştea dumneavoastră, scuzat fiind de cei care ştiu că bunicul a luptat pentru neam, ţară şi lege în Primul Război Mondial şi, a mai venit acasă doar numele pe-o cruce. Tata a fost medaliat în celălalt război, iar eu, am alergat şi alerg după adevăr sănătos- nu adevăr cu capul spart. 
  
Cred că nu pot exista în lumea aceasta fapte mai înălţătoare decât creaţia şi unirea. 
  
Când am început să citesc volumul „Trepte”, nu frunzărindu-l, am luat-o filă cu filă şi, după ghidajul de început, un aer rece mă apăsa citind nominalizările, care nu aparţineau autorului, nici măcar- şi alţii nu apărea. Trebuie să vă spun că, în mare parte, în arealul buzoian, printre literaţi, mă regăsesc la-şi alţii. Este ca la Biblioteca Judeţeană Buzău când la „Primăvara poeţilor” se limitează la: Membrii USR şi, Nemembrii USR. Fără să se dorească să se ştie că LIGA Scriitorilor Români este o organizaţie profesională. Subliniez: Profeesională. Iar filiala Vrancea a LSR, a reuşit anul acesta o antologie „Setea de cer”, fără să greşesc, fabuloasă. 
  
Revenind la volumul „Trepte”, merg mai departe, precum autorul şi descopăr titluri: „Recunoştinţă pentru modelare spirituală, Troian pentru cetatea literară...Duhovnicul a venit la umbra singurătăţii...Dor de Eminescu...Muzele n-au astâmpăr...Literatura are motoarele pornite şi iarna...Premieri şi...Extracţii fără anestezie...” 
  
Citesc. Citesc şi nu mă opresc nici când sună telefonul? 
  
Insistă. – Ce ai descoperit? 
  
- Am descoperit un scriitor din generaţia tânără care uneşte. 
  
Un fel de unire care au mai încercat-o şi alţi, în forme diferite, precum „Din adâncuri şi prezent”, editura Teocora 2012, „Bucurii autocreate, ed. Amurg Sentimental 2014...Poate că acest volum va avea o mai mare izbândă că Buzăul aflat la interfeerenţa Ardealului cu Moldova are multe talente. Şi, vorba scriitorului Marin Ifrim „Fiecare trebuie să aibă un loc sub soare”. 
  
Îmi amintesc de săteanul meu, Ion Caraion. Nea Stelică, după drama cu închisoarea, chiar era un mare poet. Dar, nu s-a mulţumit şi-n anul 1972 publică volumul de proză „Duelul cu crini”, volum de peste 570 de pagini, în care nominalizează o pleiadă numeroasă de scriitori. Fără să se oprească, în anul 1980, tot la editura „Cartea românească” tipăreşte volumul „Jurnal”în care a nominalizat şi o altă pleiadă de scriitori, mulţi necuprinşi în „Duelul cu crini”. Apoi, abia de atunci s-a considerat scriitor. Un alt exemplu, poetul Ion Machidon a scris volumul de publicistică „Libertatea gândului de a scrie”, ed. Amurg Sentimental 2015, care cuprinde peste 686 de pagini 
  
Revenind, cred că unificatorul Teo Cabel a învăţat lecţia de prietenie cu moralitatea. Altfel spus, la o manifestaţie, unde să zicem sunt 20 de autori de cărţi, poţi să nominalizezi 7 autori şi până la 20 să spui –şi alţii, fără să ai o strângere de inimă? Presupun că Teo Cabel cu această lecţie învăţată, reprezintă un real motiv de-a se afla deasupra multora. Mai ales pentru aceea care, din bună ştiinţă, nici alţii nu spun. Aceştia se consideră doar ei cuei, iar restul – Ducă-se pe pustii! 
  
Nu cred şi nici nu aş dori să cred vreodată că normalitatea înseamnă să faci – Doar ce zice, nu şi ce face popa! Cred cu tărie că valoarea, inclusiv a unui literat, înseamnă suma factorilor care purced la această clasă. 
  
Teo Cabel este şi un hotărât, a spus că „Merg mi departe” şi, iată! Prin volumul „Trepte”, nu numai că merge mai departe, glasul, prin faptele sale spune: 
  
- Face-ţi loc! Face-ţi loc! 
  
Altfel spus, face-ţi loc şi fiţi liniştiţi că şi literatura buzoiană, cândva, o să fie ca-n folclor, pe mâini bune! 
  
Dumitru K Negoiţă (LSR) 
  
Referinţă Bibliografică:
Carte de ... unire! / Dumitru K Negoiţă : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2101, Anul VI, 01 octombrie 2016.

Drepturi de Autor: Copyright © 2016 Dumitru K Negoiţă : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Dumitru K Negoiţă
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!