CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Literatura > Eseuri >  

Prietenia virtuală
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Să ştiţi că prietenia virtuală chiar există! Mi-a fost dat să particip la conferinţe despre cât de nociv este internetul, cum ne face dependenţi şi cum ne desparte de lumea reală datorită faptului că este comod şi este acasă unde poţi sta relaxat, îmbrăcat lejer, cu ceva de ronţăit lângă tine şi să butonezi conversând pe siteuri de socializare cu persoane cunoscute ori necunoscute din cele mai îndepărtate colţuri ale tarii sau ale lumii.  

În lumea virtuală e lesne a fi oricine si orice doreşti dacă nu te gândesti că vreodată te vei întâlni cu oamenii care ţi-au devenit prieteni aici. Daca vrei cu adevarat să-ţi faci prieteni reali în mediul virtual care să devină şi prieteni în lumea reala este necesar dar şi obligatoriu să fii sincer, sa spui şi să arăţi cine eşti cu adevărat şi nu cine ţi-ar place sau ai dori să fii.  

Folosesc internetul de circa 7ani, timp în care nu am avut cont pe multe reţele de socializare fiind fidelă doar unora în care am găsit oameni ce cred în valorile la care mă raportez şi eu. N-am aşteptat să vina userii spre mine (deşi s-a întâmpat şi asta adeseori) ci, vizitandu-le profilul sau citindu-le postările mi-am ales persoanele potrivite intereselor şi gusturilor mele.  

Mulţi dintre cei cunoscuţi virtual mi-au devenit prieteni şi în lumea reală, oameni obişnuiţi dar speciali, pe care îi respect, îi admir şi cu care împart în fiecare zi bucurii , reusite, esecuri sau tristeţi. Am cunoscut multe personalităţi care nu mi-ar fi fost accesibile niciodata dacă nu era acest minunat mijloc de comunicare!  

Asa cum citeam recent într-un articol si "îmi place"sau “+”sunt dovezi de dragoste si de respect pentru cei pe care îi ai în lista deoarece atunci cand postezi un text literar, o pictura proprie sau a unui artist consacrat, o poza, alegi ce e mai frumos si nu pentru a te lăuda, ci mai mult pentru a împărtăşi tuturor bucuria de a fi creeat, descoperit ceva frumos , de a fi participat la un eveniment din viata ta sau a altora care ţi-a prilejuit admiraţe, bucurie , emoţie de orice fel.  

Nevoia de-a comunica face parte din fiinta noastră "Omul este un animal sociabil" şi odată cu înaintarea în vârstă (dar nu numai) a avea cu cine discuta este nu o pierdere de timp ci o necesitate, este ceva benefic util, sanatos şirelaxant.  

Dacă la serviciu, prin vecini, biserică sau în faţa blocului numărul şi calitatea persoanelor este limitat, trebuie să accepţi pe oricine îti place sau nu, pe internet e lesne a găsi ce cauţi, a păstra si a cultiva o relaţie ori de a renunta la persoanele care nu-ţi mai plac sau constaţi că nu ai nimic în comun.  

Hotărârea de a depăşi hotarul virtualului şi a include sau nu o persoană în viaţa ta reală îţi aparţine, nu-ţi este impusă nici de împrejurări şi nici de necesităţi sau obligaţii ci este liberal tău arbitru!  

Îmi place că descoper în fiecare zi oameni care au plecat de multi ani din viata mea, rude aflate în alte colţuri ale lumii, foşti colegi de serviciu sau de şcoală pe care i-am uitat sau despre care nu mai ştiu nimic. Le dau şi îmi dau posibilitatea de ne vedea evoluţia vietii, familiile, casele, grădinile, copii, nepoţii şi de a ne bucura de momentele importante ale vieţii oricât de departe am fi unii de alţii.  

Oriunde se găsesc cârcotaşi, suspiciosi care vor spune "nu-ţi pune poze pe internet, nu scrie despre tine, nu fi sincer că te urmăresc, îţi culeg datele..."  

Păi dacă tu crezi că este aşa atunci arată-le faţa ta de om frumos!  

Sunt convinsă că nu există om care să nu aibă ceva bun, frumos de arătat despre el numai să vrea a se prezinta în fata celorlalţi ca o fiinţă făcută după chipul şi asemănarea lui Dumnezeu, "puţin mai mic decât ingerii" si nu ca un exchibiţionist care mănâncă şi bea peste măsură, fumează, face sex, îşi arată muşchii sau goliciunea spritului a trupului şi a crierului în public.  

Cei care se expun în felul acesta în pozele postate ori în texte şi comentarii lor uită sau nu cunosc faptul că nimic nu se şterge definitiv de pe internet odată-ce-a fost postat. Asadar e bine să fim cu multă băgare de seamă ce descoperim despre noi şi cum ne construim o imagine ce va fi la îndemâna oricui astăzi mâine si mereu vizibila de la un capăt la altul al lumii si cine ştie poate chiar mai departe...  

Citesc aproapte tot ce apare pe peretele meu dimineaţa când deschid calculatorul, mai înainte de a-mi începe activitatea zilnică si nu mă zgârcesc deloc în aprecieri deoarece stiu că tuturor le place să aiba parte de puţină atenţie şi apreciere. Dacă într-o zi nu am putut face nici un bine să bucur un suflet ce se află în spatele monitorului, aceasta cu siguranţă pot!  

Dragii mei prieteni din spatele monitoarelor actuali şi viitori vă mulţumesc că existaţi. Vă mulţumesc si celor care trudiţi pentru ca noi să socializăm, să ne manifestăm şi să comunicăm prin nenumăratele mijloace virtuale alcătuite după gustul şi preferinţele fiecăruia.(de Dorina Stoica)  
Referinţă Bibliografică:
Prietenia virtuală / Dorina Stoica : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1172, Anul IV, 17 martie 2014.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Dorina Stoica : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Dorina Stoica
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!