CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Impact > Relatare >  

NU AI VOIE SĂ PORȚI CRUCIULIȚĂ LA GÂT!
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Anul acela primăvara a venit pe neaşteptate. Apele şi-au ieşit din matcă şi au inundat păşunile. În noaptea când apele au venit mari şi gospodăriile au fost inundate, eram în comună. A durat mai puţin de jumătate de oră până ce s-a adunat comandamentul pentru situaţii de urgenţă şi, echipaţi cu pelerine de ploaie şi cizme de cauciuc, am plecat să ajutăm oamenii care aveau apă în gospodărie. Apele s-au retras destul de repede, fără prea mari pagube în realitate, dar cu mari pagube raportate. Copacii au înverzit parcă mai repede ca în alţi ani, iar fâneţele umezite de ploile căzute s-au umplut de iarbă și de flori. Țăranii au scos animalele dornice de libertate și de verdeață la pășunat. 
  
Oamenii erau veseli, mai siguri pe ei şi mai prietenoşi. Era frumos la ţară. Mergeam încet, la pas, iar bătrânul cal înainta nepăsător pe drumul străbătut de mii de ori cu aceia care, vremelnic, asemenea mie, i-au fost stăpâni. Uneori mă opream pentru a culege flori primăvăratice sau pentru a mângâia grâul încolţit. Trăgeam în piept aerul înmiresmat. Doream ca timpul să se oprească în loc, iar bucuria renaşterii naturii să fie veşnică. Am iubit dintotdeauna primăvara! Calul mă cunoştea acum şi era blând ca o pisică. În fiecare dimineaţă mă urcam în şareta pe care soţul o reparase. Puţin câte puţin, mersul pe teren a început să-mi placă. Fredonam melodia auzită la radio dimineaţă şi mă bucuram de aerul tare al dimineţii, de răsăritul soarelui, de oamenii pe care îi întâlneam şi care mă salutau zâmbitori, de libertate, de păsările care ofereau oricui avea urechi să le asculte - concerte minunate. În ziua aceea, de sfârşit de aprilie mă întorceam de la Ghiduleasa. Acolo trecusem pe la şcoală, apoi pe la grădiniţă, poposisem câteva minute la dispensar, iar acum mă îndreptam agale spre primărie. Era cald şi îmi scosesem haina. În martie, 
  
de ziua mea, primisem de la tovarășul de viata, care mergea uneori în excursii prin Basarabia, un lănţişor de aur care avea o inimioară, o ancoră şi o cruciuliţă prinse delicat într-un ineluş. 
  
Când aproape să intru în sat, în faţa mea se opreşte Aro-ul alb de la judeţ şi din el coboară înfuriată secretara Tălmaş şi se îndreaptă spre mine. Inima a început să-mi bată precipitat. Îmi era teamă de ea, mai ales când era în toane rele. Eu nu vedeam nici un motiv de supărare. Eram pe teren aşa cum se cerea, nu la cafea pe la dispensar unde avea obiceiul să vină mereu (iar eu aveam obiceiul să întârzii la o cafea cu medicul). 
  
- Ce ai la gât, tovarăşa? 
  
- Dar ce am, am răspuns, ducând instinctiv mâna la lănţişor. 
  
- Mata faci propagandă religioasă sau faci propaganda politicii partidului comunist? De ce porţi cruciuliţă la gât şi, aşa, la vedere? Ştii că nu ai voie? 
  
- Dar nu e doar cruciuliţă! Este o inimioară şi o ancoră, acestea însemnând dragoste, statornicie şi credinţă. 
  
- Aha, deci credinţă! Vezi că am dreptate? Mata eşti statornică în credinţă aşadar. Ia scoate lănţişorul de la gât sau scoate cruciuliţa aia, să nu te mai văd cu aşa ceva! 
  
- Lăsaţi că o scot când ajung acasă, tovarăşa secretară! Voi ascunde lănţişorul sub bluză! 
  
- Nu! Acum să o scoţi, în faţa mea! 
  
Mi-am scos lănţişorul şi i l-am dat. A desfăcut cruciuliţa pe care am pus-o în portofel. Lănţişorul transformat conform directivelor partidului, mi-a dat voie să-l pun din nou la gât.(din cartea "Bietul om sub vremi"- edit Pim 2013) 
  
Referinţă Bibliografică:
NU AI VOIE SĂ PORȚI CRUCIULIȚĂ LA GÂT! / Dorina Stoica : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1467, Anul V, 06 ianuarie 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Dorina Stoica : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Dorina Stoica
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondator: George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!