CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Impact > Relatare >  

Cum mi-am petrecut Ziua Națională
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Cum mi-am petrecut Ziua Națională  
 
Detest ziua de luni. Parcă numai eu? Dar când mai e si sărbatoare națională? În calendarul ortodox nu este trecută nici o sărbătoare. Nici măcar cu cruce neagră. Aș putea face curățenie că doar se apropie Crăciunul, pot coace pâine și câte altele nu pot face. Totuși sărbătoarea plutește în aer. O simt! E plin Facebook-ul de urări care mai de care mai tricolore. Imi spun în gând “această zi trebuie sarbătorită cumva!”  
 
Mă îmbrac fără grabă. Îmi aleg haine grose. Afară e înourat și destul de frig. Caut fularul tricolor. Unde l-oi fi pus anul trecut? A, l-am găsit! Îmi înfășor cu grijă gâtul în roșu galben și albastru ca să vadă toți vecinii cât de partiotică sunt. Pornesc bine dispusă la vale să simt atmosfera de sărbătoare din centrul provincialului meu, drag oraș moldav.  
 
Câteva zeci de elevi zgribuliți, dar fericiţi că abia au scăpat de profesori sau învățători, coboară gălăgioși în fugă dealul pe strada ce vine de la Cimitirul Eroilor, unde s-au depus coroane. Ici, colo câte un pensionar veteran de război, cu pieptul plin de decoraţii, înghețat de frig merge grăbit spre casă cu gândul la cana de vin (sau de ceai) ce-l aşteptă pe sobă sau poate la rețeta compensată pe care trebuie s-o cumpere.  
 
Ziua liberă, care oricât de liberă ar fi pentru cei care încă mai au unde lucra, e totuși o zi stupidă de luni!  
 
Ajung în fața Primăriei. Aceleași steaguri obosite de anul trecut, privesc în jos spre strada principală, pustie și rece. Nici un semn că astăzi e 1 Decembrie! Ciulesc urechile. De nicăieri nu se aude “Desteptă-te Române” ori măcar un “Noi suntem români!”.  
 
Pe stradă, doar eu și câțiva câini fără stăpân, interesați de containelele de gunoi care spre bucuria lor, astăzi nu se golesc din motiv de sărbătoare națională.  
 
Mă apucă așa un dor, o nostalgie după famfarele de altădată, mititeii electorali, fasolea cu sau fără ciolan, ori sarmalele autohtone de post sau nu, din anii de glorie ai regimului pesedist…  
 
O dată străbătut centrul orașului în pas de defilare cu scop strict patriotic, descurajată de aspectul mohorît și lipsit de orice festivism, m-am gândit să intru într-o biserică să fac o rugăciune, dacă tot am ieșit în târg. Nu am găsit nici una deschisă. Când eram gata, gata să păcătuesc cârcotind, m-am luminat deodată. Păi astăzi e zi liberă frate! Pentru toți români! Ce-mi pasă mie care mănânc pensie de la stat! Pot să defilez până seara de la Gară la Grădina Publică, iar stikul în căștile din urechi să-mi cânte marșuri patriotice!  
 
Și dacă tot am plecat de acasă și nu m-am ales cu nici o festivitate, hai să trec prin Piața Mare să cumpăr niște mere Ionatan, sunt de-ale noastre românești, apoi mă întorc casă, deschid emailul si facebook-ul pentru a răpunde zecilor de urări de LA MULTI ANI ROMÂNIA (de parcă m-ar fi născut mama pe 1 decembrie!).  
 
Aici marfă multă, cumpărători puțini. La o tarabă pe mormanul de mere, vânzatorul un barbat tânar cu o față pătrată de țăran abrutizat de prea lunga tranziție, a înfipt într-un măr de deasupra un steguleț tricolor. Simțidu-l pe vânzător patriot ca și mine, mi-am spus, “am să cumpăr de aici , măcar ăsta știe ce zi e astăzi". Cu dexteritate de profesionist, acesta umple tasul cu mere cât ai zice “măr” și-mi cere sacoșa între două reprize de tuse tabagică dobândită cu prețul a o treime din leafa de tarabagiu calificat.  
 
După ce am coborât sacoșa grea de pe taraba înaltă, mai înainte de a scoate banii, m-am uitat, ca orice gospodină interesată de cheltuirea eficientă a bugetului familiei, să văd ce mi-a pus tânărul comerciant în ea. Când am văzut merele mici cât nucile, strâmbe și pe alocuri putrezite pe care urma să le plătesc, la prețul de mere calitatea I cu tricolor, am răsturnat conținutul de unde a fost luat, adică în grămada de mere Ionatan românesti. Din prea mută supărare și enervare sub ploaia de mere stegulețul tricolor cu tot cu măr a ajuns sub tarabă.  
 
Tânărul m-a privit încrucișat și mi-a strigat, gata să sară la bătaie.”  
 
„Iacî-tî ci me-i făcut mămai, me-i strâcat Zâua Națonalî!”  
 
1 decembrie 2014  
 
Referinţă Bibliografică:
Cum mi-am petrecut Ziua Națională / Dorina Stoica : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1431, Anul IV, 01 decembrie 2014.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Dorina Stoica : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Dorina Stoica
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!