CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Impact > Relatare >  
Autor: Dragoș Ungureanu         Ediţia nr. 3309 din 22 ianuarie 2020        Toate Articolele Autorului

Dragoș UNGUREANU - 100 DE ANI DE LA MOARTEA POETULUI ION BUDAI-DELEANU (1760-1820)
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
„Cel mai mare poet român  
până la M. Eminescu”  
 
Se împlinesc 200 de ani de la moartea marelui poet Ion Budai-Deleanu. Scriitor al Școlii Ardelene, născut la 6 ianuarie 1760 în satul Cigmău, Hunedoara a fost fiu de preot. A urmat mai întâi Seminarul teologic greco-catolic din Blaj, mai apoi Facultatea de filosofie din Viena (1777-1779) după care își contiună drumul teologiei la Facultatea de Teologie Sf. Barbara din Viena (1780-1783) unde obține și diploma de Doctor în teologie (1787). Se reîntoarce ca profesor la Seminarul din Blaj unde după un conflict cu Episcopul greco-catolic Ioan Bob pleacă definitiv în orasul Lviv, astăzi Lamberg, din Ucraina. În 1815 este invitat ca profesor asociat la Iași de către Mitropolitul Veniamin Costache.  
 
Ion Budai-Deleanu cunoaște foarte bine limba latină, care l-a ajutat să învețe ușor limba italiană și franceză. La Viena a făcut un proiect pentru 10 volume de lexicon, care însă nu le-a finalizat niciodată. In 1788 la Lemberg își redactează cea mai mare parte din creația sa și își începe cea mai renumită operă literară Țiganiada (Tabăra țiganilor) pe care o termina în 1812. Este primul autor de epopee în limba română. Țiganiada tratează un subiect alegoric, cu tendințe satirice antifeudale și anticlericale. Numele personajelor sunt simbolice: „slobozan”, „romândor” sau autentice: Burda, Tandler, Bălăban, Goleman, Corcodel, Parpangel, Drăghici.  
 
Țiganiada este alcătuită din 12 capitole cu multe strofe: primul capitol are 113 de strofe, în capitolele II și III „Cântecele” povestește întâmplări din tabăra țiganilor în drum spre Spăteni, capitolul IV numit „Argument” conține 112 strofe. In capitolul V Ion Budai-Deleanu povestește cum țiganii își cer iertare de la așa presupusul dușman Vlad Țepeș (DRACULA). Dușman care împreună cu o ceată de munteni vroiau numai să pună la încercare fidelitatea țiganilor. Capitolul VI, vine din nou cu un „Argument” de 99 de strofe. Capitolul VII și VIII poetul le numește din nou „Cântece” unde descrie „hărțuielile” de noapte și atacul taberei turcești. Capitolele IX (cu 133 de strofe) și X ( 131 de strofe) „Argument”descrie clerul corupt și critica monarhiei tirane. In capitolul XI scriitorul descrie discuții despre abuzuri, tiranie și guvernare arătând că defapt forma ideală guvernamentală este demo-aritsto-monarhicească. Ultimul capitol al XII-lea se încheie cu 115 strofe.  
 
114.  
Și deacă-i hotărât din vecie  
Patria să cază fără vină,  
Aceași soartă ș-a noastră fie,  
Un mormânt ne-astupe și-o țărână!  
Vrăjmașului alta nu rămână  
Făr` pământul și slava română!  
 
115.  
Romândor fârșind, răpști mulțimea  
Ș-un zgomot din șireag în șireag  
Marsă crescând, iară călărimea  
Desfășurând îndată alb-verde steag:  
Du-ne strigând măcar în ce parte,  
Ori la Slobozie, sau la moarte!”  
(Ultimele două strofe)  
 
Acest volum a fost editat mai întâi în 1800 și 1812 de Jacque Byck, iar în 1825 de Gheorghe Cardaș la București.  
 
Ion Budai-Deleanu își apreciază singur această operă literară scriindu-i prietenului său Pereo că “...această operă nu este furată, nici împrumutată de la vreo altă limbă, ci este chiar izvoditură nouă și originală românească. Deci, bună sau rea cum este, aduce în limba aceasta un product nou. Soiul acestor feluri de alcătuiri se cheamă comicesc, adica de râs....Iară să fi alcătuit cineva ceva despre țigani, nu am citit nici într-o limbă”. (Scrisoare pentru Pereo 18.03.1812)  
 
Limbajul lui este apropriat de contemporanii săi cu care a fost și prieten: Gheorghe Șincai, Samuil Micu și Petru Maior. Dumitru Popovici afirmă despre Țiganiada că: “Poetul Deleanu agită ideile sociale și politice cele mai îndrăznețe ale epocii și expune într-un mod alegoric idealurile vieții sociale, recomandat de Renașterea ardeleană”.  
 
Un alt poem satiric este “Trei Viteji” care a rămas netermiant, unde Deleanu valorifică motive din DON QUIJOTE de Cervantes.  
 
La 24 august 1820 poetul Ion Budai-Deleanu se stinge din viață la Lviv în Ucraina.  
-----------------------------  
Dragoș UNGUREANU  
15 Ianuarie 2020  
Brașov  
 
Referinţă Bibliografică:
Dragoș UNGUREANU - 100 DE ANI DE LA MOARTEA POETULUI ION BUDAI-DELEANU (1760-1820) / Dragoș Ungureanu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 3309, Anul X, 22 ianuarie 2020.

Drepturi de Autor: Copyright © 2020 Dragoș Ungureanu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Dragoș Ungureanu
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!