CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Orizont > Opinii >  

Căutăm ... învăţăm...
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Se încearcă – O altfel de şcoală? Vai, nu! Să nu creadă cineva că după alternativele manualelor şcolare, a apărut şi-o alternativă a şcolilor! Şcoala-i şcoală! Doar după şcoală, ori paralel cu ea s-o luăm şi cu altceva! Ca o formă de început, plimbându-ne gândurile alese înspre cum s-ar putea numi o altfel de şcoală? Să-i spunem: şcoală a creaţiei? Ori: şcoala preciziei gândirii? Păi! O astfel de şcoală cu precizie în gândire ca a ceasornicului ori precum a calculatoarelor a existat şi mai cred că există şi astăzi. Chiar aşa! Mai avem astăzi şcoală şi practică-n… precizie? Era odată “Precizia Săcele”; “Precizia Arad” şi alte …precizii! Ce se mai ştie despre ele? Cumva au avut soarta celor demolate? Mi-aduc aminte cum mai toate oraşele cu pretenţii aveau o zonă definită ca “Zonă industrială”. Aveam şi noi la Buzău o “zonă industrială” unde la orele de vârf încărca din zona gării, din “Micro IVX”, “Micro V”, “Micro III”, “Dorobanţi”, “Broşteni” şi altele, multe autobuze cu salariaţi. Dar, a venit această vreme a demolărilor, că, de! Trebuia să intrăm în Europa iar cârmacii noştrii alături de “Emanaţii” aşa zisei Revoluţii, care s-au gândit că numai demolându-ne multe şi de toate, ne primesc europenii - Sărmana, frumoasa şi bogata Românie! Câţi au supt-o şi-o mai sug, tot mai stă-n picioare! Din păcate, exeperienţa trecutului după anul 1989, ne-a arătat că am figurat şi, dee Domnul, să nu mai figurăm doar ca o piaţă unde mulţi să-şi poată descărca chiar şi gunoaiele. Dar cum se consolează românul – Asta e! Hai să vorbim de şcoală. Dacă am dărâmat multe, hai să şi mai construim. Dar, nu vă grăbiţi, ascultaţi-mă! M-am gândit la a construi - Şcoala gândului frumos! Ce-ar fi ca partidele politice să aibă o şcoală a – Gândului frumos? Ar mai fi oare, aburitori, invazii de căpuşe, câini ucigaşi pe străzi… aşa zişii iubitori de animale, doar de câini că privind un animal care dă lapte, ne hrăneşte ce ne hrăneşte şi-l ducem la abator fără ca, aşa zişii, iubitorii de animale să verse o lacrimă! 
  
Să mergem mai departe! Hai să încercăm să înfiinţăm - Şcoala înfrumuse(ţării) logicii. - Ce credeţi? Ne-ar fi de folos o logică umană încărcată de moralitate? Moralitate!!! - Ce amintire? Mi-aduc aminte cu ceva ani în urmă că, folosind această denumire prin câteva “zone literare” de pe internet, se întreceau unii care să arunce cu bolovani. 
  
Mai bine să înfiinţăm şcoala tăcerii în zumzetul înţelepciunii. Credeţi că nu ne-ar fi de mare folos? Înţelepciunea? S-ar întreba un anume segment din populaţie. Da! Înţelepciunea ne-ar putea ajuta. Dar, unde-i etalonul? 
  
Despre Înţelepciune, Confucius spunea că este “ o cunoaştere a măsurii propiei tale ştiinţe şi-a propiei tale neştiinţe”. Sau poate ceva înrudit precum ar fi : 
  
- Şcoala dragostei de adevăr! Utilă. Mai ales pentru a nu ni se mai împuţi peştele de la cap şi să ajungă până la noi… Duzina! 
  
O astfel de şcoală nu ne-ar strica, mai ales că ADEVĂRUL, cum spunea G. Ibrăileanu , “E aspiraţia profundă a sufletului, a inteligenţei şi a sentimentului nostru”. Dar, cine? Cine, poate avea curajul şi, unde-s cursanţii? Gata! Am găsit! Cum avem grabnică nevoie de redresare, “Şcoala talentelor”, ar fi cea mai utilă. Da! “Şcoala talentelor”. Ar fi foarte bună. Numai că ar genera şi un pericol. S-ar aduna unii cu minte rudimentară şi-ar deveni violenţi faţă de cei care ar frecventa această şcoală. Şi, ce-ar trebui să ştim? Că astfel de şcoli România a avut. Da! Şi chiar în Orânduirea fără libertate! Chiar atunci exista o mare şcoală. O mândrie Naţională. Un exemplu grăitor era “Şcoala talentelor în Gimnastică” de la Deva şi multe altele, de care sunt sigur că unii vă aduceţi aminte dragi cititori, chiar când parcurgeţi aceste rânduri. 
  
Dar, haideţi să înfiinţăm şi noi una că, auzind românii care s-au săturat urmărind tot felul de surogate pe la TV-uri, nu se vor lăsa nici ei mai prejos. E suficient ca multora să le dai o idée că imediat… Mergând mai departe, m-am gândit la cum ar arăta - Şcoala esenţei eticii. - Şcoala esenţelor? Pretenţioasă şcoală ar spune mulţi. Aceasta ar suna precum legenda: - Poftim! Aceasta-i cheia Raiului. Du-te şi deschide. Numai vezi, ai grijă! “Se potriveşte şi la Iad! “ Dacă am urca puţin ştacheta, A. Einstein spunea că întotdeauna în gândirea ştiinţifică există şi un element poetic. Ori folosindu-ne de expresia lui Bacon, să avem “O şcoală pentru Gloria lui Dumnezeu şi ameliorarea condiţiei umane”? 
  
Într-o perioadă de peste decenii, un prieten poet, a absolvit o şcoală numind-o “Şcoala de îngeri”. După care a muncit, reuşind să pună “Cerul pe gânduri “ şi, ţineţi-vă bine! După altă şi altă muncă, ce credeţi că a făcut? Scuzaţi-mă! Nu vă mai întreb că-i greu de anticipat. A “dansat cu fulgerul”. Mergând mai departe , alte şcoli de pe aici de prin jurul nostru de mare performanţă se pot numi - Şcoala “Gloriei locale”, Şcoala literaturii buzoiene contemporane, sau şcoala de – Dincoace de pod! Ori şcoala care acum vă vine-n gând stimaţi cititori! Dacă-i vorba de facere de carte, aceasta-i dătătoare de lumină. 
  
După asemenea performanţe, din păcate, a apărut şi - Şcoala crizei spirituale. Generată de lipsă de fonduri la facere de fapte utile. Apropo de utilitate. Era odată într-o vreme prin Orânduirea fără libertate, flori printre mărăcini, adunate şi-ntrebate: - Ce doreşti să ajungi? Un om util societăţii, venea răspunsul ca dintr-un tun! Din păcate astăzi, cuvântul un om util societăţii a ajuns un cuvânt “perimat” pentru mulţi care nu fac altceva decât să “taie frunză la câini”. Dar mai bine, la ce ne-am propus noi, pentru a nu fi răstălmăciţi, hai să-i zicem şcoala – DĂ O ŞANSĂ … CĂRŢII!. 
  
- Cum? Ce-i cartea? Aşa cum spunea W. H.Anden- cartea este o oglindă. Când se uită în ea un măgar, nu se poate vedea un Apostol! Aşa că, haide-ţi fraţilor, hai să dăm o şansă…cărţii! 
  
Continuând vorbirea despre - Dă o şansă…cărţii! Grăind ademenitor Nu despre bestii ori idei animalice (C.D. Gherea) Doar despre oameni mergând pe potecile lor sinuoase cu gândurile spre bunurile lumeşti. Ori cum spunea O. Goga înspre amintirile ce rătăcesc în gol când bat la fereastră. Chiar, dacă visele mor noi zâmbim, privim departe! 
  
Referinţă Bibliografică:
Căutăm ... învăţăm... / Dumitru K Negoiţă : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2009, Anul VI, 01 iulie 2016.

Drepturi de Autor: Copyright © 2016 Dumitru K Negoiţă : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Dumitru K Negoiţă
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!