CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Literatura > Comentarii >  

Creatorul din Bucureşti şi Băneasa - 65 de ani
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Ziua în care l-am cunoscut pe Creatorul din Bucureşti şi Băneasa, rămâne o zi cu semnificaţii majore, în sensul că, cine nu ştie ce se serbează pe 15 ianuarie? Aşadar, într-o zi cu soare a lui 15 ianuarie 2014, ne-am întâlnit lângă mormântul Marelui Mihai Eminescu, la Cimitirul Bellu. 
  
Domnia sa, Creatorul din Bucureşti şi Băneasa, poetul, editorul, jurnalistul, maestrul Ion Machidon, cu „Clipe de bucurie”, proaspete, aburind în urma tiparului, Eu, arzând de nerăbdarea de-a intra în posesia antologiei „Clipe de bucurie”. 
  
De atunci: 
  
În clipe de bucurie ne întâlnim la manifestările literare 
  
în clipe de bucurie ne ascultăm la telefon. 
  
în clipe de bucurie ne luăm la revedere 
  
în clipe de bucurie ne citim 
  
în clipe de bucurie ascultăm 
  
în clipe de bucurie aplaudăm. 
  
La precedenta întâlnire-spectacol, de la Muzeul George Bacovia, din cadrul Cenaclului „Amurg Sentimental”, coordonată de maestrul Ion Machidon, unde s-a respirat muzică aleasă, expoziţie aleasă de pictură şi literatură tot de această ţinută, am primit volumul „Scriitori pe care i-am cunoscut”. O carte pe care am citit-o în tren, de la Bucureşti la Buzău. O carte care cântă şi încântă ca o privighetoare cu trilurile ei, într-o veselie. O carte uriaşă, o carte care dăruieşte şi înalţă. O carte a celui care a învăţat toate lecţiile privind aprecierea. Numai învăţând a aprecia vom putea fi, la rândul nostru apreciaţi. 
  
Iată cum o defineşte maestru Ion Machidon: “O carte pentru sufletul meu”. Scriitorii pe care i-am cunoscut sunt “comori vii, care au contribuit într-un fel sau altul la prospeţimea limbii literare române, prin creaţiile lor şi fiecare a avut partea sa de contribuţie la afirmarea mea în, lumea literară. Tuturor le aduc prinosul meu de recunoştinţă…”. Maestrul, ne mai precizează că drumul domniei sale în literatură, se datorează celor trei mari scriitori: Ovidiu Genaru, George Bălăiţă şi Octavian Voicu, cei care-n urmă cu 42 de ani, i-au deschis paginile revistei “ATENEU”. 
  
Volumul maestrului Ion Machidon “Scriitori pe care i-am cunoscut”, este structurat în 3 părţi: 
  
• Partea întâi cuprinde scriitori din perioada anilor 1974 – 1989. 
  
Numărul acestora, fiind destul de mare, am să încerc nominalizarea şi cuvintele maestrului în faţa fiecăruia: 
  
Sergiu Adam “Poetul care mi-a dat o mână de ajutor într-un moment greu din viaţa mea”. Constantin Atomii “Poetul miliţian”; Dan Anghelescu “Director de casă de cultură”; Gabriel Bacovia “Unicul moştenitor al scriitorilor Agatha şi George Bacovia”; Eugen Barbu “Scriitorul cu suflet de borangic şi condei de lună nouă”; Constanţa Buzea “Poeta cuvântului pe deplin liric”; Emil Căţan “Poetul preţuit pentru sfaturile sale în materie de poezie”; George Chirilă “Poetul care m-a vizitat la gazdă, în Volunari”; Andrei Ciurunga “Poetul care a girat pentru mine să intru în USR”; Ion Crânguleanu “Poetul căruia îi plăcea să se laude”; Dan David “Poetul premature plecat la stele”; Radu Călin Delaputna “Poet aviator”; Laurenţiu Fulga “Scriitorul care a refuzat politicos să-mi de-a o foaie de drum”; Ovidiu Genaru “Poetul care mi-a purtat noroc”; Valeriu Gorunescu “Scriitorul dăruit literaturii întru condeiul său cu peniţă de aur”; Grigore Hagiu “Poetul care m-a încurajat să devin luceferist”; Ion Gheorghe “Poetul ziditor de limbă română din cuvinte alese”; Viniciu Gafiţa “Scriitorul care m-a persiflat”; Nicolae Georgescu “Criticul literar cu abilităţi special pentru creaţia lui Mihai Eminescu”; Ion Horea “Poetul care n-a acceptat vulgaritatea în poezia sa”: Cezar Ivănescu “Poetul care a miruit pe mulţi scriitori care, ulterior, au devenit membrii USR”; Ion Iuga “Poetul care m-a primit cu prietenie în biroul lui de la Cinematograful Capitol din Bucureşti”; Ana Lungu “O poetă romantic deosebită”; Elena Matasă “Scriitoarea căreia doream să-I iau un interviu”; Petru Marinescu “Poetul împlinirii visului meu”; Florin Mugur “Rezervat în opiniile sale critice”; Dragomir Magdin “Gazetarul tobă de carte”; Mihai Nicolae “Poet de stripe bacoviană”; Viorica Nania “Cronicarul de la revista Săptămâna condusă de Eugen Barbu”; George Pituţ “Poetul care-I iubea pe poeţi”; Sorin Preda “Scriitor cu obârşii în Moromeţii”; Ion Predoşanu “Ziaristul de la Comerţul Socialist”; Ion Văduva Poenaru “Scriitorul care m-a preţuit fără să-mi fi spus vreodată”; Ioanid Romanescu “Poetul care m-a fascinate cu metafora versurilor sale”; Al. Raicu “Scriitorul de la România literară”; Octav Sargeţiu “Poetul basarabean cu şarmul său de mare recitator din lirica sa”; Gheorghe Sacmari “Un modest preşedinte de cenaclu”; Corneliu Sturzu “Un scriitor de care trebuie să ne aducem aminte”; Nichita Stănescu “Poetul pe care l-am vizitat o singură dată la domiciliul său din Piaţa Amzei”; Mariana Sărăţeanu “O poetă uitată pe nedrept”; Mircea Sântimbreanu “Scriitorul care nu m-a uitat”; Ion C. Ştefan “Poetul simpatizat de scriitorul Valeriu Gorunescu”; Corneliu Vadim Tudor “Poetul care mi-a prilejuit intrarea la Săptămânalui Eugen Barbu”; Laurenţiu Ulici “Criticul celmai popular înainte de 1989”; Octavian Voicu “Mentorul meu”; Lucian Valea “Scriitorul care m-a premiat”; Zamfir Vasiliu “Un poet uitat la marginea timpului”. 
  
• Partea a II a. Scriitori din perioada postdecembristă 
  
Ioan V. Maftei-Buhăieşti “Scriitorul care nu m-a dezamăgit; Daniel Pralea-Blaga “Poetul musician şi oglinda sa magică de cer cu ţurţuri de bemoli pe margini”; Ilie Barbu “Poetul patosului fibrei pământului strămoşesc”; Ion Mazilu Crângaşu “Poetul care înlesnea prietenii literare”; Eugen Cojocaru “Scriitorul capricios pe care nu puteai ţine mânie”; Octavia Crăciun “Muzicianul eseist”; Maria Dobrin “Romanciera propriei construcţii sufleteşti”; Ileana Ghelase “Doctor în chimie, dar şi poet”; Mihai Valentin Gheorghiu “Un răsfăţat al rondelului”; Paula Isac “Scriitoarea cu har aparte”; Nicolae Ionescu “Scriitorul lacrimilor ochilor fără lumină”; Toma Istrati “Un poet patriot de toată cinstea pentru Neam şi Ţară”; Mihai Istudor “Poetul-profesor de istorie”; Gheorghe Iordache “Poetul săvârşit din această lume fără săaibă vreun volum publicat”; Liviu Lup “Un poet din Colentina veacului trecut”; Cleopatra Luca “Scriitoarea frumosului uman ca ideal artistic în care se intervede un destin literar luminos”; Roxana Munteanu “Poeta visului scăldat în roua dimineţii”; George Militaru “Poetul zbuciumat până la ultima lacrimă”; Dumitru K Negoiţă “Scriitorul vorbelor bune”; Ştefan Neagu “Scriitorul din Potlogii-Dâmboviţei”; Grigore Olaru “Vechi cenaclist şi mare iubitor de folclor şi tradiţii româneşti”; Vasile Oneaţă “Poetul fermier”; Iulia Toma-Pârvu “Scriitoarea care suferă pentru amânarea Întregirii Neamului Românesc”; Dunia Pălăngeanu “Poeta scrisorilor provincial cu miros de plămadă de pâine de pe pământuri vlăscene”; Mariana Popa “Scriitoarea de neuitat a Braşovului”; Viorica Popescu “Scriitoarea ce scrie cu miere de lună albă de pe nouă coline de pace şi armonie stelară”; Mircea Pătraşcu “Poetul naiului de ape dulci de pepene cu dâmburi pe obraji”; Dana Staicu “Poeta zărilor de funigeişi legănări de trestii galbene”; Constantin Sergentu “Poetul dificil, dar fără ranchiună”; Mircea Tutilă “Poetul la care vorba este vorbă iar florile de salcâm, poezii cu sevă neaoş românească”; Ana Luiza Toma “Poeta tristeţelor ascunse”; Florin Anghel Vedeanu “Cenaclistul de mai încoace”; 
  
• Partea a III a. Alţi oameni, alte pasiuni 
  
Celia Albulescu “O animatoare de cultură de excepţie”; Fănică Bărăscu “Consilierul din comuna Băneasa-Giurgiu”; Gabriela Dancu “Directoare de centru cultural”; Liliana Grigorescu “Bibliotecarul potrivit la locul potrivit”; Ecaterina Mihai “Pictoriţa naturii în continuă mişcare”; Ion Viorel Rotaru “Un primar care a învins întunericul”. 
  
Cartea se încheie cu date biografice ale poetului, prozatorului, dramaturgului, cronicarului literar, publicistului şi editorului Ion Machidon. 
  
După întreaga recenzie, o ploaie de bucurii mi-au şoptit: 
  
Oooo …Doamne, ce bucurii ne aduci 
  
ce bucurii ne dai în lumea noastră nu prea roz. 
  
O...Doamne, ne arăţi de fiecare dată că mai sunt oameni, oameni. 
  
Dacă-i dai “bună ziua”, o ia drept comoară 
  
şi-o aprinde şi pe ceaţă şi pe lună. 
  
Orice frimitură de bucurie 
  
o face să strălucească în toate inimile curate. 
  
Acesta-i … creatorul…Creatorul din Bucureşti şi de la Băneasa. 
  
Dumitru K Negoiţă (LSR) 
  
Referinţă Bibliografică:
Creatorul din Bucureşti şi Băneasa - 65 de ani / Dumitru K Negoiţă : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1976, Anul VI, 29 mai 2016.

Drepturi de Autor: Copyright © 2016 Dumitru K Negoiţă : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Dumitru K Negoiţă
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!