CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593Acasa > Impact > Istorie >  

Un mărunt colecţionar despre un Mare umorist
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Voi deveni nostalgic ? De ce nu, de vreme ce citesc în’’Flamura Prahovei’’ din septembrie 1965,unde se anunţă că-n librării a apărut volumul de nuvele’’Sufereau împreună’’, de atunci se spunea că lumea lui Ion Băieşu este, o lume pigmentată cu’’umor sănătos şi dens’’. Într-una din nuvelele sale’’Maiorul şi moartea’’, personajul principal Tache(fostul asistent universitar)îndrăgostit de noua sa muncă, de ofiţer de securitate, este un personaj ce imprimă un ritm alert dar şi precipitat, într-un final, ce-i aduce scriitorului mari calităţi, preconizându-i, încă de pe atunci, un drum spre ecranizare. Şi-o carieră literară de succes. 
  
Plin de umor, într-un almanah „România Literară’’, cu titlul „La pescuit’’, Ion Băeşu povesteşte 
  
că-ntr-o vară la mare pe ‚ „Digul de la Olimp’’ s-a dus să pescuiască. După ce prinde câţiva guvizi şi mai puţin stavrizi, un coleg gras, căruia nu-i dă nici măcar iniţialele, văzându-l, îl întreabă ce fel de ace să-şi pună la sculele sale de’’ultim răgnet’’, cu lansetă Japoneză. A doua zi, după ce-i pune Grasului 2 ace, îi propune să arunce departe, unde-i posibil să prindă Calcani. Aşa face dar după o vreme devine neliniştit iar Băieşu îi spune că o să prindă.’’ 
  
– Ce crezi, prind Calcan ? 
  
- Nu se ştie dar ceva vei prinde. 
  
Chiar atunci lanseta i-a dat un semnal, iar Grasul întreabă : 
  
- Ce fac ? 
  
- Trage, îi zice Băieşu. 
  
- Păi! Trag dar nu mişcă? 
  
- Sări. 
  
Grasul se aruncă-n apă. Pentru că nu ştia bine să înoate, spune: - Nu pot să ajung până acolo. 
  
- Renunţă, zice Băieşu. 
  
- Nu mai pot. Salvează-mă. Cheamă Salvamarul. 
  
- Păi, unica barcă-i la 2 – 300 metrii de aici. 
  
- Vino lângă mine. 
  
- Ce rost are să murim amândoi. Dacă rămân în viaţă, îţi ajut soţia, copii, o să mă mai ocup şi de reeditarea operelor tale, într-un volum şi jumătate 
  
- Păi! Ce am scris eu, încap în 7-8 volume. 
  
- Poate! Dar eu le sortez. 
  
- Hai, vin-o! Hai, că nu mai rezist. 
  
- Atunci spune, ce ai de transmis posterităţii ? 
  
- Spune-i editorului că schiţa’’adio şi n-am cuvinte’’, nu-i luată după’’MarkTawain’’ 
  
Între timp Băieşu, cuprins de remuşcări îi spune să se agaţe de firul lansetei, după care, îl trage la mal şi, operaţia îi reuşeşte. Sosit la mal, din când în când Grasul îi zice : 
  
- Tu mai ai şi idei bune. 
  
... Pasionat şi de fotbal, după Mexic 1970, apare în „Scânteia Tineretului’’, cu un serial numit „Aventurile zeiţei de aur’’.Într-unul din seriale (nr.16) vorbeşte de „Fotbalul ca pericol public’’, scriind şi despre catastrofa din Peru, când peste 300 de oameni sunt sufocaţi de gaze lacrimogene ori călcaţi în picioare. 
  
Dar marele umorist, făcea furori mai ales în rândul tinerilor. Era prin anii 1970 când sâmbătă de sâmbătă, se aştepta cu mare nerăbdare, unul dintre aceştia fiind şi semnatarul acestor rânduri, rubrica din’’Scânteia Tineretului’’, numită’’De la Om la Om’’.Într-un ziar din, sâmbăta curierului, la rubrica amintită,un tânăr din Floreşti de Ilfov, R. Cumătru, îl roagă pe umorist să-i publice unul din cântecele sale de folclor. După ce-i publică ‚ „Mierliţa’’, 
  
„Ce ai tu mierliţo dragă ? 
  
Cuculeţ dac-oi muri 
  
Şi-or rămâne puii mei 
  
Să îngrijeşti bine de ei 
  
Să înveţe să ciripească 
  
Aripioare să le crească’’ 
  
Iată! Observaţiile umoristului: 
  
Lăsând de-o parte familiarismul exagerat dintre păsări, îi spune tânărului că, Mierla nu poate ciripi, decât dacă ajunge vrabie. Şi-ntr-un alt rând, Cucul fiind un leneş, Mierla a greşit, lăsând puii în seama lui. Şi-n al treilea rând, Cucul e şi cam excroc, fiind autorul mai multor abandonuri. 
  
Referinţă Bibliografică:
Un mărunt colecţionar despre un Mare umorist / Dumitru K Negoiţă : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2073, Anul VI, 03 septembrie 2016.

Drepturi de Autor: Copyright © 2016 Dumitru K Negoiţă : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Dumitru K Negoiţă
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!