CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593Acasa > Impact > Scrieri >  

În umbra sentimentului
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Viaţa noastră a devenit, toată, un sentiment. Un sentiment permanent, nu mocnit, ci acut, urît, perfid, umilitor, strivitor, otrăvitor, întins ca o caracatiţă în mădularele tale, depăşindu-le, cuprinzându-l pe cel de lîngă tine, din faţa ta, cu care vorbeşti şi care eşti convins că nu îţi va spune nimic, chiar dacă i-ai relata ceva din boala ta, chiar dacă l-ai întreba, mergînd mai departe, la familii întregi, la grupuri, la comunitate, la societatea întreagă, la poporul întreg. Acţiunile noastre au devenit un simplu decor în jurul lui – acţiuni automate, ţinînd de nişte necesităţi şi obligaţii care trebuie, oricum, să meargă mai departe. Navigare în pustiu, în deşert, numărare elementară de copii, de morţi, de zile, de săptămîni, de ani. Nimic coerent, stabil, substanţial, ca înainte – totul de faţadă, fără vigoare şi convingere, într-o lume dezagregată, dezechilibrată, cupidă, lovită, într-o scurgere continuă către pămînt şi cer a valorilor, într-o disipare inutilă, distrugătoare în conflicte, în sălbăticie, în primitivism, în jaf şi lovitură, în fărădelege liberă.  
  
Cînd ţara, casa ta, nu mai e ţară, ci o paragină distrusă, vîndută, jefuită din toate părţile, cotropită fără reacţie, umilită, pusă să tragă la corvoada marilor puteri şi interese, o biată colonie ce abia îşi mai păstrează numele intact, cînd nu mai ştii pe ce calci şi ce mai e al tău, cînd în semenii tăi nu vezi decît laşitate, frică, urît, disimulare, ascunziş, invidie, răzbunare, înşelare, potlogărie, mizerie, nimicnicie, cînd nu mai ştii de fapt în ce loc mai trăieşti, cînd îţi încui uşa cu două rînduri de zăvoare ca să fugi, să te izolezi de toate şi să te aperi, cînd te simţi ameninţat la orice pas, pîndit, înşelat, lovit în suflet, minte şi buzunare, cînd vezi că s-a prăbuşit tot ce era frumos, autentic, moral, valoros, formator, hrănitor, cînd nu mai ai păduri, animale, pămînt, bogăţii, cînd te ştii legat fedeleş şi neputincios, slugă veşnică, fără apărare, fără stat şi conducători patrioţi, apărători ai vetrei strămoşeşti, cînd nu mai auzi un cîntec şi o poezie neaoşă, ci numai lătrături şi zgomote străine, cînd eşti otrăvit zilnic cu alimente de larg consum, cînd se taie medicamentele canceroşilor, cînd un neam întreg nu e în stare să-şi răscumpere o operă de artă esenţială pentru cultura ei, cînd cuţitul este folosit în plin oraş, ca în suburbia vreunui port soios, pe post de palmă, cînd nu mai plînge nimeni pentru nimeni, cînd nu mai sare nimeni pentru nimeni, cînd este considerată ruşinoasă afirmarea credinţei în Dumnezeu, în sfinţi şi în patriotism – atunci, într-adevăr, realizezi că el a pus stăpînire pe viaţă şi că oamenii, de fapt, au devenit nişte biete umbre mergătoare ale acestui sentiment urît, negru, apăsător, subjugant.  
  
Viaţa ca sentiment… A unuia ce reprezintă o eră.  
  
 
  
 
  
 
Referinţă Bibliografică:
În umbra sentimentului / Dragoș Niculescu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2777, Anul VIII, 08 august 2018.

Drepturi de Autor: Copyright © 2018 Dragoș Niculescu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Dragoș Niculescu
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!