CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Eveniment > Aparitii >  

O carte ca o zi însorită de primăvară- „Cristale de gând” Edit Pim 2015 (Gheorghe Clapa)
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
O carte ca o zi însorită de primăvară- „Cristale de gând” Edit Pim 2015 (Gheorghe Clapa)  
 
Vreau să precizez din start că sunt cititor pasionat dar și activ. Pentru mine orice carte pe care o deschid este permisiune din partea autorului de a pătrunde în univesul scriiturii sale, a mă îndestula din cuvintele pe care mi le oferă, dar și o ivitație de a-mi spune părerea despre cele scrise și a mulțumi pentru festinul la care m-a poftit și din care m-am înfruptat.  
Acesta este motivul pentru care îmi permit să scriu câteva rânduri, să-mi exprim bucuria de a fi lecturat o nouă carte primită prin generozitatea autorului, cumpărată ori doar împrumutată. Să faci critică literară este lucru complicat, e treaba profesioniștilor, a filologilor, nu e treaba mea! A împărtăși însă părerile personale despre un text scris ori despre o carte cred că este dreptul nescris al oricărui cititor (spun nescris deoarece nu cred că a elaborat cineva vreun statut al cititorului unde să fie notate obligații și drepturile celor ce încă mai citesc cărți tipărite!)  
Sâmbătă 16 martie am primit cartea prof. Gheorghe Clapa ce poartă numele „Cristale de gând” Edit Pim Iași 2015, o carte pe care o așteptam de mai bine de un an. Știam doar că este o carte de eseuri despre cărțile unor autori bârlădeni printre care și eu. Doar atât. Marea surpriză a fost aceea că documentaristul Gheorghe Clapa a ales să scrie numai despre carțile doamnelor, cartea fiind un elogiu adus femeii, frumuseții fizice ce o face atât de specială dar și implicarii ei în viața culturală. O siluetă feminină pe un fond roșu(pe prima copertă a cărții), aleasă de ochiul iscusit al unui bărbat iubitor de frumos, iradiază un halou auriu și promite un conținut mai mult decât înteresant.  
Și dacă prima copertă m-a surprins la modul cel mai plăcut, doar parțial lămurită dar foarte curioasă deschid cartea după ce savurez textul de pe coperta a doua.  
“Între frumusețea femeilor, femeia româncă predomină. Frumusețea româncelor este una dintre cele mai adevărate creații ale naturii dumnezeești. Femeia româncă are însușiri sublime de la natură, e complexă, relativă și se detașează deasupra oricărei încercări de clasificare. Trăsăturile feței: orbitele sunt mijlocii, iar buzele subțiri. Românca are o talie mijlocie spre înaltă, cu o greutate de 5o-55 de kilograme. Osatura sa e fină, musculatura proporțională, corpul modelat armonios.  
S-a realizat o perfectă simbioză între elementul dacic și cel mediteranoid. Românca are o față de culoare albă-închisă, este înaltă, suplă, cu spatele drept, umeri puternici și frumoși, modelați, mersul ei este deoasebit de feminin, cu mișcări ondulate ale șoldurilor, cu o rară noblețe în mișcări. Frumoasă este și forma sprâncenelor, încondeiate, groase, arcuite, a genelor lungi, răsfirate, a ochilor mari. Nasul este drept iar părul o adevărată podoabă, reprezentând o sinteză a frumuseții feminine românești.”  
Cine este autorul cărții „Cristale de gând” Gheorghe Clapa din Barlad? Profesor, muzeograf, istoric, publicist, etnolog, eseist, s-a născut la 2 februarie 1942, în Bârlad, jud Tutova și are publicate opt cărți ce cuprind peste o mie de pagini, nenumărate articole de specialitate, eseuri, cronici de carte, distincții și diplome ca scriitor, istoric și jurnalist, este o personalitate recunoscută, distinctă și remarcabilă a Bârladului. Activitatea și valoarea scrierilor sale este cunoscută și recunoscută pe plan local și nu numai.  
Cartea începe cu un text (nu-i spun Cuvânt înainte deoarece sună prea oficial și nu e) intitulat „Elogiu femeii în scrierile noastre”, pe care orice femeie autor sau nu ar fi încântată să-l citească! Eu l-am citit de mai multe ori, deoarece destul de rar am ocazia să constat că există barbați ce prețuesc femeia la adevarata ei valoare și nu văd în ea o ființă inferioară limitată, ori un obiect sexual așa cum din nefericire se întâmplă adeseori acum și dintodeauna... Iată ce spune autorul spre finalul acestui cuvânt de întâmpinare la cartea sa „Cristale de gând”: “Bărbații năzuiesc spre glorie, savanții la academii, dar dacă la acestea toate nu se include și un surâs de femeie, pe deasupra, acestea nu sunt complete. Toți bărbații adevărați își găsesc puterea și desăvărșirea totală numai și numai în inspirația și iubirea femeii.  
Femeia trebuie prețuită ca o grădină frumoasă inundată de trandafiri. Femeia româncă are însușiri sublime de la natură, e complexă, relativă și se detașează deasupra oricărei încercări de clasificare. Chipul ei îl găsești transpus în pânzele marilor noștri pictori, dar și în versurile poeților.”  
Cartea are două capitole unul dedicat poeziei intitulat „Poezia- un mac înflorit în lanul nesfârșit al speranțelor” și al doilea capitol “Voci feminine în proza contemporană”.  
Capitolul dedicat poeziei debutează cu eseul ce poartă numele “Femeia în metafora creației poetice a lui Eminescu”, pentru ca apoi să ne fie oferite spre lecturare douăzeci de alte eseuri cu biografii oarecum romanțate ale celor douăzeci de poete, alese după criterii doar de autor știute pentru a le prezenta în cele mai frumoase culori și a le lăuda așa cum numai un bărbat ce adoră femeia o poate face! Iată câteva nume (bine ar fi să nu-mi scape nici unul): Petre Chiva Coadă, dr. Claudia Voiculescu, dr. Teona Scops, Gabriela Ana Balan, Silvia Budescu, Augustina Vișan Arnold, Mioara Popa, Oana Andrei Pavăl, Corina Dimitriu, Dorina Stoica, Viorica Găinaru Tazlău  
Capitolul dedicat prozatoarelor ne prezită scrierile: Nataliei Dinopol, dr. Florica Bagdazar, Eugenia Moldoveanu, Iulia Deleanu, Petruța Chiriac, Eliza Artene, Eugenia Vicol Stan, dr. Larisa Schuste, dr. Raisa Marinescu, Elena Buză, Dorina Stoica, Elena Angheluță Buzatu.  
Cartea este atractivă, ușor de citit(deși scrisul este foarte mărunt) datorită lirismului intercalat cu note biografice, elemnte de critică și analiză literară precum și fișe de autor, fiind astfel nu numai un depozitar de date folositor documentariștilor cât și o carte de beletristică spre delectarea ochiului și a gustului de frumos.  
Cartea domnului Gheorghe Clapa îmbină la modul cel mai fericit utilul cu plăcutul și va rămâne o mărtirie peste timp a faptului că lumea scrisului este prezentă și în provincie având reprezentante ale sexului frumos ce au reușit să lase o urmă (prin cărțile publicate) a trecerii lor prin viață .  
Nu știu dacă se scriu ori s-au scris deja multe astfel de cărți, adevărate ode aduse femeii, dar eu personal mă simt onorată, fericită și recompensată cu această carte scrisă cu multă dăruire și iubire agape. Citind-o mi-am amintit din nou cea mai frumoasă definiție a dragostei a Sf Apostol Pavel( Epistola I către Corinteni) din care citez doar parțial:  
“Dragostea îndelung rabdă; dragostea este binevoitoare, dragostea nu pizmuieşte, nu se laudă, nu se trufeşte.  
Dragostea nu se poartă cu necuviinţă, nu caută ale sale, nu se aprinde de mânie, nu gândeşte răul.”  
Cele scrise de mine doresc să fie picătura de recunoștință pentru un semen de-al meu, profesor, scriitor, soț, tată și concitadin de toată cinstea. Să ne trăiești frumos domnule Gheorghe Clapa ani mulți cu sănătate să ne mai bucuri, aducându-ne un zâmbetul pe față ca să fim și mai frumoase!  
Cu mulțumiri aduse și Creatorului ( “Slavă Ție pentru oamenii pe care pronia Ta mi i-a adus în cale”) am consemnat pentru neuitare.  
 
Dorina Stoica - 17 mai 2015  
 
Referinţă Bibliografică:
O carte ca o zi însorită de primăvară- „Cristale de gând” Edit Pim 2015 (Gheorghe Clapa) / Dorina Stoica : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1598, Anul V, 17 mai 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Dorina Stoica : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Dorina Stoica
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!