CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Manuscris > Umoristic >  
Autor: Dorel Schor         Ediţia nr. 2561 din 04 ianuarie 2018        Toate Articolele Autorului

Dorel SCHOR - SCHIŢE UMORISTICE (116) - FĂT FRUMOS ŞI FECIOARA CU PĂRUL DE AUR
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Mai zilele trecute, l-am întâlnit pe Făt Frumos. Arăta ca întotdeauna bine, era prezentabil, proaspăt bărbierit şi mirosea after shave de calitate. Părea însă uşor blazat şi lipsit de entuziasmul de altădată... Ne-am aşezat la una din acele măsuţe cu vedere la stradă pe care cafenelele le pun la dispoziţia clienţilor negrăbiţi şi ne-am interesat fiecare de soarta celuilalt.  
- Tot acolo lucrezi? Ce mai e nou? l-am întrebat.  
- Tot acolo, a confirmat prietenul meu. Deşi...  
 
Un gest de lehamite a completat fraza rămasă în aer.  
- E leafa mică? am tatonat. Necazuri cu bosul? Nu promovezi?  
 
- Nimic din toate astea... Mai bine ascultă. Într-o zi mă cheamă la el Bleumarin Împărat, şeful meu, şi-mi spune: „Aş vrea să mi-o aduci pe fecioara cu părul de aur, am de gând s-o numesc responsabilă cu public relations...” De bună seamă, am răspuns, plec îndată şi nu mă întorc fără ea! Am încălecat pe murgul meu cel năzdrăvan şi tocmai îi dădeam adresa când, aflând care ne e misiunea, calul mi-a zis:  
- Numai atunci o vom găsi pe fecioara asta, când vom avea pasărea de aur. Dar aceasta se află la Verde Împărat.  
- Să pornim într-acolo, am spus cu entuziasm.  
- Ba mai întâi trebuie să ajungem la Împăratul Violet, că doar el are colivia de aur fără de care nu putem duce pasărea asta specială...  
 
Nu am pentru Violet Împărat o mare simpatie. Ştii că e cârcotaş şi tipicar, că îţi scoate sufletul cu un milion de întrebări lipsite de rost. Dar slujba-i slujbă, aşa că i-am sus căluţului să mergem la el.  
- Nu-i destul, a grăit murgul. Ca să poţi deschide colivia asta cu aer condiţionat îţi trebuie cheia de aur, care se află la Galben Împărat.  
- Atunci du-mă la acesta, am spus cu jumătate de gură.  
- Ştii cine-i individul? Un roşcovan bătrân care a fost director de şcoală şi când te prinde nu se lasă pânâ nu te învaţă matematici superioare.  
 
I-am spus totuşi calului să mă ducă la el.  
- Te-oi duce, a nechezat credinciosul meu căluţ. Dar nu ai să primeşti cheia fără semnătura lui Rozbombon Împărat, care e gestionar. La ăsta trebuie să aştepţi un trimestru până te primeşte în audienţă şi abia atunci descoperi că-ţi lipseşte nu ştiu ce adeverinţă de aur, sau stampilă de argint, sau parafă de platină, sau semnătură de aramă...  
- O clipă, l-am întrerupt eu pe Făt Frumos. Aşa nu mai termini niciodată. Cum naiba te-ai descurcat?  
- Cine spune că m-am descurcat? soarbe F.F. din cafeaua care s-a cam răcit. Nu numai că nu m-am descurcat, dar nici nu mai am dorinţa să reuşesc. Pur şi simplu m-am lămurit de ce nu merg treburile la noi. Pentru că nu există o justă coordonare între sectoare...  
- Şi şeful, Bleumarin Împărat nu se supără?  
- Îi prezint regulat rapoarte de activitate, dări de seamă, note de cheltuieli, propuneri constructive. La urma urmei, face şi el parte din sistem, de ce s-ar supăra? Şi tot aşa..., mergem înainte!  
----------------------  
Dorel SCHOR  
Tel Aviv, Israel  
1 Ianuarie 2017  
 
Referinţă Bibliografică:
Dorel SCHOR - SCHIŢE UMORISTICE (116) - FĂT FRUMOS ŞI FECIOARA CU PĂRUL DE AUR / Dorel Schor : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2561, Anul VIII, 04 ianuarie 2018.

Drepturi de Autor: Copyright © 2018 Dorel Schor : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Dorel Schor
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!